Piše: Mariann Őry

Na strateškem forumu na Bledu je v razpravi o prihodnosti Evrope prevladovala tema migracij. Predsednik vlade Viktor Orbán je dejal, da bi morale nacionalne države dobiti pristojnosti za upravljanje priseljevanja.

Slovenski premier Janez Janša je v sredo dopoldne na odprtju strateškega foruma na Bledu pozval k močni Evropi, ki bo temeljila na močnih državah članicah. David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta (EP), je imel osrednji govor, s katerim se je začela panelna razprava o prihodnosti Evrope. Italijanski socialistični politik, ki edini med udeleženci ni govoril angleško in mu je besede prevajal tolmač, je v večjem delu svojega govora podprl razdelitev prosilcev za azil.

Premier Viktor Orbán je v odgovoru na vprašanje o naravi politike poudaril, da je naloga političnih voditeljev pripraviti ljudi in narod na prihodnost, za to pa morajo najprej razumeti, kakšna bo ta prihodnost. Nato je treba določiti, kateri instrumenti so na voljo, kateri ne in kako jih je treba zagotoviti. Češki premier Andrej Babiš je poudaril krizno upravljanje, Janša potrebo po usklajevanju različnih interesov, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa se je zavzel za pogumne odločitve.

Migracije so bile pomembna tema razprave, v kateri so voditelji izrazili svoje razlike. Grški premier Kiriakos Mikotakis je v nasprotju s Sassolijevimi proimigracijskimi pripombami trdil, da se je treba učiti iz napak migrantske krize iz leta 2015 in da je treba prosilcem za azil pomagati na terenu ter zaščititi meje.

Orbán je spomnil, da je leta 2015 prvi opozoril, da množične migracije ogrožajo varnost in kulturno identiteto Evrope. Poudaril je tudi, da je bilo glede tega vprašanja veliko nesoglasij in da je treba vse pristojnosti na področju migracij vrniti nacionalnim državam, če ne želimo, da bi te razdrobile Unijo. Poudaril je tudi, da Madžarska demografskih težav ne želi reševati z migracijami, temveč s tradicionalno, krščansko družinsko politiko.

Češki premier je razmere v Afganistanu označil za sramoto in katastrofo. Spomnil je tudi, da sta z Viktorjem Orbánom vložila veto na “neumno idejo” o kvotah.

V zvezi z migracijami je Sassoli potegnil analogijo z izkušnjo razpada rimskega imperija, na kar je Viktor Orbán kasneje odgovoril, da je madžarska zgodovinska izkušnja primernejša, saj so vsi migranti, ki danes prihajajo v Evropo, muslimani. Opozoril je, da bodo migranti, ki prihajajo zdaj, spremenili sestavo Evrope in ogrozili našo skupno krščansko kulturno dediščino.

Na vprašanje o širitvi EU je madžarski premier poudaril, da je pristop Srbije k EU strateškega geopolitičnega pomena. Vučić je izrazil razočaranje nad pristopnimi pogajanji. Dejal je, da države Zahodnega Balkana zaradi zamude pri vključevanju v EU iščejo lastne rešitve za zaščito svojih interesov, čeprav s tem niso vsi zadovoljni.

O prihodnosti Evrope je Orbán dejal, da je njegova vizija “ostati skupaj”. To predpostavlja gospodarski uspeh, brez katerega ni politične podlage za skupne vrednote.

Vir: Magyar Hírlap

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj