Piše: Álvaro Peñas

V Vzhodni Evropi je zaradi dolge sovjetske okupacije razširjen pregovor: “Ne bom verjel, dokler Kremelj tega ne ovrže”. Ta pregovor odraža realnost, ki so jo doživljali podaniki rdečih carjev ne le v nekdanji Sovjetski zvezi, temveč v vseh “zavezniških” državah Varšavskega pakta, saj je bila slaba novica vsakič, ko je Kremelj nekaj zanikal, resničnost. Laž in propaganda sta bili skupna valuta komunističnega vodstva in medijev, čeprav je bilo ironično, da je bilo uradno glasilo Kremlja “Pravda” (Resnica). Stare sovjetske tradicije so v današnji Rusiji še vedno žive in ni presenetljivo, da je bil govor ob dnevu zmage propagandna vaja, s katero so upravičili invazijo na Ukrajino. “Preventivna vojna” spričo “priprav na novo kazensko operacijo v Donbasu, na vdor v naše zgodovinske dežele, vključno s Krimom”, je ena najbolj absurdnih laži, ki se ponavljajo od začetka vojne. Če bi Ukrajinci načrtovali napad na ljudske republike, bi zadostovala rusko priznanje in napotitev mirovnikov, kar je bilo storjeno pred invazijo, prav tako pa napad na Krim zveni enako verodostojno kot napad na Moskvo. Nacisti, neobstoječe ukrajinsko jedrsko orožje (Kijev se je jedrskemu arzenalu odpovedal v zameno za rusko obljubo, da bo spoštoval njegovo ozemeljsko celovitost v Budimpeštanskem memorandumu iz leta 1994) in zahodni sovražnik (širitev Nata, ki bi zaradi ruske invazije lahko vključil Finsko in Švedsko) so dopolnili preostanek diskurza, ki bi se odlično podal v prejšnje stoletje.

Letošnji govor ob dnevu zmage je sprožil velika pričakovanja zaradi papeževe izjave, da mu je madžarski premier Viktor Orbán dejal, da “imajo Rusi načrt in 9. maja bo vsega konec”, ali vztrajnih govoric o napovedi splošne mobilizacije. Vendar na veliki državni proslavi nove Rusije ni bilo nič iz scenarija, razen misli, da se bo vojna nadaljevala. Za zdaj Putin ne more proslavljati novega zmagoslavja zaradi silovitega ukrajinskega odpora, ki je ob pomoči Natovih obveščevalnih služb povzročil smrt desetih generalov, velike človeške in materialne izgube ter celo potopitev ruske črnomorske paradne ladje “Moskva”. Toda zakaj je dan zmage tako pomemben?

Dan zmage, vojaška parada v spomin na zmago nad nacistično Nemčijo leta 1945, je v današnji Rusiji postal velik mit, kot je bil prej v Sovjetski zvezi. Ni družine, ki ne bi imela sorodnika, ki se ni boril v “veliki domovinski vojni”, zato je mit povezoval sovjetske državljane s Stalinom in sovjetskimi voditelji, tako kot jih zdaj povezuje z vlado Vladimirja Putina. Julija Latinina iz Novayagazeta: “V bistvu gre za kult novega ruskega totalitarizma, katerega ideologija je zelo preprosta. Rusi so najprijaznejši, najbolj požrtvovalen in human narod, in vsakdo, ki tega ne priznava, je nacist. In naciste je treba neusmiljeno in do konca iztrebiti. Stalin se je boril proti nacistom in praporom v Ukrajini, Putin se bori proti nacistom in praporom v Ukrajini.”

V Rusiji ni bilo dekomunizacije in tisti, ki so danes na oblasti, so otroci sovjetskega sistema. To pojasnjuje, zakaj se še vedno uporablja jezik, ki ga je uporabljal komunistični režim, in zakaj se invazija na Ukrajino predstavlja kot osvobodilna vojna proti nacistom ali zakaj se po vsej Rusiji in v osvojenih mestih v Ukrajini postavljajo novi spomeniki Leninu, Stalinu in drugim zločincem. Ni treba posebej poudarjati, da so v številnih nekdanjih sovjetskih državah, kot so baltske države, praznovanja dneva zmage spomin na okupacijo in na tisoče pobitih in deportiranih rojakov. Dejansko so te države prepovedale prireditve pripadnikov ruske manjšine v sovjetskih uniformah in z rdečimi zastavami na spomenikih, ki so jih med okupacijo zapustili Rusi. Predsednica latvijskega parlamenta (Saeima) Ināra Mūrniece je 2. maja napovedala, da bo sovjetski spomenik v Rigi porušen, ker predstavlja okupacijo Latvije. “Pred našimi očmi vidimo, kaj okupacijske sile počnejo v Ukrajini. Popolnoma enako ‘osvoboditev’, kot se je zgodila pri nas, okupacijo z vsemi grozodejstvi, deportacijami, umori in vojnimi zločini, ki so se zgodili tudi v Latviji.” 9. maj je bil razglašen za dan spomina na žrtve ukrajinske vojne, trak svetega Jurija pa je bil prepovedan kot simbol ruske agresije. Tudi Litva je prepovedala trak, Estonija pa ga bo kmalu prepovedala.

Skoraj vse nekdanje sovjetske republike, ki pripadajo Skupnosti neodvisnih držav (SND), razen Belorusije in Tadžikistana, so se odločile, da ne bodo praznovale dneva zmage z običajnimi vojaškimi paradami. Kazahstan že četrto leto zapored ni organiziral parade. V zadnjih treh letih se je kazahstanska vlada pri odpovedi dogodka sklicevala na pandemične razmere, letos pa so bili izgovor proračunski izdatki. Ruslan Žaksylykov z obrambnega ministrstva je poudaril, da parada stane devet milijonov dolarjev in da je ta denar bolje porabiti za “bojno pripravljenost”. Odločitev kazahstanske vlade je sprožila nemir v Rusiji in celo diplomatski incident s filmskim režiserjem in televizijskim voditeljem Tigranom Keosayanom. Keosayan, mož Margarite Simonyan, odgovorne urednice televizij RT in Rossiya Segodnya, je v nedavnem videoposnetku na YouTubu zagrozil Kazahstanu, če ne bo organiziral parade: “Dobro si oglejte Ukrajino, premislite”. Tiskovni predstavnik kazahstanskega zunanjega ministrstva Aibek Smadijarov je v odgovor dejal, da bi mu lahko zaradi komentarjev, ki so po njegovem mnenju “žaljivi”, prepovedali vstop v Kazahstan. Kazahstan je prav tako zavrnil priznanje neodvisnosti ljudskih republik Donbasa.

Kirgizija se je prav tako odločila odpovedati vojaško parado 9. maja. Namesto tega so organizirali demonstracije, na katerih so bili prepovedani simboli, povezani z rusko vojno proti Ukrajini, in vojaške uniforme s črko “Z”. Po mnenju kirgiških oblasti ti simboli spodbujajo “spodbujanje medetničnega sovraštva”. Tudi Uzbekistan ni organiziral parade, saj se tam praznuje dan spomina in časti z dogodki, posvečenimi veteranom. Čeprav trak svetega Jurija uradno ni prepovedan, je njegova uporaba vse bolj omejena.

V Moldaviji je predsednica Maia Sandu na dan zmage želela pozvati k “miru” in hkrati praznovati dan Evrope. Razmere v “najrevnejši državi v Evropi” so izredno napete s separatističnimi sosedi v Pridnestrju, komunistični državi, ki jo podpira Moskva in ki iz istega razloga prav tako ni praznovala dneva zmage. Moldavski parlament je 14. aprila pod kaznijo denarne kazni ali javnega dela prepovedal prikazovanje simbolov “Z”, “V” in traku svetega Jurija kot simbolov podpore vojni v Ukrajini. Zaradi napetosti so bile odpovedane tudi prireditve v Armeniji in Azerbajdžanu. Obtožbe azerbajdžanske vlade o domnevnih armenskih bombnih napadih v Gorskem Karabahu, kjer je leta 2020 potekala vojna, v kateri je zmagal Azerbajdžan, lahko sprožijo nov konflikt.

Če bi dan zmage uporabili kot merilo za merjenje podpore držav, ki v SND ostajajo vezane na Rusijo, je rezultat precej slab. Dlje ko bo trajala vojna v Ukrajini, večja je verjetnost, da se bodo nekdanje sovjetske republike odcepile od Rusije, in bolj oddaljen bo dan zmage.

Vir: El Correo de España

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj