Piše: C.R.

Evropska unija (EU) se zdaj uradno vmešava v volilno kampanjo suverene države članice, v tem konkretnem primeru v parlamentarne volitve na Madžarskem v začetku aprila. Agence France-Presse (AFP), ki tudi večkrat poskušala očrniti UNSER MITTELEUROPA, je le tri mesece pred volitvami, ki bodo odločile o ponovni izvolitvi Viktorja Orbana, odprla spletno stran za “boj proti dezinformacijam na Madžarskem”.

V torek (11. januarja) je začela delovati prva spletna stran za preverjanje dejstev na Madžarskem lakmusz.hu, in sicer v okviru projekta EU, ki bo sprva trajal 15 mesecev. Evropska komisija je naročilo dodelila francoski državni tiskovni agenciji AFP, madžarski spletni strani 444.hu in fundaciji Media Universalis.

AFP bo predvsem usposabljala ekipo lokalnih novinarjev in jim posredovala “znanje in izkušnje”. V zadnjih letih je AFP vzpostavila mednarodno mrežo domnevnih “preverjevalcev dejstev”. Na Madžarskem je agencija vodilni partner Facebooka v boju proti dezinformacijam.

Elite EU v boju proti Orbánu

“Ponosni smo, da lahko sodelujemo v tej inovativni pobudi za podporo boju proti dezinformacijam v Evropi, ki so velik izziv za naše demokracije,” je dejal Phil Chetwynd, direktor AFP Global News.

Madžari bodo 3. aprila odšli na volišča, ki bodo po pričakovanjih najtesnejše volitve v več kot desetletju, odkar je Fidesz premierja Viktorja Orbána leta 2010 prišel na oblast z dvotretjinsko večino v parlamentu.

Od takrat je Fidesz sprejel številne zakone, ki vplivajo na medije, vključno s zakonom o medijih iz leta 2010. Pred kratkim je Orbánova vlada sprejela zakonsko prepoved vsebin, ki v medijih “spodbujajo ali prikazujejo” homoseksualnost ali spremembo spola pri mladoletnikih.

Po padcu komunističnega režima se je madžarski medijski trg z vstopom mednarodnih akterjev iz Nemčije in drugih evropskih držav v veliki meri “razpršil”. Razmere so se začele spreminjati po finančni krizi leta 2008, ki je bila povezana s svetovnimi trendi, kot sta zmanjševanje prihodkov od oglaševanja in močan vzpon spletnih platform.

Zato so številne mednarodne medijske korporacije zapustile medijski trg ravno v času, ko so vlada Viktorja Orbána in njemu bližnji poslovneži začeli zatirati tuji vpliv na medijski sektor.

V zadnjem času pa se ta trend morda obrača, saj AFP ni edini mednarodni medij, ki je na Madžarskem vse bolj dejaven. Radio Svobodna Evropa/Radio Svoboda, ki ga financirajo ZDA, je ponovno začel delovati septembra 2020. Nemška radiotelevizija RTL, ena redkih tujih televizijskih hiš, ki niso zapustile države, je pripravila informativni program.

Sorosova mreža je pripravljena za napad

Cilj projekta preverjanja dejstev je raziskati javne izjave ali informacije, ki bi lahko pomembno vplivale na javni diskurz, pri čemer je treba posebno pozornost nameniti politikom in javnim osebnostim. Konkretno to pomeni, da bodo izjave Orbána in njegovega Fidesza označene kot “lažne novice”, medtem ko bodo opozicijski kandidati prihranjeni.

Yacine Le Forestier, namestnik direktorja AFP za Evropo, je za EURACTIV povedal, da “pri projektu ne gre za spor z oblastmi ali kritiko vlade”.

Kljub temu prvi članki spletne strani (kot je bilo mogoče pričakovati) kažejo, da se spopada z vlado pod vodstvom Fidesza, nekateri provladni mediji pa so jo že označili za agenta Georgea Sorosa, madžarskega milijarderja, ki je pogosto tarča teorij zarote.

EU bo s tako imenovanim “evropskim aktom o svobodi medijev” okrepila tudi ukrepanje proti neprijetnim vladam v Uniji. S tem naj bi od konca leta 2022 “izboljšali preglednost, odgovornost in neodvisnost ukrepov, ki vplivajo na svobodo in pluralnost medijev”.

Vir: UNSER MITTELEUROPA

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj