Piše: C.R.

Javna skrivnost je bila, da velik del čolnov z nezakonitimi migranti, namenjenih v Španijo, v Alžiriji ni naletel na odpor ali nadzor. To vprašanje že več mesecev izpostavljajo španske državne varnostne sile; celo v pogovorih pripadnikov reševalnih služb na morju, ki opažajo, da se pritisk priseljencev na pokrajino Almeria z leti povečuje.

“Logistični pritisk” je prevelik – čolnom je dovoljen prehod

“V Almeríjo že zdaj prihaja več čolnov kot na številne druge Kanarske otoke,” trdijo v Guardia Civil. In statistični podatki ne lažejo. Po podatkih, ki so na voljo temu mediju, je lani v pokrajino Almeria prispelo več kot 550 čolnov, kar je število, ki presega 542 čolnov, registriranih na Kanarskih otokih, po zadnji bilanci ministrstva za notranje zadeve.

Pokrajina je tako logistično obremenjena, da “številni čolni ostanejo nezapaženi”, kar predstavlja resno grožnjo, saj se številni nezakoniti priseljenci izognejo vsakršnemu policijskemu nadzoru.

Po drugi strani viri iz nacionalnega policijskega korpusa poudarjajo, da so ob plazu čolnov vsi policisti napoteni v službo za sprejem čolnov, zato ima mesto Almeria le minimalno število policistov za zagotavljanje javne varnosti. Nekaj, na kar so po njihovih navedbah za te medije že večkrat opozorili nadrejene, ne da bi špansko notranje ministrstvo našlo rešitev za to težavo.

Alžirska obalna straža ne stori ničesar proti tihotapcem ljudi

Na vprašanje o morebitnih podkupninah alžirskim oblastem so tako državne varnostne sile, kot tudi pripadniki Salvamento Marítimo odgovorili nedvoumno: “To je sum, ki ga preiskujemo že nekaj časa”.

To je edina razlaga, ki jo lahko najdejo za nedejavnost številnih alžirskih obalnih straž na severu države. Ker imajo v Alžiriji veliko število čolnov za pomorski nadzor, tako imenovani “pateras-taxi” vse pogosteje prihajajo v pokrajino Almeria.

La Gaceta de la Iberosfera je začela preiskavo o tej zadevi, ki je potrdila, da so sumi agentov in članov SASEMAR (pomorsko reševanje) utemeljeni.

Potovanje v Evropo za 1.000 evrov

Pri virih, ki delujejo v organiziranih skupinah, smo poiskali potrditev in za La Gaceta de la Iberosfera povedali, da so tovrstne operacije običajne in da jim alžirska obalna straža dovoli nadaljevati pot, potem ko plačajo približno 1.000 evrov, v zameno pa jim dovoli pot v Španijo. Tudi viri iz državnih varnostnih sil in korpusov, SASEMAR in FRONTEX, s katerimi smo se posvetovali, so potrdili, da obstaja velika verjetnost takšne transakcije.

Napetosti med Alžirijo in Španijo še naprej naraščajo, državne varnostne sile in korpus pa se bojijo, da bi to lahko sprožilo nov plaz ladij iz Alžirije. Glede na različne notranje preiskave je trenutno prisotna visoka stopnja aktivnosti, ki kaže, da se Alžirija morda pripravlja na množičen prihod hitrih čolnov, ki ne bodo naleteli na nikakršen odpor, ko bodo krenili proti španski obali.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj