Piše: C.R.

Čehi so 8. in 9. oktobra izvolili nov parlament. Po izredno tesnih volitvah predsednik vlade Andrej Babiš morda ne bo ostal na položaju. Volitve so tudi pokazale, da je češka politika polarizirana okoli dveh osebnosti, Andreja Babiša in Petra File, na škodo klasične levice, ki je zdaj popolnoma izginila iz parlamenta, kjer si sedeže delijo le štiri koalicije.

Tesni rezultati, ki odražajo polarizacijo

Napetost je trajala do zadnjega trenutka. Volilna udeležba je bila precej visoka in je znašala 65,43 %, kar je 4,6 % več kot na zadnjih volitvah. Koalicija SPOLU (Skupaj, desna sredina), ki vključuje ODS, KDU-ČSL in TOP 09, je prejela 27,79 % glasov, tik pred stranko sedanjega predsednika vlade ANO, ki je prejela 27,12 %.

Češki volilni sistem temelji na prilagoditvi znanega d’Hondtovega sistema s preferenčnimi glasovi v 14 volilnih enotah. Zaradi teh posebnosti je stranka ANO kljub drugemu mestu obdržala 72 sedežev v poslanski zbornici, medtem ko je tripartitno zavezništvo SPOLU dobilo le 71 sedežev. Koalicija STAN (župani in neodvisni, drugi) in Pirati (napredni globalisti) je prejela 15,62 % glasov in osvojila 37 sedežev, medtem ko je patriotska in evroskeptična stranka SPD (Svoboda in neposredna demokracija) Tomia Okamure prejela 9,56 % glasov in obdržala 20 sedežev.

Andrej Babiš ima sicer en sedež več kot njegov konkurent Petr Fiala, vendar je v težavah: Z le 72 sedeži mu niti koalicija s SPD ne bi zagotovila večine za sestavo vlade. Kralj je torej koalicija STAN-Pirati, ki jo vodi antiglobalist Ivan Bartoš. Že včeraj zvečer sta SPOLU in piratska koalicija STAN podpisali memorandum o oblikovanju vlade.

Klasične levice ni več v parlamentu

Na teh volitvah najprej izstopa dejstvo, da komunisti (KSČM), ki jih vodi Vojtěh Filip, prvič po spremembi režima niso več zastopani v parlamentu. To pomeni mejnik v počasnem zatonu te leve politične sile.

Pomemben element je tudi odsotnost socialdemokratske stranke ČSSD. Klasična levica 20. stoletja, socialistična ali komunistična, tako ni več zastopana v češkem parlamentu.

Desna koalicija pod vodstvom Trikolóre je prejela 2,76 % glasov, zato ji ni uspelo vstopiti v parlament in doseči preboja, na katerega je upal ustanovitelj stranke Václav Klaus mlajši.

Številne majhne stranke so žrtve polarizacije češke politike okoli dveh osebnosti, Andreja Babiša in Petra Fiale.

Predsednik na intenzivni negi

Po volitvah je razglasitev rezultatov zaznamovala nenadna in žalostna novica, da je predsednik Miloš Zeman na intenzivni negi.

Dokler predsednik ne more opravljati svojih dolžnosti, ga zastopata predsednik vlade in predsednik poslanske zbornice. Dokler se bodo razmere nadaljevale, Češka v nobenem primeru ne bo mogla imenovati novega predsednika vlade. S tem bo pridobil čas za pogajanja o vladni koaliciji.

Ta članek je bil prvič objavljen v časopisu VISEGRÁD POST, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj