Piše: Lea Kalc Furlanič

“Demografija je eno izmed najbolj pomembnih vprašanj Evropske unije,” je danes na Demografskem vrhu v Budimpešti izpostavil Janez Janša. In nadaljeval, da je to srečanje med najbolj pomembnimi dogodki v razpravi o prihodnosti Evrope: “Vprašanja demografije so zaradi negativnih trendov ena izmed pomembnih problemov, ki stojijo pred celotno Evropo. Trenutno ni dežele na tam svetu, ki ne bi bila odvisna od demografskih vprašanj.”

Demografski vrh je letni dogodek, ki tudi letos gosti govorce na najvišji ravni, evropske in nacionalne poslance, nekdanje ministre in ministrice, najvišje predstavnike različnih religij, predstavnike civilne družbe, akademike in novinarje. Statistike kažejo, da je v Zahodnem svetu mogoče zaznavati upad rojstev, družbe se starajo, zato je skupna dolžnost in odgovornost, da demografske izzive sodobnega časa obravnavamo kot prednostno nalogo. Poiskati je treba učinkovite, dolgoročne rešitve za posamezne države in regije. Prav zato je v okviru vrha potekala široka razprava s kolegi iz drugih držav članic ter izmenjava dobrih praks na področju demografskih in družinskih politik.

Predsednik vlade Janez Janša je v okviru Demografskega vrha sodeloval na razpravi v panelu z naslovom Family: The Key to Sustainability, kjer so kot sogovorniki sodelovali tudi Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Mike Pence, 48. podpredsednik Združenih držav Amerike, češki premier Andrej Babiš, Milorad Dodik, član predsedstva Bosne in Hercegovine, ter madžarski predsednik vlade Viktor Orban.

Janša ocenjuje, da so razprave na Demografskem vrhu tehtne in pomembne, saj so njihove vsebine in sklepi zelo vezani na prihodnost Evrope.

Država ne more obstajati brez ljudi
Ob tem je Janša še poudaril: “Demografska vprašanja se nanašajo na vprašanja zdravstva, šolstva, davčne politike, gospodarstva, ekonomije. Vemo, da če ni dijakov, ni šol; če ni strank, ni podjetij; če ni potrošnikov, ni potrošnje. Vse je torej v človeku in človeškem kapitalu.” Vendar se število prebivalstva tako v veliko evropskih državah kot po svetu znižuje: “Vsi govorijo o človeškem kapitalu, kar je pomembno vprašanje zadnjih desetletij, demografija pa je problematika, ki govori o prihodnosti naših držav. In država ne more obstajati brez ljudi.”

Opozoril je na pomembnost družine: “Mladim moramo olajšati ustvarjanje družin. Podpreti moramo družino kot temeljno celico družbe, družina mora biti v ospredju, saj so družine jedro države in močne družbe. V močnih družbah so tudi otroci bolj srečni in imajo več možnosti za uspeh v svojem življenju. Zato moramo podpreti tako otroke kot družine. Pa materinstvo in očetovstvo.”

Potrebujemo pogumnejšo družinsko politiko

Demografija je problem v Evropi že več desetletij. Od leta 1950 je delež rojstev po Evropi v upadu. Časopis Economist, denimo, je letos aprila objavil članek, da v nobeni evropski državi ni dovolj rojstev, da bi te države lahko stabilno obdržale število prebivalstva. Po njihovih izračunih bi potrebovali 2,6 otroka na žensko, da bi se ohranjalo stabilno število prebivalstva,” je dejal predsednik vlade.  Ob tem je izpostavil, da je rodnost v ZDA 1,4-odstotna. Ob realnosti teh podatkov zato slovenski predsednik vlade pozdravlja, da je Evropska komisija oblikovala portfelj za demografijo in demokracijo in da je v tem mandatu komisar, ki se ukvarja zgolj s temi vprašanji. “A še vedno čakamo na pogumne odločitve, da bo družina na prvem mestu,” je sklenil.

In nanizal še nekaj podatkov, predvsem, da imamo v Sloveniji negativni prirast oziroma da več ljudi umre kot se rodi otrok. Ter da enako velja tudi za druge evropske države, denimo Nemčijo, Finsko, … Denimo v Italiji, Grčiji, na Portugalskem pa število prebivalstva upada. Seveda je trenutno na nižanje natalitete slab vplivala pandemija, ocenjuje. “Vendar ko se v gospodarstvu trendi slabšajo, imamo takoj veliko kriznih sestankov. Ko pa imamo demografsko krizo in so demografske številke slabe ter to traja leta ali desetletja, pa tega skoraj nihče ne opazi,” je izrazil razočaranje. “Ne moremo govoriti samo o gospodarskih okoliščinah za ustvarjanje družine, nanjo vpliva tudi družinska politika posameznih držav.” Zato, je izpostavil, potrebujemo bolj pogumno družinsko politiko.

Premier je prepričan, da morajo voditelji držav sami najti odgovor na pomembna vprašanja tega trenutka in demografska vprašanja so zagotovo med prioritetnimi vprašanji, kakršna bodo ostala še nadaljnjih deset let. Organizatorjem dogodka se je zahvalil za organiziranje tako zelo pomembne razprave, kot je Demografski vrh: “Razprava o demografiji je relevantna za prihodnost našega kontinenta in celega sveta. Je ključna razprava sedanjosti in prihodnosti. Je razprava o naših otrocih in otrocih otrok, to je tudi razprava o življenju, družini, sreči in ljubezni,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Demografskega vrha v Budimpešti se je udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je sodeloval na panelu z naslovom Najboljše prakse na področju demografije in družinske politike?

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj