Piše: C.R.

Znani stavek iz drame Williama Shakespeara “Hamlet”, da je nekaj gnilega v državi Danski, v današnjih časih ne velja več. Nasprotno, o nordijskem kraljestvu slišimo prijetno dobre novice.

Na primer najem zapora na Kosovu. Minister za pravosodje Nick Hækkerup je jasen: to je jasno sporočilo ljudem iz tretjih držav, ki jih je treba izgnati: Vaša prihodnost ni na Danskem, zato tam ne smete prestajati zaporne kazni.

Ali pa načrt, da se domnevnim beguncem v prihodnje sploh ne dovoli vstop na ozemlje, temveč se azilni postopek izvede zunaj meja države.

Drug zgleden načrt je deportacija Sircev, ki so pribežali v državo, nazaj v njihovo domovino, saj zaradi stabilnih in mirnih razmer v tej državi ni potrebe po zaščiti.

Vsa ta dejanja izvaja socialdemokratska vlada. Kabinet premierke Mette Frederiksen nima parlamentarne večine, vendar se lahko pri vprašanjih varnosti, azila in kriminala zanese na podporo poslancev iz domoljubnih skupin.

Minister za integracijo je sin etiopskega priseljenca

41-letni Mattias Tesfaye se je rodil v Aarhusu kot sin političnega begunca iz krščanske Etiopije, se zgledno vključil v družbo (po obveznem šolanju je bil zidarski vajenec) in od leta 2019 opravlja funkcijo ministra za integracijo. V intervjuju za časopis Neue Zürcher Zeitung (NZZ, tiskana izdaja z dne 21. januarja 2022, stran 32: Azilni sistem je del problema) Tesfaye zavzema stališča, ki jih je težko preseči z vidika jasnosti in zdravega razuma. Socialdemokrat se zavzema za verjetno najstrožjo politiko priseljevanja v Evropi.

Seveda se tako imenovana civilna družba v obliki nevladnih organizacij, ki jih financirajo davkoplačevalci, pretirano trudi z opozorili in strašljivimi zgodbami. Rdeča vlada v Københavnu po mnenju medijskih lemingov spodkopava evropske vrednote in izvaja rasistično politiko. Za kritike je Danska refugium peccatorum, tj. zatočišče za grešnike proti politično korektnemu duhu časa.

Miselni procesi Mattiasa Tesfayeja so osvežujoče razumni. Tukaj je nekaj izvirnih citatov iz ust mladega ministra:

“Če migracije niso pod nadzorom – in od 80. let prejšnjega stoletja naprej niso bile -, plačujejo ljudje z nizkimi dohodki in slabo izobraženi najvišjo ceno za integracijo, ki ne deluje. V bogatih soseskah ni največ otrok, ki jih je treba vključiti. Gre za območja, kjer živijo tradicionalni socialdemokratski volivci.”

O letu 2015:

“Pretreslo me je število prosilcev za azil, ki so prišli na Dansko, Švedsko ali v Nemčijo.”

O azilantih:

“Polovica prosilcev za azil v Evropi nikakor ne potrebuje zaščite, večina pa je mladih moških.”

O državljanstvu oseb, ki prihajajo:

“Ko analiziramo, katere skupine migrantov prispevajo k trajnostni državi blaginje, vidimo, da z ljudmi iz Tajske, Kitajske ali Indije nimamo težav. So neto plačniki danskega gospodarstva.”

O muslimanskih priseljencih:

“Bolj kot stopnja kriminala je pomembno pomanjkanje kulturne integracije: pripravljenosti živeti demokratične vrednote, sprejeti enake pravice za moške in ženske ali da vera nikoli ni nad zakonom. Ali da se lahko mladi poročijo, s komer koli želijo.”

Torej, med nami, minister za integracijo, kot je Mattias Tesfaye, bi dobro deloval tudi za našo domovino.

 

Ta članek je bil prvič objavljen v časopisu ZUR ZEIT, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj