Piše: Andrej Sekulović

Švedski homoseksualni duhovnik je za švedski radio Sverige Radio izjavil, da ne bo več poročal heteroseksualnih parov.

Dolgoletni LGBTQ aktivist in homoseksualni duhovnik Švedske cerkve Lars Gårdfeldt  je v pogovoru na radiju rekel, da ne bo več poročal heteroseksualnih parov, dokler bo Cerkev drugih duhovnikom dovolila izbiro, da ne poročajo istospolnih parov, če tega ne želijo.  Tudi več cerkvenih političnih strank se strinja z njim, da je treba duhovnikom prepovedati odklanjanje poročanja istospolnih parov.

Gårdfeldt je svojo odločitev komentiral tudi za Göteborgs-Posten: » Ne smemo več novačiti novih antigejevskih duhovnikov, ki širijo idejo, da so homoseksualci manjvredni«. Idejo o tem, da homoseksualci živijo v grehu sicer najdemo že v Stari zavezi, kot tudi v Novi zavezi, kjer je istospolnost med drugim označena za nenaravno: »Podobno so tudi moški opustili naravno občevanje z žensko in se v svojem poželenju vneli drug za drugega« (Pismo Rimljanom 1:26). Vendar pa se Gårdfeldt očitno ne ozira preveč na sveto knjigo kristjanov.

Tiskovni predstavnik Gothenburške škofije Torgny Lindén se ni želel opredeliti do izjave istospolnega duhovnika, temveč je za švedski časopis Expressen povedal le, da »v tej državi obstaja svoboda izražanja. Lars Gårdfeldt se je vključil v razpravo in povedal, kar je povedal. Mi glede tega nimamo mnenja«.

Anketa, ki je bila opravljena prejšnji mesec pred cerkvenimi volitvami, ki potekajo znotraj Švedske cerkve, kaže na znaten razkol znotraj same Cerkve glede tega vprašanja. Šest kandidatnih skupin ne podpira prisiljevanja duhovnikov, da bi poročali istospolne pare, če tega ne želijo. Pet skupin pa je mnenja, da bi moralo biti poročanje tovrstnih parov obvezno za vse duhovnike.

Lars Gårdfeldt  je aktivist LGBTQ skupnosti že dve desetletji, s svojim bivšim partnerjem pa se poročil leta 2006 v Kanadi, ko takšne poroke še niso bile možne na Švedskem. Sicer trdi, da je poročal istospolne pare še preden je bilo to za Cerkev sprejemljivo.

Švedska cerkev je Evangeličansko-luterananska cerkev in največja Cerkev na Švedskem, ki je znana po tem, da je najbolj radikalno progresivna Cerkev v Evropi. Trenutno je v zatonu, saj je v zadnjih dvajsetih letih kar 104 cerkva zaprlo svoja vrata.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj