Piše: Álvaro Peñas

Ryszard Henryk Czarnecki je diplomiral iz zgodovine na Univerzi v Wroclawu, prejel častni doktorat Univerze v Erevanu in je avtor šestih knjig. Bil je poljski minister za evropske zadeve, minister brez listnice in namestnik ministra za kulturo in umetnost. Od leta 2004 je poslanec Evropskega parlamenta, od leta 2008 pa je član Prava in pravičnosti v skupini konservativcev in reformistov (ECR). Je tudi podpredsednik parlamentarne skupščine Euronest ter medparlamentarnega foruma z nacionalnimi parlamenti Ukrajine, Moldavije, Belorusije, Armenije, Azerbajdžana in Gruzije.

Kot poslanec Evropskega parlamenta ste v EU večkrat slišali, da je Poljska kršila pravno državo. Vlada Donalda Tuska je uporabila policijo proti medijem in aretirala opozicijske politike, a je nagrajena z evropskimi sredstvi. Kako lahko Evropska komisija upraviči tako očitna dvojna merila?

Dvojna merila so simbol EU. Obstaja jasna politična linija, v kateri ni spoštovanja in tolerance do sovražnikov »bruseljske inačice demokracije« in v kateri se zatiska oči pred nestrpnostjo in nesvobodo, ki se izvaja s strani zaveznikov Bruslja. To je primer hinavščine Bruslja. EU ne vlada Ursula von der Leyen, ampak hinavščina. Tako je bilo tudi v času predsedovanja Joséja Manuela Durãa Barrosa in Jean-Clauda Junckerja.

Torej je za EU vse, kar se dogaja na Poljskem, pravilno.

Prvi odziv je bil izpostaviti, da ne vedo, kaj se dogaja, in da je treba počakati. Vendar je le nekaj dni kasneje Komisija dala svoj blagoslov vladi Donalda Tuska kot korak naprej v imenu napredka. Nasilje nad javnimi mediji na Poljskem je poželo aplavz.

Kaj je mogoče storiti ob tej hinavščini?

Kar lahko storimo, je, da te napade na svobodo pokažemo našim državljanom z uporabo različnih platform, ki so nam na voljo. Televizija je še vedno zelo priljubljena, vendar veliko manj kot pred 5 ali 10 leti, internet in družbeni mediji pa imajo zdaj veliko večjo vlogo, zlasti za mlade. Zato je absolutno ključnega pomena, da se osredotočimo na te medije.

Kakšno je vaše mnenje o ukrajinskem žitnem konfliktu in ali menite, da je možna zadovoljiva rešitev za vse strani?

To je položaj, ki ne prizadene samo poljskih kmetov, ampak tudi Slovake, Madžare, Romune in Bolgare. Kmetje imajo težave zaradi izvoza ukrajinskega žita in to ne prizadene Rusije, ampak Poljsko, Slovaško, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo, kar je nesprejemljivo. Rusija izvaža žito na tradicionalne ukrajinske trge, kot so Egipt in drugi, in tukaj nimamo veliko manevrskega prostora, vendar ne moremo sprejeti, da so naši kmetje poraženci, ne samo zaradi ekonomskih ali moralnih razlogov, ampak tudi zaradi geopolitičnih razlogov. Najboljše darilo za Putina je, da evropski politiki ignorirajo težave kmetijskega sektorja v naši regiji in v Evropi kot celoti, kajti to povzroča reakcijo zavračanja in jezo na Ukrajino.

Najti moramo rešitev, ki upošteva kmete, ni dovolj, da jim rečemo, naj ne demonstrirajo in naj gredo domov. Na Poljskem so v več mestih, ki jih vodi Tuskova stranka, Državljanska platforma, prepovedali dostop kmečkim traktorjem. Zanimivo je, da stranka, ki se imenuje “državljanska”, zapira mesta za državljane s podeželja. To je še en lep primer hinavščine, vendar na nacionalni ravni.

Glede invazije na Ukrajino so Poljska, baltske in ostale države v regiji so že zgodaj opozorile, da je treba Rusijo ustaviti. Zdaj se zdi, da se je prebudila tudi Francija. Je Evropa pravočasno soočena z rusko grožnjo in bo učinkovito podprla Ukrajino, kot je to storila Poljska?

Značilno je, da se Francija ne prebuja zaradi aneksije Krima ali neupravičene agresije na Ukrajino, ampak zato, ker so Rusi, Wagnerjevi člani, vstopili v francosko območje vpliva v Maliju in Srednji Afriki. Francija je videla, kaj Rusija počne v Afriki, in je spremenila svojo retoriko in politično taktiko, čeprav menim, da bo to le začasno.

Razmere v Ukrajini so trenutno slabe. Po eni strani zato, ker so zahodne družbe in njihovi politiki naveličani vojne, dogajanje v Vzhodni Evropi pa jih zaradi konflikta v Gazi, ki je bilo veliko darilo Putinu, manj zanima. Po drugi strani pa obstajajo notranji problemi Ukrajine: primeri korupcije, ki so strelivo za Putina in o katerih zahodni mediji veliko poročajo; težave pri novačenju zaradi utrujenosti družbe in dejstva, da veliko mladih noče v vojno; in spopadi v oblastnih krogih, kot je tisti med predsednikom Zelenskim in nekdanjim poveljnikom vojske Zalužnim.

Zaradi vseh teh razlogov se ne morem strinjati s trditvami levičarskih medijev in tudi nekaterih konservativcev, da je dolga vojna dobra za Ukrajino, dobra za Rusijo. To je čas za zadnji poziv za vojaško pomoč Ukrajini. Evropa je bojna letala obljubila že pred enim letom in prva bodo prispela šele poleti – zanič primer sodelovanja. Zahod veliko govori, vendar ne ponuja dovolj vojaške pomoči. To je tako kot takrat, ko je Nemčija poslala gasilske čelade, to je slaba šala, medtem ko Ukrajinci umirajo na fronti.

Je Tuskova vlada, odkar je na oblasti, razen izjav podpore naredila kaj drugega?

Gospod Tusk je mojster oratorija, a zdaj je čas za resnično in konkretno podporo, ne pa za dolge govore in vzvišeno retoriko. To je čas za državne odločitve, ne za zelo kratkoročno oblikovanje politik.

Ali menite, da Donald Trump misli resno, ko govori o prekinitvi vse pomoči Ukrajini za konec vojne?

Kljub temu, kar nam mediji zdaj govorijo, je bila, ko je bil Donald Trump predsednik, njegova politika do Rusije učinkovita in ne proputinska, ampak zelo skeptična. Stereotip, da je Biden proti Rusiji, Trump pa je proruski, ne drži. Spomnim se ameriško-ruskega vrha v Ženevi poleti 2021, kjer je bil Putin očitni zmagovalec. Spomnim se tudi, da je Biden pred nekaj meseci rekel, da se je treba z Rusijo pogajati. To ni črno-beli film.

Verjamem pa, da bodo ZDA vedno bolj usmerjale svojo pozornost na Kitajsko in Azijo, kar ni dobro za Evropo. Bližnji vzhod je tudi za Washington pomembnejši od Ukrajine, kot smo videli v kongresu.

Na prihajajočih evropskih volitvah je pričakovati precejšen vzpon konservativnih sil. Lahko desnica reši EU pred samo seboj?

Evropski poslanec sem od leta 2004, odkar se je Poljska pridružila EU, in te volitve so najpomembnejše od leta 1979, ko so Evropski parlament prvič neposredno volili volivci in ne nacionalni parlamenti. Imamo odlično priložnost, da EU obrnemo v desno. Prepričan sem, da bo novi Evropski parlament bolj konservativen, bolj odprt za tradicionalne vrednote, bolj realističen glede migracijske politike in bolj skeptičen do zelenega pakta in nore podnebne politike. Imamo možnost ustvariti veliko politično skupino in pričakujemo lahko približno 200 evropskih poslancev iz evrorealističnih in evroskeptičnih strank. Ne dovolj, da bi dosegli večino, a dovolj, da bi ustvarili manjšino, ki bi lahko blokirala pomembne odločitve, na primer o vprašanjih, kot so migracije ali zeleni pakt.

Pričakujete dober rezultat na evropskih volitvah?

Mislim, da imamo dobre možnosti na evropskih volitvah, saj je veliko volivcev koalicijske vlade zelo razočaranih. 100 obljub Donalda Tuska, njegov seznam želja, ni bilo nič drugega kot laž in praktično nič ni bilo izpolnjeno. Zato upam, da kljub našemu političnemu, a ne matematičnemu porazu na lanskih splošnih volitvah, lahko dosežemo zmago kot mnoge druge evropske desničarske stranke. To bomo dosegli, če bodo naši volivci mobilizirani, zato je pomembno, da razumejo, da lahko te volitve pomenijo premik v desno in spremembo evropskih politik.

Vir: https://europeanconservative.com/articles/interviews/an-interview-with-ryszard-czarnecky/