Piše: Álvaro Peñas

Mediji in liberalne stranke Poljsko pogosto prikazujejo kot ultrakonservativno državo, kjer vlada verskih fanatikov omejuje pravice žensk in manjšin. Gre za patriarhalni in zatiralski režim, v katerem so ženske deležne vseh vrst zlorab. Distopija, kakršna je prikazana v priljubljeni seriji “Zgodba o služkinji”, ki se mimogrede pogosto uporablja v protestnih akcijah poljskih skrajno levičarskih feminističnih skupin. Vendar pa je vsa ta propaganda le velika laž. Poljska je za moške, ženske in otroke ena najvarnejših držav v Evropi, razlika v primerjavi s feminističnimi državami, kot so Švedska, Nemčija ali Španija, pa je preprosto ogromna. S prihodom božiča se v poljskih mestih pojavljajo značilni božični sejmi. Na bližnjih ulicah ne patruljirajo oboroženi vojaki – na meji so ravno zato, da jim do tega ne bi bilo treba priti – in ni betonskih blokad proti napadom “duševnih bolnikov”, ki so v napredni, multikulturni Evropi vse pogostejši. Prav tako ni dvajsetih vrst semaforjev, vijoličnih klopi ali občin proti “nasilju na podlagi spola”, zato tudi ni na stotine feminističnih združenj in nevladnih organizacij, ki prejemajo velike subvencije.

Ženske so zaščitene z zakonom. Ta teden je minilo eno leto, odkar je na Poljskem začel veljati “Zakon proti nasilju”, zakon o nasilju v družini, ki za razliko od feminističnih zakonov ne diskriminira polovice prebivalstva in učinkovito ščiti žrtve, pa naj bodo to ženske ali moški. Ta zakon, ki so ga zasnovali na ministrstvu za pravosodje, policiji omogoča, da domnevnega nasilneža takoj loči od žrtve in mu za 14 dni prepove vstop na dom. V teh dveh tednih sodišča preučijo resničnost primera in lahko prepoved približevanja podaljšajo ali sprejmejo druge ukrepe, seveda pa ima oseba, proti kateri je bila prepoved približevanja izdana, pravico vložiti pritožbo zoper to odločitev.

V letu veljavnosti zakona je bilo v poljskih družinah zabeleženih 3 200 primerov nasilja v družini. V 96 % primerov so bili ukrepi prepovedi približevanja uporabljeni proti moškim, vendar tudi v tem primeru ni razlikovanja, kadar je nasilnež ženska. Glede na spol storilca se ne uporabljajo različni ukrepi, zakon je enak za vse. Ministrstvo za pravosodje je vzpostavilo tudi sistem dolgoročne pomoči za osebe, ki trpijo zaradi nasilja v družini. Na Poljskem je 336 centrov za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki med drugim nudijo brezplačno psihološko in pravno pomoč. Od začetka veljavnosti zakona do 31. oktobra letos se je v teh centrih oglasilo približno 9 000 oseb, ki jih je prizadelo nasilje v družini. Od tega je bilo 7 015 žensk.

Ta zakon je bil v primerjavi s prejšnjim bistveno boljši, predvsem zaradi hitrosti sprejemanja ukrepov. Vendar pa, kot poudarja namestnik ministra za pravosodje Marcin Romanowski, so še vedno možne izboljšave: “Uspeh obstoječih rešitev je spodbuda za nadaljnje ukrepanje. Dejstvo, da sedanja ureditev dobro deluje, še ne pomeni, da lahko prenehamo z delom. Zato si prizadevamo za izboljšanje sedanjih rešitev in nenehno spremljamo delovanje zakona. Na tej podlagi smo pripravili osnutek zakona proti nasilju 2.0, ki službam daje nova pooblastila za zaščito oseb, ki doživljajo nasilje v družini.” Novi osnutek zakona predlaga možnost uporabe prepovedi približevanja ne le na domačem področju, večjo zaščito mladoletnikov in obrambo pred nadlegovanjem na internetu ali v družbenih medijih.

Toda dejstvo, da je Poljska sprejela zakon, ki deluje in učinkovito ščiti ženske, ni pomembno za progresivni stroj, ki še naprej obsoja Poljsko zaradi njene odpovedi Istanbulski konvenciji. Še huje, kot poudarja namestnik ministra Romanowski, dejstvo, da je zakon učinkovit, samo dokazuje, da je celotna zgodba o konvenciji zgolj skupek neznanstvenih trditev in da njena obsodba nima nobenega vpliva na izvajanje dejanskih ukrepov za boj proti nasilju, saj je brez vrednosti. “Navsezadnje po zaslugi pred letom dni sprejetega zakona proti nasilju Evropi dokazujemo, da učinkovit boj proti nasilju v družini vključuje prave in učinkovite mehanizme, kot je takojšnja izolacija nasilneža od žrtve, in ne ideologije spola, ki jo promovira Istanbulska konvencija. To je omenila celo poljska skrajno levičarska poslanka Evropskega parlamenta Sylwia Spurek, ki je dejala, da smo za ženske naredili več kot Evropska komisija. Na žalost evrokrati tega nočejo videti in se z nami niti ne poskušajo vsebinsko pogovarjati. Ta teden je potekala skupna seja odborov LIBE in FEMM o boju proti nasilju nad ženskami. Predlagali smo udeležbo strokovnjakov z ministrstva za pravosodje, ki so sodelovali pri oblikovanju zakona proti nasilju. Žal je Evropski parlament preprečil njihovo udeležbo. Vsaj jasno je, da njihov pravi cilj ni dobrobit žensk in boj proti nasilju v družini, temveč spodbujanje ideologije spola.”

Vir: El Correo de España

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj