Piše: C.R.

(Objavljeno 6.11.2021)

Znano je, da madžarski premier Viktor Orban v zahodnoevropski migracijski politiki ne vidi modela, ki bi ga bilo treba posnemati. V nasprotju z nemškimi, avstrijskimi ali evropskimi politiki, ki so vezani na navodila, se zavzema za spoštovanje predpisov, kot sta schengenski ali dublinski. V skladu s tem tudi varuje meje Madžarske. Na Madžarskem je tudi skoraj nemogoče zaprositi za azil, saj je znano, da tako imenovani “begunci” vstopajo prek tretjih držav, kjer morajo vložiti prošnje za azil.

Madžarska mejna straža “nezakonita”

Orban je od leta 2015 dalje na meji s sosednjo Srbijo na jugu dal postaviti kovinsko ograjo. Nezakonite potnike, ki so prijeti na Madžarskem, oblasti brez nadaljnjega postopka potisnejo nazaj v Srbijo. Zagovorniki človekovih pravic in agencija ZN za begunce UNHCR to prakso opisujejo kot nezakonito.

To se seveda ne sklada z načrtom preplavitve Evrope z Neevropejci, zato Orbana namesto hvaležnosti obtožujejo kršenja zakona. Po mnenju EU madžarska azilna politika krši evropsko in mednarodno pravo. Zato je bilo proti tej državi, ki spoštuje zakone, sproženih več postopkov za ugotavljanje kršitev.

“Če jih potrebujete, jih vzemite”

Kot poroča WELT, se je Orban zdaj ustrezno odzval. Zahodu je ponudil, da bo po želji odprl koridorje skozi svojo državo za “begunce in migrante”. “Če jih potrebujete, jih vzemite,” je dejal v petkovem radijskem intervjuju.

Mimogrede, meni, da so različne različice koronavirusov prinesli migranti. Tema, ki je pri nas popolnoma zamolčana. Dva programa, discipliniranje prebivalstva s koronarološkimi ukrepi, kot so omejitve potovanj, in načrtne množične migracije na drugi strani, si že od začetka “pandemije” ne stojita nasproti.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj