Piše: C.R.

Poljska, proti kateri je Evropska komisija v torek sprožila postopek za ugotavljanje kršitev, se brani. Varšava sprožila preiskavo zlorabe položaja proti sodnikom Sodišča EU.

Obsodbe Sodišča Evropskih skupnosti

Odkar so poljski ustavni sodniki oktobra več členov Pogodbe o delovanju Unije označili za nezdružljive s poljsko ustavo in zavrnili izvajanje sodb Sodišča Evropske unije (SES), se spor med EU in Poljsko še zaostruje. Bruselj se z Varšavo že dolgo in intenzivno prepira o pravosodnih reformah, ki jih je uvedla poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki je na oblasti od leta 2015. Zaradi teh reform, za katere Bruselj trdi, da spodkopavajo neodvisnost sodnikov, je Poljska prejela več obsodb Sodišča Evropskih skupnosti.

“Birokratski centralizem” v Bruslju

Evropska komisija je v torek proti Poljski sprožila postopek za ugotavljanje kršitev, ker je njeno ustavno sodišče odkrito izpodbijalo prednost evropskega prava. Poljska se s tem ne želi sprijazniti brez protesta in proti institucijam EU sproža številne sodne postopke. Na nov postopek se je odzval tudi njen premier Mateusz Morawiecki, ki je v sredo kritiziral “birokratski centralizem” v Bruslju.

Predvsem pa so varšavski tožilci izkoristili dolgotrajno preiskavo časopisa Libération, ki je v začetku decembra razkrila obstoj “pravega sistema navzkrižij interesov in vplivov, ki se razteza ne le na Komisijo, ampak tudi na Sodišče EU, svetišče evropskega prava”. V članku je zapisano, da so razkritja Jeana Quatremerja “v glavnem zadevala člane Evropske ljudske stranke (EPP), matične stranke evropskih konservativnih strank”. Novinar je opisal obstoj “države EPP v osrčju Evropske unije v največjo korist njenih članic”.

Libération podrobno razkriva tesno prijateljstvo med Karlom Pinxtenom, belgijskim članom Evropskega računskega sodišča med letoma 2006 in 2018, ki ga je Sodišče Evropskih skupnosti 30. septembra obsodilo zaradi poneverbe javnih sredstev, in Koenom Lenaertsom, prav tako nizozemsko govorečim Belgijcem, predsednikom Sodišča Evropskih skupnosti, ki naj bi se na račun evropskih davkoplačevalcev udeležil številnih večerij ali zabav na Pinxtenovem domu. Časopis opisuje tudi veliko mrežo prijateljev okoli obeh moških, ki so jo sestavljali predvsem člani EPP.

Tusk meni, da Poljska “drsi proti Polexitu”

Vodja EPP je Donald Tusk, ki je bil med letoma 2014 in 2019 predsednik Evropskega sveta, od 3. julija 2021 pa je tudi vodja Državljanske platforme (PO), glavne opozicijske stranke poljske vladajoče stranke PiS. Oktobra je bil Donald Tusk nad odločitvijo poljskih ustavnih sodnikov zelo razburjen, saj je dejal, da “potiska državo proti Polexitu”. Še prejšnjo nedeljo je skupaj z drugimi nasprotniki vladajočih na ulicah zahteval opustitev novega zakona o medijih.

Zato so članek v Libérarionu z zanimanjem prebrali tudi v Varšavi. Poljsko ministrstvo za pravosodje je razkritja predstavilo kot dokaz, da institucije EU, ki Varšavo kritizirajo zaradi kršenja načel pravne države, same zaobidejo ali kršijo ista pravila, za katera trdijo, da jih morajo države članice prostovoljno ali prisilno izvajati. “Ta razkritja so spodkopala verodostojnost Sodišča Evropskih skupnosti in Evropske komisije,” je dejal namestnik poljskega ministra za pravosodje Sebastian Kaleta.

Poljski tožilci so sprožili preiskavo

Minister za pravosodje Zbigniew Ziobro je prejšnji teden pisal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in jo opozoril, da bi obtožbe v članku, če so resnične, “spodkopale delovanje EU”. Pozval jo je, naj preneha “molčati” in nujno “pojasni” primer. Zbigniew Ziobro je v isti sapi pozval tožilce v Varšavi, naj začnejo preiskavo o morebitni “zlorabi pooblastil sodnikov Sodišča EU pri obravnavi pritožb proti Poljski”.

Po korupcijskem škandalu: zahteva po začasni prekinitvi delovanja Sodišča EU

Novičarska spletna stran wPolityce (ki je blizu poljski vladajoči stranki Zakon in pravičnost PiS) poroča tudi, da KRS, ki je na Poljskem pristojen za imenovanje sodnikov, pripravlja resolucijo, v kateri bo pozval k prekinitvi delovanja Sodišča EU, potem ko so “evropski mediji razkrili korupcijski škandal, v katerega so vpleteni sodniki in uradniki Sodišča EU”.

V igri je 106 milijard evrov

Poljski minister za pravosodje je v četrtek pozval ustavno sodišče, naj odloči o mehanizmu EU, ki dodelitev sredstev pogojuje s spoštovanjem pravne države. Poljska je, tako kot Madžarska, to vprašanje že predložila Sodišču Evropskih skupnosti, da bi ta mehanizem razglasilo za ničnega. Sodišče EU naj bi o zadevi odločilo v začetku leta 2022. Za Poljsko so na kocki precejšnja sredstva: 75 milijard evrov v sedmih letih za kohezijske sklade in 31 milijard evrov v sedmih letih za financiranje v okviru skupne kmetijske politike.

“Četrti nemški rajh”

Podpredsednik vlade Jaroslaw Kaczynski je v intervjuju, objavljenem v petek, 24. decembra, obsodil nemški vpliv na evropske institucije in Nemčijo obtožil, da skuša Evropsko unijo spremeniti v federalistični “četrti nemški rajh”. Tako tudi božično premirje še ni moglo premagati odprtega nasprotovanja med Varšavo in Brusljem, ki se je še zaostrilo s pravnim in verbalnim zaostrovanjem na Poljskem.

Vir: LE FIGARO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj