Piše: Andrej Sekulović

Švedska vojska je v enemu izmed največjih švedskih časopisov Svenska Dagbladet na naslovnici objavila plačan oglas v podporo LGBT skupnosti. Oglas je bil objavljen v »duhu« prihajajoče stokcholmske parade »ponosa«, ki traja cel teden.

Tako lahko Švedi na prvi strani enega največjih časopisov opazijo skupino vojakov v popolni bojni opremi, ki držijo mavrično zastavo, simbol LGBT gibanja. Sliko krasi napis »Zastava, ki jo je vredno braniti«. Spodaj pa v manjšem tisku piše: »Branimo človekove pravice, enakost za vse in pravico do življenja, ki si ga izberemo.«

Švedska vojska sicer redno objavlja tovrstne oglase, s katerimi želi očitno v svoje vrste privabiti več homoseksualcev. Leta 2017 je objavila oglas z vezalkami mavričnih barv v vojaških škornjih. Leta 2018 je organizirala kampanjo novačenja pod sloganom “We don’t always march straight,” ali »Ne korakamo vedno naravnost«. Plakati z omenjenim sloganom so prikazovali fotografijo dveh vojakov z pobarvanima obrazoma v kamuflažnih vojaških barvah, ki pa so bile barve mavrice. Ob tem je treba poudariti, da se beseda »straight« v slengu uporablja za heteroseksualce. Leto kasneje je švedska vojska organizirala še eno pro-LGBT kampanjo pod sloganom »Bodi kar si«.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj