Piše: C.R.

Ne gre verjeti, da bo relativno premirje, ki so ga evropski organi vzpostavili v odnosu do Poljske, trajalo dolgo, medtem ko je Madžarska – ker ni želela žrtvovati svojih nacionalnih interesov – zdaj napadena s tako imenovanim mehanizmom pogojevanja. To je kvečjemu začasna prekinitev ognja zaradi rusko-ukrajinske vojne.

Didier Reynders meni, da je predlog Andrzeja Dude pozitiven, vendar ne zadostuje

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v svojem govoru v torek, 3. maja (dan državnosti na Poljskem), med razpravo o pravni državi na Poljskem po potrebi postavil stvari na svoje mesto. V zvezi s spravnim predlogom zakona, ki ga je februarja predstavil predsednik Andrzej Duda in katerega cilj je bila ukinitev disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, je Reynders priznal, da je sicer pozitivno, da “se zdi, da obstaja spodbuda za reformo disciplinskega sistema na Poljskem […]. Odločilno je, v kolikšni meri bo zakonodaja, ki jo bo dokončno sprejel poljski parlament – če je dokončno sprejetje mogoče -, izpolnjevala zahteve, ki jih je določilo Sodišče. “Vsaka nova zakonodaja […] mora izpolnjevati zahteve zakonodaje EU o neodvisnosti sodstva,” je poudaril.

Če primerjamo razmere na Poljskem in v Rusiji…

“Ker [če] Rusiji rečemo, naj spoštuje mednarodno pravo, moramo opraviti tudi svoje delo […] v Evropski uniji, […] Pri nas ne sme priti do kršitve pravne države. Če želimo opomniti Rusijo, moramo biti zelo pozorni na delovanje demokratične ureditve v Evropski uniji […]. Če bomo imeli lastne težave, bomo težko učinkovito ukrepali.” in tako brezskrbno primerjal stanje pravne države na Poljskem s stanjem v Rusiji.

Poljakov ne boste poučevali!

V odgovor na besede komisarke za pravosodje je spregovoril poljski poslanec Evropskega parlamenta Patryk Jaki (Solidarna Polska), ki je najprej spomnil na simbol 3. maja 1791, prvo poljsko ustavo in kasnejše delitve Poljske, saj je takrat, “Zahod  bal, da bo Poljska s svojo novo ustavo in svobodo, ki je ni bilo nikjer v Evropi toliko kot na Poljskem, zelo hitro postala močnejša, zato se je skupaj z Rusijo odločil, da jo bo uničil. Seveda s pomočjo podkupljenih Poljakov…”.

Poljski poslanec je dodal, da je to povezal z današnjimi razmerami: “Danes, 231 let pozneje, vas ponovno motijo težnje Poljakov po svobodi in seveda dejstvo, da še naprej podpiramo Ukrajino. Tudi tu s pomočjo nekaterih Poljakov pripravljate nove načrte za oslabitev Poljske v veselje Rusije. Kakšen je razlog za to? Ker želite ponovno poslovati z Rusijo! […] Vi želite, da se ta vojna hitro konča, mi pa želimo, da zmaga Ukrajina. To sta dve različni stvari. […]

Poljakov ne boste poučevali. [Poljaki so sprejeli prvo ustavo v Evropi. Ne boste jih poučevali o tem, kaj je svoboda ali kaj je pravna država. To se lahko naučijo od nas…”.

Nekdanja poljska premierka Beata Szydło (PiS), ki je tudi članica Evropskega parlamenta, se je na Twitterju odzvala z naslednjimi besedami: “Ta razprava v Evropskem parlamentu proti Poljski ob poljskem državnem prazniku je še ena stopnja hinavščine […] za nekatere poslance Evropskega parlamenta. Zakaj to počnete, še posebej, ko je na mejah Poljske vojna?”

Nova resolucija

Po tej razpravi je Evropski parlament v četrtek, 5. maja, sprejel novo resolucijo, ki obsoja “poslabšanje vrednot Evropske unije na Madžarskem in Poljskem”. Poslanci so Evropsko komisijo pozvali, naj na tem področju “stori več”, saj so bili proti Madžarski sproženi postopki v okviru mehanizma pogojenosti, proti Poljski pa (še) nič.

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu VISEGRÁDPOST, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj