Piše: C.R.

Na cigaretnih škatlicah so že leta prikazane pretresljive slike, ki opozarjajo na zdravstvena tveganja uživanja tobaka. Tisti, ki radi spijejo kozarec vina, se bodo morda kmalu soočili z opozorili na steklenici vina. Če bo posebni odbor Evropskega parlamenta za boj proti raku dosegel svoje, bodo alkoholne pijače v prihodnje označene z opozorili.

Člani posebnega odbora so prepričani, da alkohol predstavlja povečano tveganje za nastanek raka, in to utemeljujejo z izjavami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki ima v sedanji krizi s Corono več kot dvomljivo vlogo. Poročilo navaja, da je “v Evropi približno deset odstotkov vseh primerov raka pri moških in tri odstotke vseh primerov raka pri ženskah mogoče pripisati alkoholu”. Zato je treba porabo alkohola do leta 2025 zmanjšati za deset odstotkov, kar naj bi dosegli z višjimi cenami in dodatnimi davki.

Načrte EU, ki želijo ponovno omejiti vsakdanje življenje državljanov, je kritiziral poslanec FPÖ Harald Vilimsky. Vodja delegacije Svobodnjaške stranke v Evropskem parlamentu je v svoji depeši zapisal, da “opozorilne oznake na steklenicah vina ali piva razkrivajo skoraj neomejeno avtoritarnost Bruslja na področju izobraževanja”.

Vilimsky poudarja, da boj proti raku ni napačen, vendar gre pri mnogih stvareh, ki prihajajo iz Bruslja, za dvoje: “Po eni strani gre za centralistično predpostavko o pristojnosti – in ta je za zdravje v pristojnosti držav članic. Po drugi strani pa je vse bolj očitna želja, da bi evropske državljane vzgojili za “pravilno” življenje po bruseljskih navodilih, pri katerem osebna odgovornost ne igra več vloge. Zato Vilimsky odločno nasprotuje “varuški državi”, ki nam jo vsiljuje Bruselj, “ki nam želi ukazati, kako moramo živeti”.

Ta članek je bil prvič objavljen v časopisu ZUR ZEIT, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj