Piše: Demokracija

Leta 2014 okrajno sodišče v romunski prestolnici Bukarešti ni hotelo registrirati nove komunistične partije, ki se ni distancirala od bivše romunske komunistične partije diktatorja Ceausescuja. Včeraj je odločitev romunskega sodišča podprlo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Program nove partije naj bi poleg tega vključeval točke, ki niso v skladu z romunsko zakonodajo o političnih strankah, obenem pa naj bi spodkopaval demokratične vrednote.

Potem, ko je oktobra 2014 tudi pritožbeno sodišče v Bukarešti potrdilo odločitev okrajnega sodišča, saj se člani nove partije niso oddaljili od totalitarnega režima, ki ni spoštoval demokracije in »človekovih pravic«, je zadeva leta 2015 romala na Evropsko sodišče za človekove pravice. Tam so tožniki zanikali, da naj bi povezave z bivšo komunistično partijo lahko sprožile trenja v romunski družbi. Kljub temu je  le to je odločilo, da imajo romunske oblasti pravico zavrniti aplikacijo stranki, ki se noče distancirati od omenjenega režima Nicolaeja Ceausescuja, ki je bila na oblasti do nacionalne revolucije leta 1989.

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice je postala znana simbolično ravno 21. Decembra, na dam ko se je pred 32imi leti začela v Bukarešt protikomunistična revolucija.

Morda bi bilo treba v luči teh dogodkov vprašati EU sodišče tudi o mnenju glede nekaterih slovenskih strank, katerih predstavniki v Bruslju tarnajo o človekovih pravicah in svoboščinah, ki naj bi jih aktualna slovenska vlada omejevala, obenem pa se doma klanjajo klavcem slovenskega naroda.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj