Piše: C.R.

Znani poljski novinar Rafał Ziemkiewicz je v soboto, 2. septembra, na londonskem letališču Heathrow doživel tako škandalozno kot tudi neverjetno dogodivščino. Z ženo in hčerko je prišel na dvodnevni zasebni obisk, vendar sta le oni smeli skozi letališko kontrolo. Gospoda Ziemkiewicza so aretirali in nato namestili v preiskovalni pripor, preden so ga deportirali v Varšavo.

Čisto zasebno potovanje

Hčerka gospoda Ziemkiewicza je bila sprejeta na prestižno univerzo Oxford v Združenem kraljestvu. Rafał Ziemkiewicz in njegova žena sta jo zato spremljala na njeni selitvi iz Poljske v to mesto. Vendar se je kratko družinsko potovanje, ki je bilo mišljeno kot kratek izlet, kmalu sprevrglo v povsem drugačno in izrazito politično smer.

Ziemkiewicz, čigar besede je 3. oktobra v intervjuju objavil konservativni poljski tednik Do Rzeczy, za katerega redno piše članke in kolumne, to pojasnjuje zelo preprosto: ” Moja žena in hči sta šli mimo kontrolne točke, medtem ko me je ustavil policist, ki mi je rekel, da je nekaj narobe z njegovim računalnikom. Prosil me je, naj se usedem na sedež poleg njega in, kot mi je zagotovil, počakam trenutek.  […] Iz petih minut je nastala ura, nato pa še ena. Najprej je prišlo nekaj ljudi, ki so me spraševali […] o mojih hčerkah, datumu rojstva, državah, v katerih sem bil, itd. Po približno dveh urah se je nenadoma pojavilo nekaj ljudi in me prosilo, naj jim sledim. Nato se je začela klasična preiskava s prstnimi odtisi in fotografijami . […] ”

Odvzeli so mu zdravila, dokumente in mobilni telefon

” Še posebej me je skrbelo moje zdravilo za sladkorno bolezen, saj me je Angležinja, ki me je zaslišala, vprašala, kakšno je to zdravilo in iz česa je narejeno. Pozneje so mi ta zdravila odvzeli, ker [pripornik v priporu] svojih [zdravil] ne sme vzeti s seboj. Povedali so mi, da lahko pokličejo reševalno vozilo, če mi bo neprijetno.

Šele čez nekaj ur so me sprejeli k uradniku za priseljevanje, ki pravzaprav ni imel nobenih vprašanj zame, ampak me je obvestil, da mi svetuje, naj spremenim rezervacijo povratne vozovnico, saj zaradi svojih političnih stališč tako ali tako ne smem vstopiti v Združeno kraljestvo. Seveda sem mu odgovoril, da to zagotovo ne pride v poštev.

Vprašal sem tudi, kaj imajo proti mojim političnim stališčem in kaj vedo o njih, vendar nisem dobil odgovora. Policist je ponovil, da ni sprejel lastne odločitve, ampak je le izpolnjeval ukaze.

Čez približno eno uro se je vrnil s papirjem, ki ga je podpisal kdo ve kdo, saj je bil podpis nečitljiv. Sprejeta je bila odločitev, da me je treba deportirati, in pospremili so me do poljskega letala.

Moj potni list so izročili letalskemu osebju in odkril sem nekaj zanimivega, in sicer britanski vizum z nalepljenim datumom 2. oktober in številko uradnika za priseljevanje, ki ga je izdal, ta vizum pa je bil na vidnem mestu prečrtan s kemičnim svinčnikom. Očitno je bilo najprej odločeno, da bom sprejet, potem pa se je verjetno nekdo z več vpliva odločil ustvariti škandal in vse skupaj presekati. ”

Solidarnost poljskih novinarjev s kolegom

Primer je seveda povzročil senzacijo na Poljskem, kjer so se številni novinarji takoj postavili v bran svojemu kolegu.

“To je razlog za resno diplomatsko posredovanje. Tega ne govorim zato, ker gre za enega od mojih kolegov. Ne glede na to, koga od poljskih kolumnistov in novinarjev je ta situacija prizadela, bi morala biti reakcija enaka, saj so vzroki najverjetneje vprašanja svobode izražanja, ” je novinar portala Do Rzeczy, Łukasz Warzecha zapisal na Twitterju. Glavni urednik liberalno-konservativnega tednika Paweł Lisicki ni skrival svojih občutkov: ” Ta novica me je pretresla. Rafał Ziemkiewicz je eden najpomembnejših poljskih novinarjev […] Na žalost so dosedanji ukrepi britanskih oblasti zelo zaskrbljujoči. Gre za napad sredi belega dne na poljskega državljana brez navedbe razloga. Zdaj so poljski organi odgovorni za razjasnitev razmer. ”

“Vaša stališča so v nasprotju z britanskimi vrednotami”

Med deportacijo je bil Ziemkiewiczu izročen dokument z glavo britanskega ministrstva za notranje zadeve – nečitljivim podpisom, kot je poudaril, vendar z napisom Border Force , Terminal 2, Heathrow Airport, v katerem je pisalo: “Zaprosili ste za dovoljenje, da za dva dni obiščete Združeno kraljestvo kot obiskovalec. Vendar menim, da je vaš izgon iz Združenega kraljestva v javnem interesu. Vaše vedenje in stališča so namreč v nasprotju z britanskimi vrednotami in lahko žalijo posameznike, zato ni zaželeno, da bi vam dovolili vstop. […] Zato vam bom zavrnil vstop v Združeno kraljestvo […] Dal sem navodila za vašo deportacijo na Poljsko … ”

Kampanja Guardiana iz leta 2018

Razlogi za ta primer očitno izhajajo iz kampanje, ki jo je leta 2018 izvedel The Guardian in zlasti muslimanska poslanka bengalskega porekla Rupa Huq, ki je sama zatrdila, da je soodgovorna za deportacijo Rafala Ziemkiewicza s Heathrowa. Leta 2018 je Ziemkiewicza povabilo združenje Poljakov, ki živijo v Veliki Britaniji, da bi imel več predavanj. Britanska levica, ki so jo opozorili poljski levičarji, ki so sovražno nastrojeni do tega novinarja, ki ne skriva svojih konservativnih, suverenističnih in krščanskih stališč, je tedaj poskrbela, da so predavanja odpadla. Na lastnike konferenčnih prostorov in celo na lastnika restavracije je takrat pritiskala britanska policija in jim grozila, zato so odpovedali vse rezervacije. Očitno je ime Rafala Ziemkiewicza še vedno na seznamu personnæ non gratæ v državi, ki je bila od 18. stoletja pionirka liberalne demokracije v Evropi in ki na začetku 21. stoletja potrjuje svoje mesto na čelu totalitarnega razvoja v zahodnih liberalnih demokracijah.

Vir: UME

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj