Piše: Álvaro Peñas

Vrh Budapest 2022, ki ga je 16. in 17. februarja organiziral Mathias Corvinus Collegium (MCC), je bil izjemen uspeh in še en dokaz, da Budimpešta postaja novi Rim konservativne misli. Dogodek se je osredotočil na zelo aktualno temo “O vrednotah, ki jih učimo naše otroke” v času, ko se Madžarska in Poljska soočata z gnevom Evropske komisije, ker v svojih šolah ne sprejemata ideologije spola. Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je to ideologijo opredelila kot del “evropskih vrednot”, zato je tako pomembno vedeti, katere vrednote so zdrave za družbo in jih je treba prenesti na naše otroke. V ta namen je dogodek MCC gostil več kot 30 gostujočih govorcev, ki so svoje ideje delili v panelnih razpravah na konferencah, ki se jih je udeležilo več kot 750 ljudi, da bi prisluhnili mednarodno priznanim strokovnjakom z vsega sveta.

Gostje so imeli priložnost spoznati ugledne tuje strokovnjake, kot so Katy Faust, ustanoviteljica organizacije za pravice otrok Them Before Us, avtorica uspešnic New York Timesa Heather Mac Donald z Manhattanskega inštituta ter svetovno znani filozof, kolumnist in gostujoči član MCC Peter Boghossian; Frank Füredi, sociolog in profesor na univerzi v Kentu; Joshua Katz, jezikoslovec, klasik in profesor na univerzi Princeton; John O’Sullivan, politični komentator in novinar; Rod Dreher, avtor uspešnic in glavni urednik revije The American Conservative; in Josh Hammer, urednik javnega mnenja pri Newsweeku in raziskovalec pri fundaciji Edmund Burke.

Hammer je o svojem obisku na Madžarskem napisal članek z naslovom Pogled iz Budimpešte: “Zahodni mediji običajno histerično poročajo o Orbanu in ga obtožujejo avtokracije, kriptofašizma ali popolnega nasilneža. Težko je verjeti, da je kdo od teh levičarskih borcev s tipkovnice kdaj srečal Orbana, kaj šele, da bi z njim preživel kaj časa […] Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da predsednik vlade ni nič takega, kot ga prikazujejo mediji […] Je tudi pravi konservativni intelektualec. Orban je nekaj časa študiral na Oxfordu, vsak teden pa en dan nameni branju in poglabljanju v vsebinsko politično literaturo. Če si izposodim priljubljeno spletno frazo, je bral”.

Poleg tujih strokovnjakov so se konference udeležili tudi predstavniki politike, kot je Judit Varga, ministrica za pravosodje, ki poudarjajo, da “MCC, ena najpomembnejših visokih šol za napredne študije v Srednji Evropi, postavlja našo državo na zemljevid vzajemnega razmišljanja s prestižnimi mednarodnimi govorci”. Balázs Orbán, politični direktor madžarskega predsednika vlade, je v svojem govoru dejal, da “moramo naše otroke naučiti samostojnega razmišljanja, ustvarjalnosti pri delu, pripravljenosti v razpravah, hkrati pa bodo z vsem srcem izpovedovali temeljne vrednote zahodne, krščanske in madžarske civilizacije”.

Udeležili so se ga tudi znani madžarski govorniki, kot so Gergely Böszörményi-Nagy, ustanovitelj fundacije MOME, profesor András Lánczi, član upravnega odbora MCC, in Gergely Szilvay, višji novinar pri Mandinerju in avtor knjige A gender-elmélet kritikája (Kritika teorije spola), ki opozarja na strašne posledice ideologije spola ter “samouničevalnega in samouničujočega Zahoda progresivizma”.

Na konferenci je spregovorilo več članov akademskega osebja MCC, med njimi Imre Porkoláb, direktor Akademije za vodenje, Melinda Hal, vodja centra “Body and Soul”, Boris Kálnoky, vodja medijske šole, János Setényi, vodja Učnega inštituta, Lénárd Sándor, vodja Centra za mednarodno pravo, Márton Sulyok, vodja Centra za javno pravo, in Rodrigo Ballester, vodja Centra za evropske študije. Ballester je dejal, da je bil dogodek zelo uspešen in da “veliko konservativnih mislecev prihaja na Madžarsko, da bi se lahko svobodno izražali”.

Dogodek MCC je osvetlil pomen zaščite naših otrok in posredovanja tradicionalnih vrednot, vrednot, ki jih opremljajo z znanjem in zagotavljajo varen okvir za njihovo rast ter so lahko tudi izhod iz krize, s katero se soočajo naše družbe. Po besedah Katy Faust “otroci potrebujejo stabilnost in ravnovesje, starši pa morajo te potrebe zadovoljiti”.

Dr. Calum Nicholson je v zvezi z izobraževalnimi ustanovami dejal, da se današnje formalno izobraževanje osredotoča predvsem na posredovanje tehničnih vsebin in znanja, kar škodi učencem, manj poudarka pa je na posredovanju tradicionalnih vrednot in bolj naravnih načinov komuniciranja, ki so v preteklosti vplivali na socializacijo mladih. Druga govornica, zgodovinarka Hélène de Lauzun, je poudarila izobraževalno funkcijo televizijskih serij. Po njenem mnenju mladi danes berejo manj knjig in gledajo manj filmov.  Namesto tega so televizijske serije postale edini način, da se mladi ukvarjajo z njimi, zato imajo te oddaje velik vpliv na oblikovanje identitete otrok.

Povzetki konference MCC Budapest Summit 2022: On the Values We Teach Our Children so na voljo na uradni spletni strani Mathias Corvinus Collegium. Uspeh konference napoveduje vse večjo aktualnost dejavnosti MCC z vrhunskimi govorci, ki v številnih primerih trpijo zaradi pomanjkanja svobode izražanja v svojih državah pod diktaturo politične korektnosti in ki na Madžarskem najdejo pravi prostor akademske svobode, kar je odlična novica za konservativce po vsem zahodnem svetu.

Vir: El Correo de España

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj