Piše: Álvaro Peñas

“Azovski borci si zaslužijo usmrtitev, vendar ne z ustrelitvijo, temveč z obešanjem, saj niso pravi vojaki. Zaslužijo si ponižujočo smrt.” To sporočilo ruskega veleposlaništva v Združenem kraljestvu na Twitterju je bilo objavljeno, potem ko je bilo 28. julija v napadu na ujetniško taborišče v Donbasu, ki ga je zasedla Rusija, ubitih več kot 50 ukrajinskih vojnih ujetnikov iz polka Azov. Ruski mediji so 29. julija prikazali močno poškodovano in požgano zaporniško barako v zaporu Olenivka, v njej in okoli nje pa je bilo več deset zoglenelih trupel. V baraki so bili nastanjeni ujetniki polka Azov, zajeti v Mariupolu, od katerih naj bi jih bilo po navedbah Rusije 53 ubitih, 75 pa ranjenih. Separatistične oblasti v Ljudski republiki Doneck so Ukrajince obtožile pokola lastnih vojnih ujetnikov in trdile, da je zapor v Olenivki zadela raketa GMLRS, izstreljena iz raketnega sistema HIMARS, ki so ga Ukrajini zagotovile ZDA in katerega natančnost bistveno spreminja potek vojne (v zadnjih tednih je HIMARS uničil 50 ruskih skladišč streliva). Toda ali je ruska obtožba smiselna?

Prvič, zapor Olenivka, ki se nahaja na izoliranem območju približno tri kilometre vzhodno od istoimenskega mesta, je že leta zaporniško taborišče in to dejstvo je bilo Ukrajincem dobro znano. Misliti, da so Ukrajinci, kot trdi ruska propaganda, ubili svoje ljudi, da bi obtožili Rusijo, je zelo sprevrženo in predvsem absurdno. Rusija vsak dan obstreljuje civilne cilje v ukrajinskih mestih in povzroča smrt nedolžnih ljudi, to je vse, kar je potrebno, da bi njeno vojsko obtožili vojnih zločinov. Drugič, na območju ni nobenega vojaškega cilja, ki bi upravičeval napad, kar je potrdil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak: “V Olenivki ni operativnih vojaških ciljev za Ukrajino. Zaradi bližine Olenivke fronti, ki je oddaljena manj kot 20 kilometrov, uporaba raket HIMARS ne bi bila potrebna, saj je v dosegu konvencionalnejšega 105-milimetrskega topništva, katerega strelivo stane le 0,4 % cene rakete GMLRS.

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, zadetek vojašnice ne prikazuje učinkov, ki jih raketa GMLRS povzroči na stavbi. Ruski medij RIA Novosti je objavil videoposnetke, ki prikazujejo škodo zaradi požara, vendar ne takšne škode, kot jo povzroči napad z raketo HIMARS. V drugih primerih, ki so jih predstavili ruski mediji, so betonske stene in stropi razbiti, tramovi so iztrgani, požarne škode pa ni. V Olenivki pa so streha in betonske opeke vzdržale in je veliko požarne škode. Agencija RIA Novosti je objavila tudi posnetke fragmentov raket HIMARS, čeprav ni navedla nobenih dokazov, da so bili ti fragmenti najdeni v Olenivki. Kot poudarja obrambni strokovnjak Thomas Theiner, poleg odsotnosti udarnega kraterja in poškodb zaradi eksplozije, če bi raketa GMLRS zadela vojašnico, bi eksplozija raztrgala ujetnike, ne pa jih žive zažgala, kar krepi možnost uporabe termobaričnega orožja za zažiganje ujetnikov v spanju. Tezo o notranji eksploziji krepijo tudi satelitski posnetki po napadu, iz katerih je razvidno, da je eksplozija poškodovala le eno barako, na preostalih stavbah pa ni bilo kolateralne škode.

“To je bil nameren ruski vojni zločin, nameren množični umor ukrajinskih vojnih ujetnikov,” je dejal predsednik Volodimir Zelenski, ki je pozval k preiskavi Združenih narodov in Mednarodnega odbora Rdečega križa. Po mnenju generalštaba ukrajinskih oboroženih sil so “ruski okupatorji zasledovali zločinske cilje: obtožiti Ukrajino, da je zagrešila vojne zločine. In tudi prikriti mučenje pripornikov in usmrtitve, ki so jih izvajale oblasti pod ruskim vojaškim poveljstvom … Oborožene sile Ukrajine na območju Olenivke niso izvedle nobenega raketnega ali artilerijskega napada. Raketne sile in artilerija oboroženih sil Ukrajine zaradi zelo natančnega orožja, ki so ga prejele od partnerskih držav, izvajajo izjemno natančne napade samo na ruske vojaške objekte.”

Ukrajinska glavna vojaška obveščevalna služba (GUR) pa je vodjo skupine Wagner Jevgenija Prigožina obtožila, da je ukazal “teroristično dejanje” brez posvetovanja z ruskim obrambnim ministrstvom, da bi tako prikril poneverbo sredstev, namenjenih za vzdrževanje ukrajinskih vojnih ujetnikov, pred uradnim pregledom 1. septembra. Skupina Wagner je najemniška vojska Kremlja in je v Ukrajini namestila več tisoč borcev. Prejšnji teden je bil objavljen videoposnetek, v katerem je plačanec Kalmuko z rezalnikom za škatle kastriral ukrajinskega ujetnika in ga nato usmrtil. To ni prvič, da so vpleteni v vojne zločine; maja je ukrajinsko tožilstvo obtožilo več članov skupine zaradi mučenja in umora civilistov v Motižinu.

Pokoli, kot so bili v Buči in Irpinu, bombardiranje civilnih ciljev, kot sta bila v Časiv Jaru in Vinnici, zdaj pa še pokol zapornikov v Olenivki. Seznam vojnih zločinov v imenu tistih, ki naj bi “osvobodili” Ukrajino, je vse daljši.

Vir: El Correo de España