Piše: C.R.

Resničnost spet prekaša vsako satiro. Parlamentarna skupina levičarske stranke Razem je v poljskem parlamentu predstavila pobudo, ki predvideva najem nemških jedrskih elektrarn, ki so trenutno še v omrežju, in njihovo nadaljnje obratovanje za tiste evropske stranke, ki želijo še naprej kupovati jedrsko energijo. V vlogi je poljska vlada pozvana, naj začne pogajanja z nemško zvezno vlado.

Poljski Zeleni za jedrsko energijo

Predsednik stranke Razem Adrian Zandberg je na Twitterju govoril o “skrajno neodgovorni odločitvi” in “podnebnem zločinu” v zvezi z načrtovanim zaprtjem treh preostalih nemških jedrskih elektrarn konec leta. Ker predlog podpirata tako nacionalkonzervativna vladajoča stranka PiS kot največja opozicijska stranka, liberalno-konzervativna Državljanska platforma (PO), se šteje, da je njegovo sprejetje v parlamentu varno. Omembe vredno je, da predlog podpirajo celo poljski Zeleni, čeprav imajo v poljskem parlamentu le tri poslance.

Poljska sama je ena od držav, ki načrtuje začetek uporabe jedrske energije, prva elektrarna pa naj bi bila priključena na omrežje do leta 2033. Nemški energetski prehod večinoma spremljajo z zmajanjem z glavo in nerazumevanjem. Poljski strokovnjak za energijo Jakub Wiech, avtor knjige o nemškem energetskem prehodu, je na primer nedavno za Die Welt povedal : “Preprosto izločiti štiri gigavate iz omrežja med največjo energetsko krizo v Evropi v zadnjih desetletjih je norost. Cene bodo pozimi še naprej rasle, zato je vsak megavat vreden zlata. Zapiranje treh elektrarn zdaj pomeni nevarnost za EU.”

Premog je na Poljskem še vedno zelo priljubljen

Poljska 70 odstotkov svojih energetskih potreb pokriva s premogom, za katerega je Nemčija že zdavnaj razglasila, da ga je treba postopoma opuščati, le da je med krizo spet hektično vklapljala premogovne elektrarne. Kljub vsem tem lekcijam, ki jih resničnost daje nemškim politikom, je zelo malo verjetno, da bodo zlasti Zeleni dopustili, da bodo njihovi sanjski plesi v prihodnosti ostali onkraj vsake fizike.

 

Ta članek je bil prvič objavljen v reviji COMPACT MAGAZIN , našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.