Piše: Bogdan Sajovic

Britanski policist David Warwick iz Sheffielda se je znašel v disciplinskem postopku in mu grozi kazenski odpust iz policijskih vrst. Očitajo mu namreč, da je julija 2020 v pogovoru s kolegom, ki je indijskega pokolenja, uporabil »rasistično, žaljivo, neprimerno ali diskriminatorno besedo«. Sporna beseda je kari (curry), ime priljubljene jedi indijskega izvora.

Warwick se je julija 2020 pred policijsko postajo pogovarjal s kolegom policistom indijskega pokolenja. Beseda je nanesla na gospoda iz okolice, ki je tudi Indijec in je doživel 105 let. Warwick se je pošali, da bo tudi on začel jesti kari. Njegov »kolega« je bil menda zaradi te šale tako prizadet, da je vložil pritožbo zaradi rasističnega izpada. Warwicka so nadrejeni suspendirali in kot rečeno, čaka na disciplinsko zaslišanje, po katerem bo skoraj zagotovo izgubil službo. Njegovi nadrejeni se namreč ne bodo upali izpostaviti ogorčenemu kričanju progresivne politično korektne drhali, ki bi sledili, če »rasista« ne bi kaznovali.

V Veliki Britaniji sicer v teoriji obstaja svoboda govora. A laburistična vlada je leta 2007 sprejela zakon, ki to svobodo v nekaterih primerih omejuje. No, široko branje tega zakona praktično uvaja cenzuro in omogoča tudi disciplinske postopke ali celo kazenski pregon ljudi, ki uporabijo »rasistično, žaljivo, neprimerno ali diskriminatorno besedo«, kot je recimo kari.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj