Piše: C.R.

Države EU, ki ne želijo sprejeti migrantov, bodo morale za to v prihodnje plačati. “Tisti, ki ne bodo želeli sprejeti beguncev, bodo morali plačati visok finančni prispevek,” je dejal francoski notranji minister Gérald Darmanin po četrtkovem neformalnem srečanju notranjih ministrov EU v Lillu. Po njegovih besedah so se udeleženci soglasno strinjali s tem načelom.

Vendar je bilo treba pojasniti še številne podrobnosti, zlasti ključ razdeljevanja in višino finančne udeležbe. Darmanin je dejal, da predvideva, da bo pri sprejemanju migrantov sodelovalo veliko držav.

Po njegovih besedah je zgled sporazum iz Vallette, v katerem se je več držav leta 2019 prvič dogovorilo o urejeni porazdelitvi beguncev z ladij. V nasprotju s tem pa bi moral biti v prihodnje sprejem ali finančna udeležba obvezna.

Hkrati je treba migrante ob prihodu celoviteje registrirati in jih filtrirati glede na njihove možnosti za azil. “Če se bo to zgodilo na zunanjih mejah EU na način, ki ga predvidevamo, se bo migracijski pritisk zmanjšal,” je dejal Darmanin. Francija si med drugim prizadeva, da bi bili migranti registrirani tudi s fotografijami in biometričnimi podatki ter da bi bile zbirke podatkov povezane.

Tudi tu je po njegovih besedah še veliko podrobnosti odprtih. “Ali to pomeni, da ljudi zadržujemo na meji? Kako dolgo? (…) In pod kakšnimi pogoji?” je dejal Darmanin. O teh vprašanjih naj bi razpravljali na marčevskem vrhu EU.

Ta članek je bil prvič objavljen na EPOCH TIMES

 

 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj