Piše: C.R.

Medtem ko je več držav članic Evropske unije že zaprlo svoje meje za nezakonite migrante ali pa so v postopku zapiranja, je Evropski parlament v četrtek sprejel resolucijo, v kateri navaja, da je sprejemanje migrantov iz Afganistana “moralna odgovornost”.

Evropski parlament je v četrtek popoldne z veliko večino (536 glasov za, 96 proti in 50 vzdržanih) sprejel resolucijo o Afganistanu, ki navaja:

“Afganistanci imajo temeljno pravico zaprositi za azil v drugih državah, zato je treba čim prej nadaljevati usklajena prizadevanja za evakuacijo. Evropski parlament meni, da je treba deportacije v Afganistan ustaviti.”

V skladu z resolucijo organa naj bi večina afganistanskih prosilcev za azil zaprosila za mednarodno zaščito v sosednjih državah, zato mora EU podpirati tudi afganistanske sosede. Vendar finančna in logistična podpora držav članic EU zadevnim državam ter podpora za krepitev zmogljivosti ne more biti alternativa enostranski begunski politiki Unije.

Evropski parlament zato poziva države članice, naj hitro sprejmejo pakt o migracijah, ki ga je Evropska komisija napovedala pred enim letom in ki bi lahko v Evropo pripeljal več milijonov migrantov. Pakt o migracijah še ni dobil zadostne podpore v pristojnem Svetu ministrov, saj ga več držav članic – med njimi tudi Madžarska – vidi kot zadnja vrata za uvedbo obveznih kvot za sprejem.

V zvezi z migracijsko razsežnostjo krize je v dokumentu Evropskega parlamenta tudi navedeno, da “morajo Evropska komisija in države članice spodbujati humano azilno politiko: EU ima moralno dolžnost, da sprejme in vključi begunce; dobrodošel je (prostovoljni) forum mednarodne skupnosti o ponovni naselitvi, ki bo septembra; države članice bi morale glede na nedavne dogodke ponovno preučiti še nerešene, nedavno obravnavane in zavrnjene prošnje.”

Med madžarskimi poslanci Evropskega parlamenta so proti odločitvi glasovali poslanci vladajoče konservativne stranke Fidesz, medtem ko so se predstavniki strank Momentum in MSZP vzdržali. Politiki DK se glasovanja niso udeležili.

Vodja poslanske skupine Fidesza v Evropskem parlamentu Kinga Gál je pred glasovanjem za Magyar Nemzet povedala, da se Evropski parlament pripravlja na sprejetje dokumenta o migracijah.

“Tako kot leta 2015 so v Evropskem parlamentu glasovi, ki podpirajo migracije, še vedno pomembni. Prav tako se zdi, da postajajo vse močnejši,” je dejala in dodala: “Najslabši možni scenarij je, da Evropa zdaj neodgovorno pošilja vabila milijonom ljudi in jih želi razdeliti.”

Tudi Ursula von der Leyen je v sredo v svojem običajnem govoru o stanju Evropske unije zatrdila, da bi morala Evropa odpreti svoja vrata Afganistancem.

Vir: Magyar Nemzet

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj