Piše: Álvaro Peñas

Ruska invazija v Ukrajino je svet spomnila na pomen besede “patriotizem”. Ukrajinci so zbrali svojo vojsko ter dokazujejo svoj pogum in odločenost, da branijo svojo domovino. Tisti, ki so verjeli, da bo ruski parni valjar ukrajinske sile uničil v nekaj urah, morajo priznati svojo zmoto. Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi velikega števila žrtev v svoji vojski vpoklical čečenske muslimanske zaveznike in beloruske vojake.

Številni Ukrajinci so se vrnili domov, da bi se borili, boju pa so se pridružili ljudje iz vseh družbenih slojev, vključno s politiki. To je presenetljivo, če pomislimo na mnoge voditelje v Zahodni Evropi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki nosi uniformo in pošilja sporočila, ki spodbujajo obrambo, je zavrnil evakuacijo: “Potrebujem strelivo, ne pa prevoza. Druga vidna osebnost je župan Kijeva Vitalij Kličko, nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji, ki je prav tako vzel v roke orožje za obrambo svojega mesta in uvedel podaljšano policijsko uro “za učinkovitejšo obrambo prestolnice in varnost njenih prebivalcev”.

V boj pa so se vključili tudi drugi, veliko manj znani politiki. Eden od njih je poslanec Sviatoslav Jurash, ki pripada stranki Ljudski služabnik predsednika Zelenskega. Juraš je najmlajši poslanec, star komaj 26 let, v ukrajinskem parlamentu, Verkhovni radi. Mladi poslanec se je za orožje odločil, ker “je to naša prestolnica, naša država, naša zemlja, naši ljudje. Ne morem mirno gledati, kako nori diktator poskuša uničiti moj narod”.

Slika Svjatoslava, oboroženega z avtomatsko puško Kalašnikov, znamenitim AK-47, ki patruljira po ulicah Kijeva, je pritegnila pozornost različnih mednarodnih medijev. V intervjuju 25. februarja za britanski kanal GBNews je ukrajinski politik poudaril, da “se mora svet zbuditi in nam pomagati v tem boju. Potrebujemo čelade, neprebojne jopiče, vse, saj se spopadamo z eno najmočnejših vojska na svetu. Dva dni pozneje je med potjo v katedralo svetega Mihaela z njim opravila pogovor tudi turška agencija Anadolu. Yurash je dejal: “Nisem vojak, vendar gre za to, da je to boj, v katerega smo zdaj vključeni vsi. Obleganje Kijeva se dogaja.”

V torek je za britanski kanal 4 News spregovoril o območju prepovedi letenja, za katerega Ukrajina prosi Nato: “Ne vem, koliko videoposnetkov ubitih ljudi, razstreljenih civilnih stavb ali ubitih otrok mora Zahod še videti, da bo razumel, da potrebujemo območje prepovedi letenja, ki ga bo uveljavil Nato.

Po več poskusih mi je uspelo z njim govoriti po telefonu. Kot mnogi drugi je tudi Svjatoslav popolnoma predan obrambi svojega mesta, zato sva se lahko pogovarjala le nekaj minut, preden je bil pogovor prekinjen. To mi je povedal mladi poslanec, eden od številnih ukrajinskih branilcev:

Kakšne so trenutno razmere v Kijevu?

Pripravljamo se na prihod 40 kilometrov dolge kolone ruskih vojakov, kolone, o kateri vsi govorijo. Zato se na boj pripravljamo na vse možne načine.

Ali je v mestu ostalo veliko civilistov?

To je zelo veliko mesto s petimi milijoni prebivalcev, nekateri so pobegnili, mnogi drugi pa so raje ostali in se borili, bili so tudi taki, ki so odšli v svoje kraje, da bi se tam borili. Bistvo je, da gre za obsežno invazijo na vseh frontah in na tisoče nas je, ki smo se odločili, da ostanemo in se borimo.

Podoba ukrajinskih politikov, ki so vzeli orožje za svojo državo, je pretresla Zahodno Evropo, kjer žal vlada veliko pomanjkanje domoljubja.

Resnica je, da je to, kar pravite, zelo žalostno. Resničnost naše države nam ne dopušča drugega, kot da se vključimo v boj, in to bomo tudi storili, borili se bomo do konca. Druge možnosti nimamo.

Vir: El Correo de España

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj