Piše: C.R.

To je razočaranje za Bruselj, vendar bi lahko zaradi suverenega stališča Poljske pomenilo tudi začetek nove strani v odnosih med državami in Evropsko unijo. Poljska se je z enim zamahom osvobodila nenehnih zahtev in groženj Evropske komisije, zlasti sprejetja mavričnih “vrednot”. Zahvaljujoč sodbi poljskega najvišjega sodišča, ki je potrdilo prednost nacionalne zakonodaje pred zakonodajo EU in razjezilo Bruselj.

Poljsko ustavno sodišče je odločilo, da je razlaga nekaterih členov evropskih pogodb s strani Sodišča Evropske unije (SES) “nezdružljiva” z ustavo države, saj “v okviru pristojnosti, ki jih je Poljska prenesla na EU, ni bilo mogoče najti pristojnosti za oblikovanje ali organizacijo sodstva”. V tej sodbi z dne 7. oktobra poljsko sodišče obtožuje SES, da spodkopava državno suverenost in s tem potrjuje primat nacionalnega prava nad evropskim. Primat prava EU na Poljskem ne velja več brez pridržkov, temveč je strogo omejen na pristojnosti, ki jih ima EU.

Če se bo “progresivni aktivizem” Sodišča EU nadaljeval in bo izdajalo sodbe, ki so v izključni pristojnosti poljskih državnih organov, spodkopavalo primat ustave kot prevladujočega pravnega akta v poljskem redu ter splošnost in dokončnost sodb Sodišča EU in status sodnika Sodišča EU, bo poljsko ustavno sodišče posredovalo in odločbe Sodišča EU odstranilo iz poljskega pravnega sistema.

Odločitev ustavnega sodišča o tem, ali ima poljska ustava prednost pred evropskimi normami in odločitvami, je marca lani zahteval predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Po mnenju ministra za pravosodje in predsednika Solidarnosti Poljske Zbigniewa Ziobra je “ustavno sodišče ustavilo anarhizacijo pravosodnega sistema in celotne države ter potrdilo prednost poljske ustave pred pravom EU”.

Ta odločitev je udarila kot bomba. Bruselj je Varšavi že zagrozil, da ji ne bo izplačal sanacijskega načrta, in bila je uporabljena tudi beseda »polexit«, ker Poljska ni popustila in se je ponosno uprla bruseljskim tehnokratom.

Vir: MPI

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj