Piše: C.R.

Očitno je vedno lahko še slabše, ne le kar zadeva politično “Coronino samovoljo”, temveč ima nova “semaforska” vlada, kot je bilo pričakovati, v rokavu in s tem v vladnem sporazumu tudi marsikatero politično “malenkost”. Težko pa je verjeti, da so veliko širše od znanega in pogosto uporabljenega “zmoremo”.

Pridite in ostanite

Če upoštevamo načrte, ki jih je predstavila povsem nova »semafor« koalicija v Berlinu, imajo obsežne načrte glede migracijske zakonodaje, kar je bilo pričakovati (z leve). Vsem priseljencem naj bi precej olajšala bivanje.

Novi zakon o migracijah bo načeloma olajšal bivanje vseh tistih, ki prihajajo v Nemčijo in dejansko bivajo tukaj brez pravice do azila, in to za vedno, je za novičarski portal “Welt” pojasnil generalni sekretar CDU Ziemiak.

Seveda je bil Frei, podpredsednik poslanske skupine CDU/CSU, ostro kritičen in je dejal, da je “zelo nevarno, kar je zapisal semafor”.

Za pridobitev nemškega državljanstva ni več ovir

Ovire za pridobitev nemškega državljanstva bi se zmanjšale do te mere, da bi bilo praktično nemogoče vrniti ljudi, ki dejansko nimajo statusa prebivališča, v njihove matične države, je pojasnil Ziemiak.

Za tolerirane osebe, tj. osebe, ki bi morale zapustiti državo, se načrtujejo posebni programi vključevanja po “semaforjih”. Poleg tega naj bi prejeli enoletno dovoljenje za prebivanje (s preizkusno dobo), če od 1. januarja 2022 v Nemčiji živijo že pet let, niso storili nobenega kaznivega dejanja in so zavezani svobodnemu demokratičnemu temeljnemu redu.

Nič lažjega kot na hitro izreči besedo, da bi ostali v raju države blaginje (opomba urednika).

Nemški potni list samodejno za otroke, rojene v Nemčiji

Tudi če eden od staršev ni nemški državljan in se ni priselil kot “kvalificirani delavec”, tukaj rojeni otroci po rojstvu samodejno postanejo nemški državljani, če ima eden od staršev že pet let zakonito običajno prebivališče v Nemčiji.”

Takšno trženje priseljevanja v socialni sistem verjetno ne bo rešilo problema pomanjkanja kvalificiranih delavcev.

Nasprotno, možno je, da bo v Evropo prišlo še več nosečnic ali pa jih bodo na pot poslale njihove družine v državah izvora, kot so to že storili “mladi moški” in “mladoletniki brez spremstva”.

Omogočeno več državljanstev

Na splošno bi morala biti naturalizacija mogoča po petih letih, v primeru posebnih dosežkov pri vključevanju (diskrecijske odločitve?) pa celo po treh letih.

Možnost pridobitve dovoljenja za naselitev naj bi bila omogočena po treh letih.

Predvidena je tudi odprava omejitve združitve družine za upravičence do subsidiarne zaščite in ločene socialne dajatve na tem področju.

Poleg tega je predvidena odprava obveznosti razkritja identitete na tem področju.

Na koncu pa bi to lahko pripeljalo do tega, da država ne bi imela več pregleda nad tem, kdo je v tej državi, vključno s potencialnimi grožnjami.

Tvegana napredovanja v času vse večjega migracijskega pritiska

Glede na to, da evropska rešitev za naraščajoče število migracij sploh ni na voljo, je treba te pobude koalicije “semafor” označiti za tvegane, če ne celo malomarne.

V zvezi z razjasnitvijo identitete priseljencev je bila rešitev seveda že predvidena. To naj bi bilo v obliki zaprisežene pisne izjave Desjenigena.

To ni bila šala dneva v mračnih časih Corone, temveč “nov začetek migracijske in integracijske politike”, ki ga je nova vlada obljubila v koalicijskem dokumentu.

Vir: UME

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj