Piše: Álvaro Peñas

Prejšnji četrtek je na središče Vinnice padlo več ruskih raket, ki so bile po besedah namestnika vodje ukrajinskega predsedniškega kabineta Kyryla Tymoshenka izstreljene s podmornice. Posledica je bila 22 mrtvih, od tega trije otroci, in 100 ranjenih, vsi civilisti, saj na območju ni bilo vojaškega cilja. Pred tremi leti sem bil v Vinnici, kjer sem obiskal samo središče mesta, območje, polno starih poslovnih in stanovanjskih stavb, kjer še vedno stoji stari Mig-21, spomenik ukrajinskim letalskim silam. Zanimivo je, da je nekaj turističnih znamenitosti v mestu tesno povezanih s kruto in krvavo zgodovino Ukrajine. V enem od parkov, kjer je bil nekoč zapor NKVD, stoji spomenik žrtvam totalitarizma, ki spominja na več kot 9000 Ukrajincev, ki jih je stalinistična policija ubila v “velikem terorju” konec tridesetih let prejšnjega stoletja, leta 1943 pa so jih ekshumirali Nemci. Nemci so Vinnico razglasili za ” območje brez Judov” in leta 1942 nekaj kilometrov izven mesta zgradili “Werwolf”, Hitlerjev najvzhodnejši poveljniški sedež. Na obrobju je tudi majhna pravoslavna cerkev, ki jo je leta 1910 obiskal zadnji ruski car Nikolaj II, ki so ga umorili boljševiki. V mestu ni ničesar, zaradi česar bi bilo lahko vojaška tarča, saj so Rusi njegovo letališče uničili že 6. marca. Zakaj so torej napadli Vinnico?

Rusi so doslej brez zadržkov bombardirali mesta in napadali civilne cilje, tudi tiste, za katere trdijo, da jih “osvobajajo”, vendar je zdajšnje dogajanje drugačno in je del sistematične kampanje proti civilnim ciljem. V sredo je v ruskem napadu na stanovanjsko stavbo v Časiv Jaru umrlo 45 ljudi, vsi civilisti. V četrtek so rakete poleg Vinnice zadele tudi Harkov in Mykolaiv, in sicer hotel, dve šoli, nakupovalno središče in prometno infrastrukturo. V petek so ruski izstrelki zadeli dve univerzi v Mykulaivu. Seveda je utemeljitev vedno enaka. Margarita Simonyan, direktorica propagandnega kanala Russia Today, je na svojem kanalu Telegram sporočila, da je “ruska vojska potrdila ta napad (Vinnice), ker je kraj skrival ukrajinske ‘naciste'”.

Zdi se, da so vsi ti napadi na civilne cilje odgovor Rusije na prihod Natovega težkega topništva v Ukrajino. Ukrajinci so 5. julija začeli kampanjo proti ruskim oporiščem in skladiščem streliva v sovražnikovem zaledju, ki je bila zaradi natančnosti ameriških HIMARS zelo produktivna (Ukrajina je prejela osem HIMARS in naj bi prejela še štiri). V zadnjih dneh so ukrajinske sile uničile ali poškodovale skladišča streliva v Novi Chakovki in Charivnu, približno 60 km vzhodno in 65 km severovzhodno od mesta Herson, Novopetrivki in Čornobaivki. V napadu na rusko oporišče v mestu Herson so bili 10. julija ubiti poveljnik in več oficirjev 20. gardne motorizirane strelske divizije, polkovnika Aleksej Gorobec in Sergej Kens ter podpolkovnik Aleksander Gordejev. Po navedbah ukrajinskih virov naj bi bil v napadu ubit tudi načelnik štaba 22. korpusa, generalmajor Artjom Nasbulin.

V petek je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznilov poročal o prihodu raketnih sistemov M270 MLRS (Multiple Launch Rocket Systems) iz Združenega kraljestva in ZDA (v Veliki Britaniji so za uporabo tega orožja usposobili 450 ukrajinskih orožnikov). “Na bojišču bodo dobra družba za sisteme HIMARS,” je dejal minister. Na papirju se zdi, da težko orožje, ki so ga zagotovile ZDA, Poljska, Francija in Združeno kraljestvo, ne zadostuje za boj proti premoči ruskega topništva, vendar lahko njegova večja natančnost bistveno spremeni potek vojne. V Zaporožju je na primer ukrajinska vojaška uprava sporočila, da je 60 ruskih vojakov dezertiralo zaradi strahu pred artilerijskimi napadi.

Napadi na civilne cilje kot odgovor na uničenje vojaških oporišč in skladišč so vojni zločin in v resnici niso nič drugega kot maščevanje za škodo, ki jo je utrpela natančna ukrajinska artilerija. To je vroč povračilni ukrep, hkrati pa je dokaz nemoči ruske vojske ob soočenju z vrhunskim orožjem, ki pokaže vse svoje slabosti. V petek je predstavniški dom ameriškega kongresa podprl predlog zakona o obrambnem proračunu za leto 2023. Dokument, ki vsebuje spremembe, ki neposredno zadevajo Ukrajino, in ki predvideva 100 milijonov dolarjev za program usposabljanja ukrajinskih pilotov v lovcih F-15 in F-16. Postopoma in če bo zaveza Zahoda držala, se ukrajinska vojska iz “postsovjetske” vojske spreminja v Natovo vojsko. Takrat bomo lahko govorili o povsem drugačni vojni.

Vir: El Correo de España