Piše: C.R.

Nedavna javnomnenjska raziskava madžarskega inštituta Századvég je pokazala, da ima Péter Márki-Zay največjo podporo v Budimpešti, medtem ko podeželskih volivcev ne nagovarja.

Po zaključku primarnih volitev levice je Századvég izvedel anketo o tem, ali bi madžarski volivci od leta 2022 za predsednika vlade raje videli zmagovalca primarnih volitev Péterja Márkija-Zaya ali sedanjega predsednika vlade Viktorja Orbána.

Anketa je pokazala, da bi 51 odstotkov vprašanih volilo Orbána, 41 odstotkov pa Márkija-Zaya. Delež neodgovorjenih in neodločenih znaša 8 odstotkov.

Podatki, objavljeni na spletni strani Századvég, kažejo, da je kandidat levice za predsednika vlade priljubljen v Budimpešti, vendar je – tako kot Gergely Karácsony – manj ali sploh ni uspešen med podeželskimi volivci.

54 odstotkov prebivalcev Budimpešte bi na čelu vlade rado videlo Márkija-Zaya, 42 odstotkov prebivalcev okrožnih središč in 37 odstotkov prebivalcev mest in vasi.

Nasprotno pa bi ponovno izvolitev Viktorja Orbána podprlo 38 odstotkov prebivalcev glavnega mesta, 52 odstotkov prebivalcev okrožij ter 54 in 56 odstotkov prebivalcev mest in vasi bi podprlo njegovo ponovno izvolitev za predsednika vlade leta 2022.

Vir: Magyar Nemzet

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj