Piše: Álvaro Peñas

Alejandro Peña Esclusa je venezuelski inženir, pisatelj, analitik in politični svetovalec. Kot pionir prvih protestov v svoji državi proti čavističnemu režimu je bil Peña eno leto zaprt v El Helicoideu (zaporu, ki je znan po mučenju) in ostaja politični zapornik vesti. Kot strokovnjak za forum Sao Paulo je napisal pet knjig na to temo.

Skupina Puebla je pravkar zaključila svoj deveti sestanek v Mehiki. Zakaj je pomembno vedeti, o čem je na tem srečanju razpravljala iberoameriška levica?

Za Evropejce je zelo pomembno, da vedo, o čem se je razpravljalo v Mehiki, saj odraža razmišljanje mednarodnega progresivizma. Razgrinjajo globalni projekt levice. V zadnjih letih je bila Latinska Amerika laboratorij za progresivne ideje, recimo volilne prevare, ki se nato izvažajo v Združene države, Evropo in drugam. Za razliko od foruma Sao Paulo, ki ga sestavljajo politične stranke, skupino Puebla sestavljajo osebnosti in številni njeni člani – velika večina – prav tako pripadajo forumu.

Eno od izpostavljenih vprašanj je bila podpora priseljevanju in odprte meje.

Da, imajo precedens, na katerega se zgledujejo. Eksodus Mariel je bila operacija Fidela Castra, v kateri je leta 1980 na tisoče Kubancev odšlo v Združene države. Zdaj vidimo množično nezakonito priseljevanje ljudi, ki niso žrtve humanitarne krize. Celo definicija ekonomske migracije je pomanjkljiva. Dogaja se populacijska vojna: levica uporablja migrante kot orodje vojne in destabilizacije. Gre za premišljen, zavesten in načrtovan postopek z mednarodno podporo. Evropa mora raziskati to populacijsko vojno, ki je usmerjena predvsem proti Italiji in proti vladi Giorgie Meloni.

Ne govorim o migrantih, ki so žrtve in topovska hrana; levici je vseeno, ali umrejo ob prečkanju reke ali Sredozemskega morja. Migrante izkoriščajo mafije, ki so politično povezane z levico, nato pa jih uporabljajo za ustvarjanje konfliktnih razmer v ciljnih državah. Vlade Združenih držav in Evrope so zmanipulirane, da jim dajo azil in vse vrste subvencij iz humanitarnih razlogov. Tisti, ki to počnejo, zelo dobro vedo, da ciljne države obsega teh migracij ne morejo absorbirati na razumen način. Vedo tudi, da ti migranti ne bodo rešili svojih težav v svojih novih državah. Mnogi bodo na koncu živeli v kriminalu ali revščini. Sem Venezuelec in kot osem milijonov mojih rojakov sem moral zapustiti svojo državo. Ne govorim o teh ljudeh, ampak o tistih, ki jih uporabljajo kot orodje za destabilizacijo.

Komunizem uničuje gospodarstvo in državo, kot je Venezuela, najbogatejšo v Latinski Ameriki, spremeni v najrevnejšo, po dohodku na prebivalca, skupaj s Haitijem. Osem milijonov ljudi, ki jim uničijo življenja in nočejo zapustiti Venezuele, prisilijo v migracijo, jih pošljejo v ZDA in druge države – kjer v mnogih primerih povzročajo težave – in nato za vse krivijo ZDA in Evropo, češ, da so krive sankcije. To je velika laž. Gospodarska kriza v Venezueli se je začela veliko pred sankcijami. Glavna gospodarska sankcija, ki jo doživlja Venezuela, je korupcija.

Da, na srečanju je bilo še enkrat ponovljeno, da so ZDA odgovorne za gospodarsko katastrofo na Kubi in v Venezueli. Na ogled je bila žrtev, ki je bila vedno značilna za levico.

Tako je. V resnici je katastrofalen komunistični model, ki uničuje gospodarstvo z zaplembo zasebne lastnine in kršenjem človekovih pravic. Poleg tega večina sankcij ni proti državam, ampak proti tistim, ki so odgovorni za te politike. Levica vedno igra žrtev, a je agresor. In imamo še en primer vpliva latinskoameriške levice v Afriki. To je precedens v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Kuba poslala vojake in svetovalce v Mozambik, Angolo in Zambijo. Še zdaj so tam in njihov vpliv se je povečal s Chávezom in petro dolarji. Zdaj je ideja uporabiti vlade, ki jih financira Forum iz Sao Paula, kot orodje proti Evropi.

V Afriki Rusija financira in podpira “protikolonialistična gibanja”, Wagnerjeva skupina pa je dejavna v več afriških državah. Kitajska je prav tako vzpostavila prisotnost na celini. Ali Forum Sao Paulo sodeluje z ruskimi in kitajskimi dejavnostmi?

Seveda je odnos Rusije (nekdanje ZSSR) s Kubo dobro znan, kot tudi njena podpora gverilskim gibanjem po vsej Latinski Ameriki. Zdaj je glavna zaveznica Rusije v regiji Venezuela, kjer so celo ruski vojaški svetovalci. Medtem ko je bila Delcy Rodríguez, podpredsednica Venezuele, na sestanku skupine Puebla, je bil njen brat Jorge Rodríguez, predsednik kongresa čavistov, na sestanku v Moskvi. Kitajska pa je država, ki je z močnimi gospodarskimi in infrastrukturnimi naložbami vse bolj prisotna v Latinski Ameriki. Politično obstaja organski odnos med forumom Sao Paulo in kitajsko komunistično partijo, ki imata redna srečanja. Med srečanjem v Mehiki so Evu Moralesu toplo zaploskali, ko je izrazil zadovoljstvo, da so ZDA v zatonu in je nova svetovna sila Kitajska.

Španski predsednik vlade Pedro Sánchez je na srečanju skupine Puebla govoril prek videokonference. Ali je socialistična stranka zdaj predstavnica Foruma Sao Paulo v Španiji?

Tako se zdi. Podemos je ustanovil Forum Sao Paulo z denarjem Cháveza, Corree in Moralesa. Zdaj se odnos Pedra Sáncheza s Forumom Sao Paulo javno prikazuje – odnos, ki nedvomno sega daleč nazaj. Če se Pedro Sánchez ne bi strinjal s cilji skupine Puebla, ne bi nikoli dovolil, da bi bila José Luis Rodríguez Zapatero ali Dolores Delgado del te organizacije. Zelo jasno je treba povedati, da je komunizem internacionalistična ideologija in da nenehno išče zaveznike. Skupina Puebla je Španijo vedno razumela kot most v Evropo, zato je financirala Podemos in druge stranke v Sloveniji, Grčiji in Italiji.

Skupina Puebla je potrdila svojo zavezanost najbolj progresivnim vrednotam: spol, LGBT, splav itd. Toda ali še vedno obstaja bolj »tradicionalna« latinskoameriška levica, ki zavrača te vrednote?

Progresivna struja, ki jo vodita Petro in Borić, forsira to linijo in postopoma se bolj tradicionalna levica prilagaja tej spremembi vrednot. Trenutno so že prevzeli ves diskurz podnebnega alarmizma. Petro govori o razogljičenju gospodarstva – zahodnega seveda, ker Rusija in Kitajska tega nikoli ne bosta naredili –, kar bo na dolgi rok pomenilo le gospodarski propad ZDA in Evrope. Petro je januarja letos, po Lulovi inavguraciji, dejal, da se je treba povezati z naprednimi sektorji ZDA in Evropi, da se ne bi ponovilo to, kar se je zgodilo leta 2009 – ko je Forum v Sao Paulu nadzoroval 14 držav in ta nadzor izgubil – Združene države Amerike in Evropo in tedaj tudi postal predstavnik mednarodnega progresivizma v Latinski Ameriki. Na srečo se vse te progresivne ‘vrednote’ niso uspele toliko uveljaviti v Latinski Ameriki kot v ZDA in Evropi, saj gre za ljudstva, ki so še vedno močno navezana na tradicionalno družino in vero. Spomnimo se Boričevega neuspeha v Čilu, ko je hotel vsiliti progresivno ustavo.

Kakšne zaključke lahko potegnemo iz tega, kar se je zgodilo na tem srečanju skupine Puebla?

To srečanje je pokazalo, kako skupina Puebla sodeluje z naprednimi sektorji v Združenih državah in Evropi ter njihove vezi z najbolj radikalnim sektorjem ameriških demokratov. Gustavo Petro pripada celo Progresivni internacionali Bernieja Sandersa. Trenutno skupina Puebla prodaja medvedovo kožo, še preden ga je ulovila. Po besedah njegovega generalnega koordinatorja Marca Enriqueza-Ominamija: »Rastemo. Smo opcija moči v regiji in smo alternativa kaosu,« vse to govori obkrožen z ubežnikom pred pravico Rafaelom Correo; z Evom Moralesom, ki je zakrivil volilno goljufijo v Boliviji; z Delcy Rodríguez, predstavnico venezuelske diktature; Brunom Rodríguezem, predstavnikom kubanske tiranije; Lulo, Dilmo, Kirchnerjevo, ki so vsi obsojeni zaradi korupcije itd. Spraševal sem se, kdaj bo prišla policija in jih vse odpeljala v zapor. Skupina Puebla se predstavlja kot zmagovita možnost za pridobitev moči, vendar so po zadnjih rezultatih nazadovali v svojih namerah- izgubili so v Paragvaju in Čilu, vse kaže, da bodo izgubili v Argentini in celo v Ekvadorju. Poleg tega je Gustava Petra obtožil lastni sin in ima resne sodne težave. Gabriel Boric je doživel najvišjo stopnjo zavrnitve v čilski zgodovini. Njihov položaj je zapleten in zato je nujno, da desnica in desna sredina združita moči, kot je to storila levica, in seveda izbojujeta kulturno bitko v bran zahodnih vrednot.

Vir: https://europeanconservative.com/articles/interviews/it-is-a-population-war-an-interview-with-alejandro-pena-esclusa/