Piše: C.R.

Dan pred prvim krogom predsedniških volitev se razlika med sedanjim predsednikom Emmanuelom Macronom in kandidatko RN Marine Le Pen še naprej zmanjšuje. To kaže najnovejša raziskava Elabe Opinion 2022 , ki je bila objavljena v petek.

Bi lahko Marine Le Pen v nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev dobila več glasov kot Emmanuel Macron? Glede na najnovejšo raziskavo Elabe Opinion 2022, ki je bila za televiziji BFMTV L’Express in SFR objavljena v petek, se je razlika med kandidatoma še zmanjšala.

Sedanji predsednik Emmanuel Macron (LaREM) dosega 26 % (-2 točki v primerjavi z zadnjo anketo 4. in 5. aprila), Marine Le Pen (RN) pa 25 % (+2 točki).

Tesen rezultat napovedan tudi za drugi krog

Tudi v drugem krogu se razlika med Emmanuelom Macronom in Marine Le Pen zmanjša na samo dve točki: sedanji predsednik doseže 51 % (-2), Marine Le Pen pa 49 % (+2). Vendar pa Elabe poudarja, da 21 % vprašanih “ni izrazilo namere voliti”.

Po mnenju anketirancev je zmanjšanje razlike med kandidatoma mogoče pojasniti z dvema pojavoma: “dinamiko prvega kroga glasovanja, ki je zelo naklonjena Marine Le Pen (+2) in nenaklonjena Emmanuelu Macronu (-2)”, pa tudi z “boljšim prenosom glasov volivcev v prvem krogu Érica Zemmourja (82 %, +10) in Valérie Pécresse (34 %, +6) v korist Marine Le Pen v primerjavi z začetkom tedna”.

Na tretjem mestu: Mélenchon se še naprej izboljšuje

Kar zadeva volilne rezultate drugih kandidatov v prvem krogu glasovanja, tudi kandidat stranke La France Insoumise Jean-Luc Mélenchon na tretjem mestu s 17,5 % (+2) kaže vse večji zagon. Vendar se po naših rezultatih za zdaj ne uvrsti v drugi krog.

Ostali kandidati močno zaostajajo za prvo trojico: na četrtem mestu je Éric Zemmour (Reconquête!) z 8,5 % (-0,5), sledita mu kandidatka republikancev Valérie Pécresse z 8 %, kar ustreza rezultatu zadnje ankete, in kandidat stranke Zelenih Yannick Jadot, ki je prejel 4 % (-1) glasov.

Sledijo jim: Nicolas Dupont-Aignan iz stranke Debout La France z 2,5 % (+0,5), Fabien Roussel iz Komunistične stranke z 2,5 % (=) in Jean Lassalle (Résistons!) z 2,5 % ( -0,5). Socialistka Anne Hidalgo stagnira pri 2 %, Philippe Poutou (NPA) pri 1 % (-0,5) in Nathalie Arthaud (Lutte Ouvrière) pri 0,5 %.

24 % tistih, ki so izjavili, da se bodo udeležili volitev, “bi si lahko do volitev premislili”

65 % (+3) tistih, ki so vpisani v volilni imenik, je “povsem prepričanih”, da se bodo udeležili volitev. Ta delež je “bistveno nižji” od deleža, izmerjenega ob istem času leta 2017, tj. dva dni pred volitvami: takrat je bil 71 %. Na podlagi teh podatkov inštitut za javnomnenjske raziskave napoveduje, da bo “volilna udeležba na prvem krogu predsedniških volitev leta 2022 med 70 in 74 %”.

13 % (=) vprašanih “resno razmišlja” o udeležbi na volitvah, 22 % (-3) pa “verjetno ali celo zagotovo ne bo šlo na volitve”.

Med tistimi, ki nameravajo voliti, jih je le 76 % (+4) prepričanih, da bodo volili. 24 % (-4) anketirancev je izjavilo, da si bodo pred volitvami “morda premislili”, kar pomeni, da je 8 milijonov volivcev neodločenih.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj