Piše: Bogdan Sajovic

Finančni špekulant in politični aktivist George Soros je napovedal ustanovitev super politično akcijskega komiteja (PAC) v katerega namerava vložiti 125 milijonov dolarjev. Uradno bo PAC ustanovljen za »podporo ciljev in kandidatov, ne glede na politično stranko, ki jim je skupno poslanstvo zaščita in krepitev infrastrukture ameriške demokracije: volilne pravice in državljanska udeležba, državljanske pravice in svoboščine ter pravna država«. Dejansko pa gre za podporo demokratski stranki in njenim kandidatom na letošnjih novembrskih volitvah.

Letos bodo v ZDA novembra državljani oddajali svoj glas na tako imenovanih vmesnih volitvah, saj potekajo v sredini predsedniškega mandata. Na zvezni ravni volivci volijo eno tretjino izmed stotih senatorjev (ki imajo šestletni mandat) ter vseh 435 zveznih poslancev (ki imajo dvoletni mandat). Na lokalni ravni 38 zveznih držav voli svoje guvernerje, mnoge zvezne države volijo tudi državne senatorje ali/in poslance, potekajo pa tudi volitve na lokalni ravni (okrožni sveti, župani, mestni sveti, šerifi, lokalni sodniki in tožilci, člani šolskih odborov…) ter lokalni referendumi.

Glede na zgodovinske izkušnje na vmesnih volitvah stranka, ki ima predsednika, na zvezni ravni izgubi nekaj senatorjev in poslancev, vprašanje je le, kako velike so njene izgube. Trump je izgubil nadzor nad spodnjim domom zveznega kongresa, prav tako Bush in Clinton, Obama je izgubil celoten zvezni Kongres…

Letos ankete kažejo, da bodo demokrati doživeli hud poraz in izgubili nadzor nad celotnim Kongresom, zato bijejo plat zvona.

Kandidati lahko ustanovijo svoje PAC-e, ki zbirajo denar zanje in jim koordinirajo kampanjo. A po zakonodaji obstajajo omejitve glede višine prispevkov tako posameznikov, kot pravnih oseb. Obstaja pa možnost ustanovitve tako imenovanega super PAC, kjer so donacije neomejene. Vendar pa ti super Pac-i ne smejo neposredno nakazovati denarja kandidatom in tudi ne sodelovati neposredno pri kampanji. Lahko pa financirajo oglase, predvolilna zborovanja, financirajo nastope estradnikov v podporo kandidatov, financirajo »prijazne« ankete… Lahko tudi financirajo pocestne razgrajače tipa Antifa ali BLM.

Soros super PAC-a, ki ga namerava ustanoviti, ne bo vodil osebno, bo pa predsednik njegov sin Alexander. Ta je za to nalogo še posebno primeren, saj je znan po veseljačenju s športniki, igralci, manekenkami, modnimi oblikovalci in ostalo estradniško srenjo, ki je tako ali tako glasna v izražanju podpore levičarski ideologiji in bo rada nastopala v podpro posameznim demokratskim kandidatom. Še posebno, če bo PAC ata Sorosa poravnal stroške nastopa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj