Piše: Álvaro Peñas

André Ventura je predsednik CHEGA, tretje največje politične stranke na Portugalskem. V anketah pred prihajajočimi zakonodajnimi volitvami 10. marca CHEGA eksponentno raste in povečuje svoje volili domet na 17–20 odstokov glasov (na parlementarnih volitvah leta 2022 je prejela 7,8 odstokov). Partija postaja ključ do odstranitve socializma z oblasti.

Ankete kažejo na porast podpore Chegi. Ali menite, da vaši podatki ustrezajo resničnosti? Kaj je razlog za tako znatno povečanje?

Verjamem, da podatki ustrezajo realnosti. Glede na to, da jih je še 16 odstotkov neopredeljenih, pa bi se vse lahko spremenilo na dan volitev. Kar zadeva pomemben vzpon Chege, verjamem, da je to posledica razočaranja Portugalcev nad slabo uspešnostjo tradicionalnih strank v zadnjih nekaj desetletjih. Te stranke so pokazale popolno pomanjkanje odziva na vprašanja, kot so nenadzorovano priseljevanje, pomanjkanje varnosti in katastrofa javnih politik, kot so zdravstvo, socialna varnost in izobraževanje.

Kaj je glavni poudarek vaše kampanje?

Glavno vodilo naše kampanje je reforma pravosodnega sistema kot celote, predvsem pa boj proti korupciji.

Ali je korupcija endemično zlo na Portugalskem?

Korupcija je endemično zlo in je zakoreninjena v vseh strukturah države, od predsedstva sveta ministrov do najmanjše mestne hiše. Boj proti njej bi moral biti nacionalno prizadevanje. Če zavladamo, bomo velik del svoje energije usmerili v boj proti njej.

Da bi izrinili socializem z oblasti, je treba združiti moči z desno sredino AD (Demokratično zavezništvo, ki ga tvorita desnosredinska Socialdemokratska stranka (PSD) in CDS-Popular Party). Je ta koalicija vzdržna?

Takšna koalicija bi bila zaželena in Čega je do nje vedno kazala in še kaže vso odprtost. Predsednik stranke PSD, ki vodi desno sredino, Luis Montenegro pa je že večkrat dejal, da ne bo sklenil takšne koalicije, kar je v nasprotju z mnenjem velikega dela njegove stranke. Mislim, da če se bo takšna koalicija izkazala za bistvenega pomena za premagovanje PS (socialistične stranke), bo PSD na koncu v koalicijo šla, z ali brez Luisa Montenegra.

V Španiji Ljudska stranka bolj napada VOX kot levica, kljub dejstvu, da skupaj vladajo v več regijah in mestih. Ali je na Portugalskem enako?

Situacija na Portugalskem je popolnoma enaka. PSD dela isto napako, kot jo je naredila PP, napako, ki bi lahko imela enake posledice na Portugalskem kot v Španiji: predaja oblasti socialistični stranki. Pet let, odkar smo začeli, si Chega prizadeva biti temeljni del portugalske vlade in je nesporno tretja največja politična stranka.

Leta 2019 ste bili edini strankin poslanec, zdaj pa se govori o 20 odstotkih volivcev.

Menim, da je ta eksponentna rast posledica številnih okoliščin:

Najprej sem se odločil, da se stvari na Portugalskem ne morejo še naprej slabšati zaradi pomanjkanja političnega poguma. Da bi spremenil Portugalsko, sem se odločil vstopiti v sfero politične nekorektnosti. Ni me bilo strah iti po tej poti in sčasoma so se mi pridružili drugi. Izvoljen sem bil leta 2019 kot edini poslanec Čege. Glavna opozicija je bila ohlapna, zato sem prevzel vodenje opozicije PS. Ni bilo lahko, a je bilo izvedljivo.

Portugalci so prepoznali učinkovitost te opozicije in na volitvah leta 2022 je bilo izvoljenih 12 poslancev Chega, kar je velika rast. Nas 12 je še naprej vodilo opozicijo do absolutne večine Socialistične stranke. Še vedno ni bilo lahko, a nam je uspelo. Portugalci so ponovno prepoznali naše delo, kar se je odražalo v vsaki anketi, ki je izšla. Doživeli smo trajno rast. Danes po teh anketah nismo le tretja največja portugalska stranka, ampak smo poskrbeli tudi za strukturno spremembo politične pokrajine, iz dvostrankarskega v tristrankarski sistem, zaradi česar smo nepogrešljiv del vsake politične ureditve.

Portugalci, ki so nezadovoljni s petdesetletnim političnim sistemom, v nas vidijo možnost korenite spremembe obstoječe paradigme. V tem boju nas podpirajo. Prišli smo, da damo glas tihi večini, tistim, ki so obupali v boju proti sistemu, dokler nismo prišli mi.

Skratka, Chegin politični pogum in naša odločenost, da levici preprečimo uničenje Portugalske, kljub strahopetni in kolaborantski pasivnosti desne sredine, sta spodbudila številne Portugalce, ki v nas vidijo pot do prave spremembe. Ne vemo, ali bo 10. marec še en, odločilen korak na naši poti k prenovi Portugalske in Portugalcev. Upamo, da je tako. Naši sovražniki delajo vse, kar lahko, da to preprečijo. Do devetega je vse v naših, desetega pa v božjih rokah.

Vir: https://europeanconservative.com/articles/interviews/to-change-portugal-i-decided-to-go-into-the-realm-of-political-incorrectness-an-interview-with-andre-ventura/