Piše: Álvaro Peñas

Viktor Orbán je ponovno predmet dokumentarnega filma. Pred skoraj letom dni, februarja 2021, so madžarskega predsednika vlade očrnili njegovi politični sovražniki v dokumentarnem filmu na kanalu Arte z nezgrešljivim naslovom “Pozdravljen, diktator! Novi dokumentarec nima nobene zveze s prejšnjo protiorbanovsko brošuro in je delo ameriškega novinarja Tuckerja Carlsona z naslovom “Madžarska proti Sorosu. Boj za civilizacijo”.

Dokumentarec prikazuje zgodovino Madžarske in številne vdore, ki jih je Madžarska doživela v preteklosti, vendar poudarja, da danes ne grozijo tuje vojske, temveč nevladne organizacije Georgea Sorosa. Ameriški pisatelj Rod Dreher trdi, da sta “Viktor Orbán in Fidesz pravilno ugotovila, da Soros ogroža madžarsko nacionalno suverenost”. Carlson na to opozarja, da je “v nasprotju z grožnjo, ki so jo predstavljali Sovjeti ali Otomansko cesarstvo, grožnja, ki jo predstavljajo George Soros in njegove nevladne organizacije, veliko bolj subtilna in jo je težje odkriti”.

“Soros nasprotuje Viktorju Orbánu, ker nasprotuje nacionalnim državam,” nadaljuje Carlson. “Ni naključje, da se Sorosova vodilna nevladna organizacija imenuje Open Society Foundation. Najboljši način za preoblikovanje države je, da jo odpreš svetu, in leta 2015 je imel Soros priložnost sodelovati pri preoblikovanju celotne evropske celine […], saj je ogromno denarja porabil za propagando v prid beguncem, ki se je nato pojavila v svetovnih medijih. Soros je tudi neposredno lobiral pri evropskih vladah, naj odprejo svoje meje za revne ljudi z vsega sveta. In tudi so. Samo Madžarska je rekla ne.” Madžarska je nato postavila zid, s katerim je uspela zajeziti migracijsko krizo, vendar jo je EU zaradi tega kaznovala. Vendar je čas pokazal, da je imel Viktor Orbán prav, in 23. januarja so notranji ministri Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Danske, Estonije, Grčije, Madžarske, Irske, Hrvaške, Latvije, Litve, Malte, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije in Latvije zahtevali, da EU financira projekte mejnih zidov, da bi preprečila vstop nezakonitih priseljencev. EU to še naprej zavrača.

Carlson se vrne k dokumentarcu in uporabi dele svojega intervjuja z madžarskim premierjem iz avgusta lani ter predstavi Orbána in njegov odnos s Sorosom: “Orbán je svetovno slavo dosegel konec osemdesetih let kot protikomunistični študentski voditelj. Orbán je bil takrat Sorosov varovanec. S štipendijo Sorosove fundacije je obiskoval univerzo v Oxfordu, vendar so se z razvojem njegove politične kariere spremenila tudi njegova stališča. Orbán je postal madžarski nacionalist. Z Georgeom Sorosom sta postala zagrizena sovražnika.” Po Orbánovem mnenju je Soros “zelo nadarjen Madžar, vendar nimamo talenta le za dobre, ampak tudi za slabe stvari. Je torej človek, ki ne spoštuje tradicije te države.

Vendar pa boj proti odprti družbi ni le zaščita meja, temveč tudi podpora družini in rodnosti, da bi se spopadli z demografskim problemom. Madžarska to vprašanje jemlje zelo resno, saj, kot poudarja Orbán, “te države ne želimo prepustiti migrantom, ampak našim vnukom”. Carlson omeni, da so prva stvar, ki jo vidi, ko pristane v Budimpešti, sporočila podpore družini, in se sreča s Katalyn Novák, nekdanjo ministrico za družino in zdaj kandidatko za madžarsko predsedstvo: “Mislimo, da za rešitev demografskega problema ni treba uvažati otrok, ampak moramo pomagati mladim parom, da bodo lahko imeli toliko otrok, kot si želijo. Madžarska družinska politika je uspela zajeziti demografsko krizo in nudi velike finančne spodbude parom, ki želijo imeti otroke, ter je eden največjih uspehov vlade Viktorja Orbána.

V dokumentarcu nastopa tudi Španec Rodrigo Ballester s kolidža Mathias Corvinus v Budimpešti, ki obsoja obsedenost EU z Madžarsko. Ballester, ki dobro pozna notranje delovanje EU, opozarja na pomanjkanje politične raznolikosti med uradniki EU. “Madžarska je prikazana kot črna ovca EU. Ko sem se odločil, da se preselim v Budimpešto, je polovica mojih sodelavcev mislila, da grem v Severno Korejo ali kam drugam. Eden od njih mi je rekel, da na Madžarskem zapirajo novinarje v zapor, kar se še nikoli ni zgodilo. Res je, vendar se to kljub nenehnim diskreditacijskim kampanjam Novinarjev brez meja, organizacije Sorosovega omrežja, še nikoli ni zgodilo. Na Madžarskem večina tiska nasprotuje Orbanu.

Carlson meni, da “bitka med Georgeom Sorosom in Viktorjem Orbánom še zdaleč ni končana”. Velika težava liberalcev, ki nasprotujejo Orbánu, je, da ne morejo sprejeti dejstva, da v zahodni civilizaciji obstaja nacionalna konservativna alternativa, ki vodi uspešno politiko. Volitve na Madžarskem so razpisane za 3. april 2022, ko se bo odvijala naslednja bitka med Georgeom Sorosom in Viktorjem Orbanom, med globalizmom in nacionalizmom. Carlson svoj dokumentarec zaključi s preprostim vprašanjem: “Kako je mogoče premagati Georgea Sorosa? Odgovor je preprost: potrebujete voditelje, ki imajo radi svojo državo, ki jim je mar za njeno prihodnost in ljudi, ki v njej živijo, ter voditelje, ki so se pripravljeni boriti.”

Vir: El Correo de España

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj