Piše: C.R.

V sredo okoli 18. ure je bila izrečena sodba v sojenju za napad v Saint-Etienne-du-Rouvray v Parizu, v katerem so bili trije moški obtoženi “kriminalne teroristične organizacije”. Obtoženi so bili sodelovanja pri umoru očeta Hamela 26. julija 2016. Obsojeni so bili na osem do trinajst let zapora. Ali ta kazen zadostuje? To bo presodil vsak sam.

Verjetno nikoli ne bomo izvedeli, ali so njihova obžalovanja kakor koli vplivala na izrek sodbe. Tožene stranke so večkrat nagovorili javnost in izrazile obžalovanje. To je nedvomno bolje kot ponosno priznanje, da so bili vpleteni v zločin, toda ali naj verjamemo v njihovo iskrenost? Težko je razumeti njihove duše in razumemo tiste, ki v tem vidijo prej dvoličnost, da bi ublažili svojo kazen.

Eden od njih je rekel nekaj, kar bi bilo lahko ganljivo, če bi bilo iskreno, in grozljivo cinično, če bi bilo preračunljivo. Po poročanju France Info se je naslonil na ograjo lože in po nekaj oklevanja izjavil: “Nosim – ne vem, ali lahko to rečem – nosim svoj križ, nosim svojo žalost.” V tem jasnem sklicevanju na katoliško vero v teh okoliščinah, ko je bil nekdo vpleten v zverinski umor duhovnika, ker je bil duhovnik, je nekaj škandaloznega.

Ko se ta isti obtoženec zahvali tožnikom za njihovo upanje in sočutje, ko spomni na robček, ki ga je dala hčerka vernika, ki so ga teroristi hudo ranili, ko pozdravi moč sestre umorjenega duhovnika, ki sedi nasproti njega, se sprašujemo, ali ne izkorišča dobrodelnosti kristjanov, ki so vedno pripravljeni odpustiti. Ko prosi sodišče za “drugo priložnost”, bi mu najraje zakričali, da morilci očetu Hamelu niso dali priložnosti.

Drugi obtoženec, ki je priznal, da je dvakrat poskušal oditi v Sirijo, posredoval propagando Islamske države in ustanavljal zbirališča za financiranje radikalnega islamizma, pravi, da je besede tožnikov razumel kot “vzgojne besede” in “lekcijo”. Trdi, da se je med sojenjem “veliko naučil”. Želimo biti prepričani, da ni poskušal zavajati. Verjetno nihče ne bo nikoli izvedel.

Posebno sodišče v Parizu je zato trem obtožencem izreklo kazni 13, 10 in 8 let zapora. Četrti obtoženec, ki so mu sodili v odsotnosti, je bil obsojen na dosmrtni zapor. Upamo, da ta blaga kazen ne bo spodbuda za druge morebitne teroriste in da krivci v prihodnjih letih ne bodo deležni blagih kazni. Njihovo kesanje, če je iskreno, ne more pripeljati do odrešitve, če se ne zavedajo, da so si kazen zaslužili in da jo morajo prenašati do konca.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu BOULEVARD VOLTAIRE, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj