Piše: C.R.

Disney se je zdaj odločil, da bo ravnal v »duhu časa« in v svojih tematskih parkih uvaja nove, spolno nevtralne naslove. S tem “dobre vile” izginjajo iz Disneyjevih butikov.

Po uvedbi spolno nevtralnih sanitarij je to zdaj očitno nov poskus podjetja, da bi koketiralo s “prebujenskim” okoljem.

Vile morajo oditi

Dobre vile so bile včeraj, danes morajo biti pravljice brez spola, tako pri Disneyju. Kot je podjetje objavilo v četrtek, 21. julija 2022, bodo v butikih tematskega parka ukinili izraz “vilinska botra” in ga nadomestili s spolno nevtralnim. Naziv “vilinska botra”, ki se nanaša na čarobne like iz več Disneyjevih risank, so imele frizerke in vizažistke, zaposlene v butikih Bibbidi Bobbidi.

Ti saloni otrokom, starim od 3 do 12 let, nudijo tečaje poslikave obraza in jih spremenijo v Disneyjeve princeske ali viteze. Odslej se ti zaposleni, ki so jih prej imenovali “vilinske botre na usposabljanju”, imenujejo preprosto pripravniki.

Dolg seznam “politične korektnosti” pri Disneyju

Ta poteza je le zadnja na dolgem seznamu Disneyjevih poskusov, da bi bil bolj politično korekten. Lani poleti je podjetje v svojih tematskih parkih odpravilo uporabo besed “gospe in gospodje, fantje in dekleta” in spremenilo pravila oblačenja, tako da je zaposlenim z vidnimi tetovažami omogočilo delo v spolno primerni obleki.

Lani je bilo tudi razkrito, da je Disney v svoj program usposabljanja zaposlenih vključil tako imenovano “kritično rasno teorijo” in od svojih belih zaposlenih zahteva, da “dekolonizirajo svoje knjižne police” in sodelujejo pri reparacijah.

Letos pa so Disneyjevi tematski parki v mesecu ponosa odprli spolno nevtralne toaletne prostore.

Preiskovalni novinar Christopher Rufo je o Disneyjevih dejanjih dejal: “Mislim, da bi moralo biti zelo jasno, da Disney zasluži denar od Srednjeameričanov, ki obiskujejo njegove tematske parke in kupujejo njegove vsebine, in ti ljudje bi morali vedeti, da jih to podjetje sovraži.”

Julie Burchill, ameriška novinarka in avtorica, je v svoji kolumni za Newsweek poudarila, da je Disney očitno med tistimi podjetji, ki se “potegujejo za pozornost tistih, ki niso njihovo naravno občinstvo, na račun tistih, ki so”.

Nadalje je pojasnila: “Tako se je zgodilo, da je podjetje, ki je tako dolgo priljubljeno kot Disney, zapustilo svoje osrednje občinstvo, družine, in namesto tega zadovoljilo vse kaprice “prebujenskih” množic, kar je neučinkovito in, kot vidimo, tudi nedonosno.”

Številne naročnine so že odpovedane

Kot je poudaril Burchill, se je odziv na politični korektne poteze že začel, saj “veliko ljudi odpoveduje naročnine na Disney+”. Disneyjeve delnice že več mesecev padajo, ne le zaradi posledic pandemije, temveč tudi zato, ker podjetje s svojo “politično korektno” strategijo izgublja stranke.

Vendar pa Disney ni edino podjetje, ki poskuša ustreči prebujencem. Novinarka se sprašuje, zakaj velike korporacije to počnejo. “Zakaj to počnejo? No, mnogi vodilni menedžerji na področju zabave, medijev in založništva so prav tisti ljudje, ki so ustvarili preveč priviligirane in nezaposlene potomce, ki poganjajo ta kulturni ples smrti. Poznam feministke, ki živijo v strahu pred svojimi ‘spolno fluidnimi’ otroki, in čeprav v javnosti morda razkazujejo privlačne sufražetske barve vijolične, bele in rumene, so doma ujete v bolne odtenke zastave trans-pravic in po prstih hodijo okoli velikanskih malčkov, ki strogo naročajo svojim krotkim sužnjem, naj upoštevajo njihove zaimke.”

Disney poziva k razveljavitvi zakona “ne reci gej”

Družba Walt Disney Company je bila tudi v središču kulturne vojne zaradi spornega floridskega zakona o starševskih pravicah v izobraževanju, znanega tudi kot zakon “ne reci gej”, ki učiteljem prepoveduje razpravljanje o spolnosti z otroki od vrtca do tretjega razreda in govorjenje o spolni identiteti. Disneyjev izvršni direktor Bob Chapek je zakon obsodil in obljubil, da si bo prizadeval za njegovo razveljavitev.

V odgovor je guverner Floride Ron DeSantis podpisal novo zakonodajo, s katero je Disneyjevim tematskim parkom na Floridi odvzel samoupravni status, ki jim je prej omogočal pobiranje davkov, gradnjo infrastrukture, izdajanje licenc in določanje lastnih prostorskih aktov.

Vir: UME