Piše: Álvaro Peñas

Intervju z madžarsko ministrico za pravosodje Judit Varga. Fidesz Viktorja Orbána je 3. aprila osvojil četrti zaporedni mandat in veliko absolutno večino.

Najprej bi vam rada čestital za izid volitev prejšnji mesec. Nihče ni pričakoval tako prepričljive zmage Fidesza, kakšni so vzroki za tako veliko podporo madžarskega ljudstva?

Madžari so videli, da ima krščansko-konservativna stran eno skupno strast, in ta strast se imenuje Madžarska. V zadnjih 12 letih smo dokazali, da so interesi Madžarov za nas na prvem mestu. Zato smo ustvarili milijon novih delovnih mest, zmanjšali splošne stroške, gradili delovna mesta, hkrati pa zagotovili finančno podporo družinam in starejšim. Naš kredo je, da mora Madžarska ostati suverena krščanska država, kjer pojmi, kot so vera, domovina ali družina, niso le zastarele besede, temveč prave vrednote, ki tvorijo hrbtenico naše tisočletne madžarske identitete. Držali smo se za roko in svetu poslali jasno sporočilo: ne glede na intrige in zvite trike evropske levice, s katerimi želi Madžarsko spraviti na kolena, se bomo uprli in se zavzeli za naše rojake ter prihodnost naših otrok in vnukov, hkrati pa ostali resnični in pošteni partnerji v EU. Na koncu vedno zmaga srce!

V Bruslju je zmaga Fidesza bolela. Od prvega dne se je govorilo o “zakoniti, a krivični zmagi”, Evropska komisija pa je sprožila mehanizem pravne države za sankcioniranje Madžarske. Ali imajo v Bruslju težave z demokracijo? Se vam ne zdi, da lahko takšna dejanja vodijo le v razpad EU?

Stavim, da je bil izid volitev za bruseljske evrokrate, ki očitno uporabljajo drugačno opredelitev demokracije, precej trezen. Za nas pomeni voljo ljudi. In madžarski državljani so jasno povedali, da si ne želijo vrnitve propadle levice. Mehanizem pravne države je zgolj politično orodje za maščevanje za zmago nacionalne konservativne stranke. Naj spomnim na članek v Bloombergu, mediju, ki mu težko očitate, da je konservativen, da bi bili ti kazenski ukrepi v tako zahtevnih časih tvegani. Toda Bruselj vztraja in se ne ozira na posledice. Pravzaprav bi takšni nepomembni politični spopadi le porušili že tako krhko zaupanje v institucije EU. Kljub temu bomo vztrajali in ostali odprti za dialog, da bi končno uresničili sanje naših ustanovnih očetov: biti združeni v različnosti.

Prejšnji mesec sem bil v Beregsuranyju, kjer sem iz prve roke videl, kako zelo se Madžarska trudi s prihodom beguncev iz Ukrajine. Ali EU v tej krizi ponuja kakšno pomoč ali le lepe besede?

Naj številke govorijo same zase. Do sredine aprila je Madžarska porabila 1,6 milijarde EUR za obrambo naših južnih meja in več kot 105 milijonov EUR za obvladovanje razmer z begunci, ki so posledica vojne v Ukrajini. Evropska unija je doslej krila le 2 % teh stroškov, kar je smešno. Končno imamo razloge za zaupanje, saj je Evropska komisija nedavno napovedala prva izplačila kohezijskih sredstev državam članicam, ki pomagajo beguncem. Medtem pa Bruselj iz političnih razlogov zadržuje RRF.

Predsednik agencije Frontex Fabrice Leggeri je prejšnji teden odstopil zaradi poročila urada OLAF, ki po Leggerijevem mnenju zagovarja teze najbolj kritičnih nevladnih organizacij. Kaj menite o dogajanju s Frontexom in vse večjem vplivu nevladnih organizacij v EU?

Nekatere nevladne organizacije lahko pomembno vplivajo na javno življenje in javno razpravo. To je potrdilo celo Sodišče EU, ko je odločalo o našem zakonu o organizacijah civilne družbe na Madžarskem. V evropskem prostoru pa so nekatere levo-liberalne nevladne organizacije postale prevladujoči akterji odločanja. Nazoren primer je bilo njihovo delovanje pred madžarskimi volitvami. Uporabile so dobesedno vsa sredstva, da bi diskreditirale konservativno vlado. Ena od njih je objavila poročilo, v katerem je navedla, da je stranka Fidesz prirejala volitve leta 2018, druga, levičarska organizacija je vlado dobesedno označila za raka, medtem ko so na forumu liberalnega inštituta govorci podprli politični pritisk kot orodje za vplivanje na madžarsko politiko. In seznam bi lahko nadaljevali. Ena od sedmih tez, ki jih je Madžarska oblikovala o prihodnosti Evrope: odločitve morajo sprejemati izvoljeni voditelji in ne mednarodne nevladne organizacije!

V številnih zahodnih medijih pišejo, da je Višegrajska skupina razpadla zaradi ruske invazije v Ukrajino. To skrbi tudi mnoge Madžare zaradi večstoletnega prijateljstva s Poljaki. Kakšne so razmere v skupini V4? Ali obstaja nevarnost razpada, če se bo vojna v Ukrajini zaostrila?

Zavidam tistim novinarjem, ki imajo čas in energijo, da diskreditirajo naše zavezništvo, kot da nimajo drugih vprašanj. Zato bom še enkrat ponovila: sodelovanje v V4 je živo in dobro. Še naprej se posvetujemo pred srečanji ministrov EU, izmenjujemo mnenja o različnih vprašanjih in spoštujemo stališča drug drugega. Nikoli ni bilo skrivnost, da je za Poljsko vprašanje Rusije rdeča črta, niti naša pragmatična odvisnost od ruske energije. Čeprav liberalni mediji o tem sistematično pozabljajo poročati, tudi Slovaška 85 odstotkov svojega plina dobi iz Rusije. V zvezi z vojno smo v številnih vidikih na isti strani z našimi zaveznicami iz skupine V4. Mir je za vse nas prednostna naloga številka ena, medtem ko se je Madžarska vedno pridružila tistim sankcijam, ki so jih enako podpirale vse države članice. Zato je celotna zamisel o razpadu V4 le pravljica liberalcev, ki ne morejo sprejeti izida madžarskih volitev.

Kako vojna vpliva na gospodarske razmere na Madžarskem? Kljub krizi bo madžarska vlada povečala pokojnine za 8,9 %.

Bodimo jasni: cene bodo rasle, dokler bo trajala vojna. Zato si ne moremo privoščiti, da bi sedeli križem rok in mirovali. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi madžarsko prebivalstvo zaščitili pred posledicami tega dviga cen. Zato smo uvedli omejitve cen in zvišali pokojnine, hkrati pa ohranili tudi prej uvedene ukrepe, kot so družinska podpora ali oprostitev plačila davka na dodano vrednost za mlajše od 25 let. Madžarsko gospodarstvo ostaja močno in stabilno, naš BDP se je lani povečal za 7,1 %, kar je drugi najboljši rezultat v EU, stopnja brezposelnosti je pod 4 %, madžarska podjetja pa se še naprej širijo. Ni treba skrbeti, vlada bo branila interese madžarskih državljanov in podjetij.

Mnogi konservativci z upanjem gledajo na zgled Viktorja Orbána, ali menite, da je mogoče to novo, naj uporabim izraz “madžarska revolucija”, izvoziti?

Resnično upam, da bo naša zmaga dala nov zagon vsem konservativcem po Evropi. Madžari so dokazali, da je mogoče verjeti v vrednote družine, domovine, krščanstva in da je mogoče vrniti starodavno idejo o uniji, ki temelji na močni zvezi močnih narodov. Ključ do tega, da evropski konservativizem spet postane velik, je v sodelovanju možganskih trustov, gibanj in civilistov, da bi ohranili duhovni ogenj za tiste, ki so ostali brez ustreznega zastopstva v EU, zlasti potem, ko je EPP izgubila svojo identiteto in se pridružila liberalnim silam. Pred nami je lepo in upanja polno obdobje, čeprav je tudi zdaj potrebna strateška potrpežljivost. Kajti trenutno sta najpomembnejša mir in varnost.

Vir: El Correo de España

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj