Piše: C.R.

Prizor spominja na “kavč gate” izpred skoraj enega leta na sprejemu voditeljev EU, Ursule von der Leyen in predsednika Sveta EU Charlesa Michela, pri turškem predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu v Ankari. Michel je lahko sedel na stolu poleg Erdogana, von der Leyenova pa je bila premeščena na kavč ob strani. Osupla vodja Komisije se je lahko odzvala le s sramotnim “Ahm”, ko je ugotovila, da zanjo ni stola.

Tokrat se je le v zadregi nasmehnila, ko je francoski predsednik Macron ugandskemu zunanjemu ministru Jejeju Odongu dejal, naj med pozdravno slovesnostjo na vrhu EU/Afriške unije vendarle pozdravi von der Leyenovo. Temnopolti minister se je nato obrnil k predsednici Komisije (glej videoposnetek spodaj), vendar ji še zdaleč ni stisnil roke.

Von der Leyenova se prav tako ni pojavila na Twitterju

Ugandski minister je prek Twitterja jasno pokazal, da je njegov nastop vse prej kot diplomatski nesporazum. Odongo je v svojem prispevku opisal le dobrodošlico, ki sta mu jo izrekla predsednik Sveta Michel in francoski predsednik Macron. A von der Leyenova, navsezadnje ena najmočnejših političark v Evropi, ni bila vredna omembe. Jasna je tudi fotografija, ki jo je objavil Odongo: Von der Leyenove preprosto ni na njem, čeprav je stala tik ob njem, poroča solothurnerzeitung.ch.

Kaj bodo o tem rekle naše feministke in drugi levičarski insajderji? Verjetno so v ambivalentni dilemi: po eni strani je to pokroviteljsko ravnanje z žensko, po drugi strani pa bi bilo “rasistično” nagajati temnopolti osebi. Povsem mogoče je, da bo zdaj ustanovljena “delovna skupina”, ki bo ugotavljala, kako naj se napredni politik v takšnih situacijah obnaša na “kulturno občutljiv” način.

Morda bi bilo najbolje, in to bi bilo celo napredneje, da bi se gospa preoblekla v moškega! Tako kot, nasprotno, Markus Ganserer kot ženska, ki zdaj kot Tessa sedi v Bundestagu v okviru ženske kvote, kot je poročalo naše uredništvo.

Vir. UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj