Piše: Elmar Forster

Desetega marca 2022 je madžarski parlament z dvotretjinsko večino za novo madžarsko predsednico države izvolil Katalin Novák (nekdanjo podpredsednico stranke Fidesz in nekdanjo ministrico za družino). Na tajnem glasovanju je prejela 137 glasov, 51 glasov je prejel ekonomist Péter Róna, kandidat združene opozicije, ki jo podpira Sorosova »Open society«. Novákova, po izobrazbi prav tako ekonomistka, bo 10. maja zamenjala sedanjega predsednika Jánosa Áderja.

Mir, družina, Bog

Katalin Novák je vojno, ki jo je sprožila Rusija v sosednji Ukrajini, obsodila kot “uničujoč virus” potem, ko “smo šele začeli okrevati od epidemije” in poudarila enakost vseh prizadetih ljudi, Madžarov v Karpatski Ukrajini, v domovini in beguncev. Poudarila je, da si Madžari želijo miru.

Hkrati se je zavezala k dosmrtni zakonski zavezi s svojim možem, ki bo kot “prvi gospod ostal to, kar je zdaj: Veres István”. Rojstvo svojih treh otrok je opisala kot eno najpomembnejših življenjskih odločitev.

Politično se je zahvalila nekdanjemu zunanjemu ministru Jánosu Martonyiju, ki jo je naučil “umetnosti klasične diplomacije”. Zoltán Balog, nekdanji minister za človeške vire, jo je naučil, da je človek najpomembnejši Božji vir. Zahvalila se je predsedniku vlade Viktorju Orbánu, ker ji je omogočil, da je “del procesa izgradnje države”.

Katalin Novák je poudarila, da želi “v naslednjih petih letih s svojim življenjem, delom, videzom in dejanji pokazati resnično lep obraz svoje države Madžarske”.

Obljubila je, da bo predsednica za vse Madžare, pri čemer je zaupala v Božjo pomoč: “Za to ne bom snela križa s svojega vratu, ampak ga bom pritisnila na svoje srce.”

Mednarodna neodvisnost, domovina Madžarska

Obljubila je tudi, da bo obiskala mesta in vasi, naselja madžarske romske manjšine ter Madžare, ki živijo čez mejo. Njen prvi državni obisk bo potekal v Varšavi. Zagovarjala je mednarodno neodvisnost med Zahodom in Vzhodom ter identiteto z rodno Madžarsko: “Madžarska nikoli ne bo Švica. Blatno jezero je za nas naša riviera, gora Kékes je madžarski vrh, madžarščina je naš skrivni jezik, skladatelja Bartók in Kodály sta naša glasbena znamka, naši sosedje so samoumevni. Pripadamo Evropi in Evropa pripada nam in tega ne želimo spreminjati.”

In še enkrat: družina

Predsednica, ki izhaja iz južno-madžarskega mesta Szeged je poudarila: Brez starih staršev ne bi bila to, kar je zdaj. Od staršev se je naučila vrednot, kot so čast, poštenost in sposobnost stati na obeh nogah. Zavzema se za človekovo svobodo: “Dokler imamo svobodno voljo, si nas ni mogoče podrediti. Zibelka suverenosti je družina. Tega ne bom nikoli opustila.”

Odziv opozicije levo-desnega bloka: sovraštvo in revizija ustave

Medtem ko se je novoizvoljena predsednica zaobljubila, da bo predsednica vseh Madžarov in ji je poraženi nasprotnik čestital za izvolitev, so se različni kandidati opozicijskega levo-desnega bloka presegli v hinavskih sovražnih govorih. Z obrekovanjem “Katalin Novák kot kandidatke skorumpirane, Putinu prijazne Orbánove oblasti” in namigovanjem, da “nikoli ne bo predsednica vseh Madžarov”. Ta vrh hinavščine si je privoščila leva opozicijska stranka “Demokratična koalicija” – pri čemer je pozabila, da je njen vodja, lažnivi predsednik vlade Ferenc Gyurcsany, sam eden najbogatejših madžarskih oligarhov (in da je leta 2006 s svojim vulgarnim priznanjem, da je lagal takratnim volivcem, z najbolj brutalnimi metodami policijske države zatrl največje množične nemire po revoluciji leta 1956). Levo-liberalno-zelena madžarska poslanka Anna Donath je celo zahtevala spremembo ustave, in sicer da predsednika neposredno voli ljudstvo in ne več parlament … (Index, HungaryToday, 24hu) Pozabili so, da so nemški poslanci še pred kratkim volili predsednika parlamenta, socialista Steinmeierja.

Hladen odziv Novákove

“Tisti, ki me označujejo za lutko, podcenjujejo ženske.”

Seksistična levica

Kandidat opozicijskega bloka levice in desnice Marki-Zay se je odzval z brezupno seksistično užaljenostjo: Novak Katalin naj bi bila “popolnoma neprimerna” za predsednico.

Vir:  UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj