Piše: Andrej Sekulović

Po poročanju spletnega portala Remix News je Evropska komisija omejila financiranje poljskim občinam, ki so uvedle zakonodajo, ki promovira družinske vrednote in omejuje LGBT ideologijo v vladnih in izobraževalnih ustanovah.

Da bi si zagotovile evropska sredstva, poljske oblasti predlagajo spremembe v omenjeni zakonodaji, ki so jo sprejele nekatere lokalne oblasti. Na splošno so Poljaki mnenja, da hoče Bruselj vsiljevati svojo voljo njim in njihovim demokratično izvoljenim predstavnikom. Za razliko od mnogih zahodnjaških držav so Poljaki bolj konservativni glede LGBT vprašanja, saj ankete kažejo, da 64 odstotkov Poljakov nasprotuje istospolnim porokam, podpira pa jih le 27 odstotkov.

Poljski minister za izobraževanje Przemysław Czarnek je v intervjuju za poljsko televizijsko postajo Polsat komentiral dokument, ki ga je namestnik ministra za finance in regionalno politiko Waldemar Buda posredoval lokalnim oblastem in v katerem izraža dvome glede zakonov proti »LGBT ideologiji«.

»Dokument vsebuje predloge za spremembo tistih delov zakonov, ki naj bi bili kontroverzni. Vendar pa vsi vemo kakšni so ti zakoni. Ne vsebujejo prav nič kontroverznega, temveč preprosto promovirajo družino in vrednote na katerih le ta temelji«, je rekel Czarnek. Ob tem je opozoril, da zaradi »zloglasnih laži o teh zakonih« Evropska unija izsiljuje tiste regije, ki niso nikogar diskriminirale, temveč le poudarjajo pomembnost in vrednote družine.

V začetku septembra je Evropska komisija poslala pismo petim regijam, ki so sprejele »zakone proti LGBT ideologiji«, v katerem poudarja, da se morajo odzvati na poziv komisije, da »odstranijo kršitve«. Komisija je dala regionalnim vladam čas do sredine septembra, da se odzovejo. Obenem pa je zaustavila pogovore glede finančnih sredstev iz RE-ACT-EU programa.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj