Piše: B.S., C.R.

Fundacija Victims of Communism Memorial Foundation je zelo počaščena, da lahko objavi obljubo romunske vlade, da bo Muzeju žrtev komunizma v Washingtonu namenila 3.000.000 EUR.

“Izjemno smo hvaležni za podporo Romunije Muzeju žrtev komunizma, ki bo pomagal izobraževati ameriško občinstvo o pogumnem boju Romunije proti komunističnemu zatiranju,” je dejal predsednik VOC, veleposlanik Andrew Bremberg. “To darilo, ki ga je romunski parlament sprejel s širokim političnim soglasjem, bo služilo tudi kot trajen opomin na moč svobode in pomagalo ohraniti spomin na več kot 100 milijonov žrtev komunizma po vsem svetu, saj si še naprej prizadevamo za svobodo več kot 1,5 milijarde ljudi, ki še danes živijo pod njegovim zatiralskim jarmom.”

Kot je ob srečanju z veleposlanikom Brembergom in častnim predsednikom VOC Edwinom J. Feulnerjem februarja lani v Bukarešti dejal romunski premier Nicolae Ciucă, se moramo vedno spominjati “grozot, ponižanj, nerazvitosti [in] revščine, ki jih je komunistična diktatura prinesla v ta del Evrope. Trpljenja generacij, ki so jih brutalno zatrli mehanizmi komunizma, ne smemo pozabiti.”

“Prispevek Romunije Muzeju žrtev komunizma bo služil kot temeljno darilo, ki bo omogočilo razširitev naših fizičnih galerij in začetek digitalne muzejske izkušnje,” je dejala predsednica VOC in ustanovna direktorica muzeja Dr. Elizabeth Edwards Spalding. Kot je zapisano v predlogu zakona, je to darilo Muzeju žrtev komunizma “potrebno, da bi lahko vsemu svetu povedali, da se je Romuniji uspelo izviti iz teme tega totalitarizma, odločno obsodili zločine komunizma in počastili žrtve, ki jih je ta režim povzročil”.

Muzej žrtev komunizma je projekt Fundacije za spomin na žrtve komunizma. Muzej žrtev komunizma so doslej izdatno podprle vlade Poljske, Madžarske, Estonije, Latvije in Litve. Danes lahko VOC na ta seznam s ponosom doda Romunijo.

Kdaj bo tudi Slovenija prispevala donacijo?

Vir: Victims of Communism Memorial Foundation