Piše: Peter Marko Tase

Glavni cilj uradnega obiska Erike Mouynes v Washingtonu 30. septembra 2021 je bil razpravljati o vprašanjih priseljevanja in varnosti, ki so posledica nezakonitega prečkanja meje Združenih držav z Mehiko; obmejna mesta v zvezni državi Teksas so postala glavni cilj več kot sedemdeset tisoč državljanov Srednje Amerike in Karibov, ki bežijo iz svojih držav in se odpravljajo proti ameriškim tlom.

Erika Mouynes, panamska ministrica za zunanje zadeve, je delila mračne in obupne podrobnosti o trenutnih razmerah v svoji državi, ki se neposredno ukvarja z velikimi valovi nezakonitih priseljencev iz Haitija in drugih držav, ki si prizadevajo doseči ameriške meje.

Po besedah ministrice Mouynesove se je od 1. januarja 2021 na sever prek Paname odpravilo več kot 85 000 migrantov.  Več kot 20.000 priseljencev je že prečkalo mejo z ZDA in so trenutno nastanjeni v Del Riu v Teksasu in drugih krajih; čakajo, da bodo lahko uživali na ameriškem svežem zraku in se potopili v pokrajino, ki jo mnogi Latinskoameričani poznajo in po kateri hrepenijo kot po ameriških sanjah.

Član predstavniškega doma ZDA Tony Gonzales (R-Texas) je povedal, da so v Panami prijeli nekaj posameznikov, povezanih z Al Kaido, ki so nameravali potovati v Združene države. Na srečanju z Gonzalesom je ministrica Mouynesova izjavila, da se je število beguncev, ki prečkajo Panamo zelo povečalo in sicer od 800 oseb na mesec do 20 000 oseb na mesec v zadnjem času. Ministrica Mouynes je zagotovila prepričljive informacije in vodstvo za boljše obvladovanje te regionalne krize v Panami in širše.

Bidnova vlada mora tesno sodelovati z oblastmi Paname in drugih srednjeameriških držav, da bi bolje obvladali to naraščajočo krizo in našli načine za zmanjšanje trgovine z ljudmi v Mehiki.

V Gvatemali več kot 900 haitijskih državljanov in migrantov iz Srednje Amerike vsak dan prečka ozemlje države.

Gvatemalska zavetišča so polno zasedena, potrpežljivost pa se izteka, saj mehiška vlada počasi izdaja dovoljenja, da lahko Haitijci prečkajo kontrolne točke nacionalne garde in nacionalne imigracijske službe.

Hkrati Bidnova administracija ni ustrezno obravnavala krize v južnem Teksasu, politične odločitve pa še naprej povzročajo veliko humanitarno katastrofo v obmejnih mestih Teksasa.

Triindvajsetega septembra je ameriški senator Ted Cruz (R-Texas) v govoru na senatnem govorniškem odru od predsednika Bidena in njegove administracije zahteval, da prevzameta odgovornost za svoje katastrofalne politične odločitve, ki so neposredno povzročile krizo na južni meji ZDA. Več kot 10.000 nezakonitih priseljencev je zaradi presežka zmogljivosti v nastanitvenih objektih za migrante preplavilo mednarodni most Del Rio. Senator Ted Cruz je predsednika Bidena pozval, naj uveljavi zvezno zakonodajo o priseljevanju ter zaščiti varnost in zaščito teksaških obmejnih skupnosti.

Senator Cruz je v senatu poudaril: “Danes sem vstal, da bi opozoril na humanitarno krizo, ki se trenutno dogaja v zvezni državi Teksas. Še ena se prav zdaj dogaja v mestu Del Rio v Teksasu. Še ena posledica nevarnega zavračanja predsednika Bidena in podpredsednice Harrisove, da bi uveljavila naše zakone ali zaščitila našo mejo in zavračanja, zaradi katerega umirajo ljudje, zaradi katerega se trguje z mladimi dekleti, zaradi katerega se v našo državo pretakajo droge in zaradi katerega so naše skupnosti veliko manj varne. Prav zdaj se pod mostom v Del Riu v Teksasu nahaja na tisoče Haitijcev, ki so nezakonito vstopili v našo državo. Pred šestimi dnevi sem se tudi sam odpravil v Del Rio, da bi iz prve roke videl, kaj se dogaja in zakaj se to dogaja. Število ljudi pod mostom mi je vzelo sapo. Ljudje se trudijo preživeti, vključno z dojenčki in majhnimi otroki. Od oblasti na terenu sem izvedel, kaj se je zgodilo in da je šlo za krizo, ki jo je povzročil človek.”

Danes Washington še vedno molči in je nemočen, da bi poskrbel za večjo varnost in zagotovil ustrezna zvezna orodja, da bi bila južna meja ZDA bolj varna in da bi bili valovi nezakonitih priseljencev zadržani.  Morda mora Bela hiša proaktivno analizirati in pozorno spremljati politični diskurz in konkretne ukrepe sedanje slovenske vlade pod vodstvom premiera Janeza Janše, ki je zelo uspešna pri preprečevanju tokov nezakonitega priseljevanja z vzhodnega dela Evrope in južnega Sredozemlja.

Predsednik Joe Biden noče sprejeti realnosti in ne želi obiskati doline Rio Grande. Če bo šel, bodo z njim prišle tudi televizijske kamere. Kot pravi senator Cruz: “Demokrati računajo, da bodo pokvarjeni korporativni mediji nenadoma rekli: ‘Tu ni ničesar za videti’.” Izziv meje ZDA je še naprej v središču pozornosti, medtem, ko skuša Bela hiša svojo nesposobnost pomesti pod preprogo.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj