Piše: C.R.

Levo usmerjeni madžarski spletni časopis 444 je pred kratkim objavil rezultate javnomnenjske raziskave, ki so precejšnje razočaranje za opozicijsko zavezništvo pod vodstvom Péterja Márkija-Zaya, ki se je oblikovalo pred nekaj meseci. To je prva javnomnenjska raziskava, odkar se je sedem opozicijskih skupin – od postkomunistov do nekdanjega patriotskega Jobbika – dogovorilo, da bodo na naslednjih parlamentarnih volitvah aprila 2022 nastopile skupaj.

444 naslovi svoj članek “Hetek óta vitatkoznak a kampány színein, miközben a Fidesz egyre csak erősödik” (“Že tedne se prepirajo o barvah kampanje, medtem ko Fidesz pridobiva na moči”) in zapiše (skrajšano in v duhu):

“Voditelji opozicijskih strank so v sredo (15. decembra) prejeli najnovejšo javnomnenjsko raziskavo, ki še ni bila objavljena in jo je naročil novi volilni štab opozicije. Številke so neizprosne: Fidesz-KDNP je v nedeljski anketi prejel 46 % glasov, le 32 % volivcev bi glasovalo za opozicijsko koalicijsko listo. Poleg tega jih 5 % daje prednost stranki Mi hazánk mozgalom ( Gibanje za našo državo; desni odcepek Jobbika, ki še vedno ohranja prvotno domoljubno usmeritev), 4 % pa stranki Juxpartei Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Madžarska stranka dvorepega psa; satirična stranka). 12 % anketirancev pa pravi, da sploh ne bi volili ali da ne želijo razkriti svojih preferenc. 52 % anketirancev želi, da sedanja vlada ostane, le 43 % pa bi jih raje menjalo vlado.”

Portal 444 za to katastrofo vidi neaktivnost opozicijskih strank, ki jo opažajo od sredine oktobra, kar je Fidesz izkoristil za ponovno ofenzivo.

Kako čudno: medtem ko Viktor Orbán skrbi za interese države in njenih prebivalcev, se opozicijsko zavezništvo utaplja v številnih notranjih razpravah, oblikovanju delovnih skupin in pripravi komunikacijskih načrtov.

444 v zvezi s tem piše:

“Postopek odločanja je običajno precej zapleten. V zadnjih tednih so začeli delati številni odbori in delovne skupine, od katerih so se nekateri sestajali po 20 ur na teden, vendar se te praktične odločitve pogosto zataknejo, ker imajo delegati vseh strank pravico veta.”

Zdi se, da je opozicija od sredine oktobra izgubila zagon zaradi svoje izključno vase usmerjene energije. To je bilo pričakovati tudi zato, ker je Ferenc Gyurcsány, čigar žena Klára Dobrev je izgubila primarne volitve proti konservativcu Péterju Márki-Fayu, zelo nezadovoljen, poleg tega pa tudi z gibanjem Momentum (ki prav tako pripada zavezništvu proti Orbánu in obstaja praktično samo v Budimpešti, ki ga podpirajo premožni poslovneži in ima dobre stike v gejevski sceni prestolnice), pa tudi z majhno skupino Dialog budimpeškega župana Gergelyja Karácsonyja.

To je še posebej grenko za sedem strank, ki želijo aprila 2022 premagati Fidesz: Še oktobra so številni inštituti za raziskovanje javnega mnenja ugotavljali, da sta Fidesz-KDNP in opozicijsko zavezništvo dejansko izenačena, pri čemer je opozicija rahlo vodila.

Kot je 20. decembra poročal ugledni nemško govoreči “Budapester Zeitung”, Péter Márki-Zay od izvolitve za vodilnega kandidata opozicije močno izgublja na priljubljenosti. To kaže najnovejša raziskava fundacije Századvég. Oktobra, po drugem krogu primarnih volitev opozicijskih strank, je Márki-Zayu dalo pozitivno oceno 42 % vprašanih, 47 % pa negativno. Decembra je bila ocena 36 % pozitivna in že 56 % negativna. Márki-Zay je večinoma pozitivno ocenjen le v Budimpešti (49 %), na podeželju pa ga 61 % (!) prebivalcev ocenjuje negativno. Anketa Századvég je pokazala, da je všeč 44 % volivcev mlajših od 40 let, v primerjavi s 30 % tistih, starejših od 40 let. Med upokojenci, ki se vedno zanesljivo udeležijo volitev, je opozicijski kandidat zelo nepriljubljen, le 24 % jih meni, da je dober kandidat, 66 % pa ga ne mara.

Márki-Zay je nekakšna tempirana bomba, ki je na udaru pri številnih skupinah volivcev. Fideszove volivce označuje za gobe, ki jih držijo v temi in jih hranijo s sranjem. Poleg tega mnoge žali s svojo zahtevo po odpravi minimalne plače, s čimer prizadene predvsem tiste z nizkimi dohodki.

Raziskave Századvég kažejo, da imata vladajoči stranki Fidesz in KDNP (Krščanski demokrati) močan položaj v večini starostnih skupin. Nasprotno pa Márki-Zay opozicijo vleče navzdol, namesto da bi jo okrepil.

Sklep: Fidesz se je v primerjavi s časom predvolilne opozicije precej okrepil.

Vir: GETTR in ELECTROSMOG s posredovanjem UME, našim partnerjem v Evropskem medijskem sodelovanju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj