Piše: C.R.

Sporazum med ustanoviteljicama Sveta Evropske unije za civilno sodelovanje (EUCET), Forumom civilnih združenj (CÖF) in klubom Gazeta Polska, je najtesnejše možno evropsko sodelovanje, je dejal generalni sekretar EUCET, ki je bil izvoljen v soboto. Zoltán Lomnici je tudi dejal, da bi lahko bil budimpeštanski mirovni pohod 23. oktobra od Tehnične univerze do Andrássyjeve avenije največji doslej.

Najpomembnejši dosežek Sveta Evropske unije za civilno sodelovanje (EUCET), ustanovljenega pred dvema letoma, je, da smo za našo skupno stvar pridobili sodelavce poročevalce iz več kot deset držav članic EU, ki si prizadevajo za Evropsko unijo, temelječo na močnih nacionalnih državah, je dejal ustavni pravnik Zoltán Lomnici. Novoizvoljeni generalni sekretar EUCET je poudaril, da je sporazum med ustanoviteljema evropske organizacije za sodelovanje, Civilnim kohezijskim forumom (CÖF) in klubom Gazeta Polska, najtesnejše evropsko sodelovanje.

Evropska unija mora temeljiti na Evropi narodov.”

Ne pozabimo, da so skupine s suverenističnimi, nacionalno konservativnimi krščanskimi vrednotami danes na evropskem političnem prizorišču očitno v slabšem položaju. V primerjavi s tem smo skorajda šokirani, da ljudje od Španije do Poljske, od Francije do Finske podpirajo našo pobudo, kar je že samo po sebi velik uspeh,” je dejal Lomnici.

Povedal je tudi, da je odbor Evropskega parlamenta LIBE, ki se ukvarja z vprašanji pravne države, včasih na svoje seje vabil predstavnike CÖF, vendar so te geste zdaj prenehale, kar je porušilo že tako krhko ravnovesje v institucijah EU.

Ustavni pravnik je poudaril tudi, da sedanje politike EU kažejo na legitimnost organizacije: “Medtem ko v naši državi dobro delujejo nacionalna posvetovanja ali referendumi, se zdi, da zahodna Evropa vse bolj onemogoča neposredne demokratične institucije. Zato ni presenetljivo, da Evropska komisija v Bruslju pobudo za manjšinski varni paket za pravice narodnih manjšin in druge predloge, ki bi jih morala redno obravnavati, preprosto vrže pod preprogo. Zoltán Lomnici je pojasnil, da namerava odbor, ki mu predseduje László Csizmadia, ustanoviti pisarno v Bruslju in vzdrževati stike z evropskimi suverenimi nevladnimi organizacijami.

Na mirovnem pohodu v Budimpešti pričakujejo največje število ljudi doslej

Dejal je tudi, da organizatorji realno pričakujejo, da bodo 23. oktobra potekale največje mirovne demonstracije doslej. Tiskovni predstavnik CÖF-CÖKA je spomnil, da je bilo na prvem mirovnem pohodu leta 2012 po spominih Andrása Bencsika načrtovanih od 30.000 do 50.000 ljudi, za primerjavo pa je – sklicujoč se na poročilo levičarskega tiska iz tistega časa – ulice Budimpešte napolnila neskončna množica.

V duhu dostojanstva in spoštovanja spomina na žrtve iz leta 1956

Ob bližajočih se konferencah o prihodnosti Evropske unije je treba Bruslju sporočiti, da ne sme prezreti številnih Madžarov, ki so se v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti borili za neodvisno, močno in svobodno Madžarsko. – Drugo sporočilo pohoda je usmerjeno v temnejšo in bolj nepopustljivo levo opozicijo kot kdaj koli prej, ki se v zadnjem času ne le zapleta v politične debate z nacionalno desnico, ampak tudi fizično, psihološko in eksistenčno ogroža njene voditelje in člane. “To je neznosno,” je dejal Lomnici. V odgovoru na naše vprašanje je ustavni pravnik komentiral tudi primarne volitve levice, ki jih je označil za cirkus, v katerem ne gre za nič, ki je neiskren in nepredvidljiv z vidika pravnih jamstev.

– Ne upoštevajo volivcev doma in zlasti v tujini ter tako vedno znova žalijo madžarsko ljudstvo, je dejal Zoltán Lomnici, ki je dejal, da je nerealno, da bi se ta institucija lahko uveljavila v naši državi tudi z veliko strožjimi pravnimi jamstvi.

Zelo verjetno je, da se madžarska levica, tako kot številni drugi evropski zgrešeni primeri, dolgoročno ne bo odločila za to rešitev. Vendar pa je dejal, da je odprto vprašanje, kako se bo sam postopek financiral, kako bodo posamezni kandidati vodili kampanjo in kaj se bo zgodilo z volivci, katerih podatki bodo morda shranjeni na tujih strežnikih. “Primeri iz tujine, še posebej iz zamejstva, kažejo, da so tisti, ki sodelujejo v podobnih predvolilnih procesih, veliko bolj resno obravnavani in zaščiteni,” je dodal generalni sekretar EUCET.

Vir: Magyar Nemzet

Vabilo na shod 23. oktober – Budimpešta

Triindvajsetega oktobra se bomo ponovno podali na ulice, saj smo bili pred 65 leti priča nekaterim najbolj junaškim trenutkom v naši zgodovini. Naša dolžnost je, da se poklonimo našim junakom in mučencem, vendar ne smemo prezreti vse bolj nasilnega vzpona levice.

V zadnjem času so bili desničarski novinarji, aktivisti in podporniki napadeni na več področjih, ker niso upoštevali pravil politične korektnosti. Niso hoteli delovati kot desničarji po pravilih levice.

Žal v nobenem od teh primerov napadi niso naleteli na solidarnost celotne desnice, zato se 23. oktobra ne bomo le poklonili našim prednikom, temveč bomo protestirali proti dejstvu, da bo levica kljub svojim nepopravljivim zgodovinskim grehom leta 2021 ne le imela besedo v javnem življenju, temveč bo v gejevskih konservativcih celo našla partnerja.

Sprejemamo vse, ki resnično razumejo sporočilo Pešcev in so pripravljeni nadaljevati njihov boj v sedanjosti.

Na dogodku bodo sodelovali govorniki iz desničarskih organizacij okrogle mize Foruma Dextrum:

Béla Incze – Légió Hungária, član upravnega odbora

Zsolt Tyirityán – Betyársereg, vodja

Barcsa-Turner Gábor – Mladinsko gibanje Hatvannégy Vármegye, sovodja

Zbirno mesto: Trg Clarka Ádáma (Budimpešta, 1. okrožje), 23 oktober 2021 ob 17:30

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj