Piše: Álvaro Peñas

Pretekli četrtek sem bil na madžarskem veleposlaništvu v Madridu skupaj z Joséjem Antoniom Fústerjem iz časopisa La Gaceta, da bi se pogovoril z madžarsko pravosodno ministrico Judit Varga. Pogovarjala sva se o Evropi, vojni, migracijah in osebnosti madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana.

AP: Kakšno je trenutno stanje pogajanj z Evropsko komisijo?

Sodelujemo v zelo konstruktivnem, zelo pozitivnem pogajalskem postopku. Bilo je veliko dela, vendar moram reči, da smo se s službami Komisije dogovorili o vseh korektivnih ukrepih, ki jih je Madžarska predlagala ob koncu tega časa. Od Madžarske so zahtevale jamstva, mi pa smo jim vsa zagotovila dali. V naslednjih dneh in tednih bomo uvedli nove zakone in spremembe, s katerimi bomo izpolnili zahteve Evropske komisije, tako da ne bo več razlogov za blokade. Zdaj je odločitev v rokah Komisije (dogovor med obema stranema je bil uradno objavljen v nedeljo). Madžarska je vse položila na mizo in zdaj je čas, da Evropa uporabi pogoje v tem primeru. Postopek pogojevanja bi moral biti res orodje za preprečevanje in ne za namene sankcij ter ne more biti talec določenih političnih programov. Vidimo tudi, da želi biti Evropski parlament del problema in ne rešitve, Madžarska, Komisija in države članice pa so del rešitve.

AP: Komisija se je torej spremenila, saj je bil prej dialog z njihove strani tesen. Zakaj menite, da je prišlo do te spremembe v odnosu Komisije? 

Mislim, da smo imeli volilni čas, zelo občutljivo obdobje, in po volitvah nam uspe ločiti ideološka vprašanja od strokovnih in pragmatičnih. Ne vem, kaj je bil povod za to spremembo, vendar je mehanizem pogojenosti zelo jasen in Komisija mora biti zelo natančna pri tem, kaj zahteva od Madžarske, in tako smo šli resnično do praktičnih podrobnosti. Upam, da bomo skupaj prišli do zelo pozitivnega zaključka.

JAF: Evropski parlament je sprejel novo resolucijo proti Madžarski, ali menite, da bi to lahko vplivalo na odločitev Komisije? Kakšno ceno bo morala Madžarska plačati za to resolucijo?

Mislim, da cena sploh ni določena, saj je v skupnem interesu, da se stanje zelo dobro izboljša. Res je, da je v Evropskem parlamentu veliko glasov, zlasti iz vrst nemških konservativcev, ki želijo, da se to ne zgodi. Vendar sem prepričan, da lahko strokovnost Komisije pomiri tudi številne kritike. Če Komisija ukrepe odobri, Evropski parlament nima kaj reči.

JAF: Spomnite se odziva Georgea Sorosa, ko je Evropska unija nazadnje Madžarski namenila sredstva.

Da, razočarani so. Parlament je bil velik del problema in večja ko so ta omrežja, večje je njihovo razočaranje, saj menijo, da nam je končno uspelo priti zadevi do dna ter da smo zelo natančni in strokovni. Seveda imajo zelo močan glas v medijih, vendar se države članice in službe Komisije ne odločajo po tem, kaj govorijo mediji.

Bistvo je, da se mora ta postopek končati. Pred dvema letoma je Madžarska pokazala solidarnost s preostalo Evropo, vendar so ta sredstva za oživitev gospodarstva lahko uporabile vse države razen Madžarske in Poljske. To je moralno vprašanje, še toliko bolj zaradi vojne v Ukrajini in potrebe po osvoboditvi od ruske energetske odvisnosti. Ta sredstva so potrebna za financiranje naše energetske infrastrukture. Naučili smo se biti Evropejci in Madžari hkrati, čeprav je to včasih težko, vendar sem vesel, da vidim luč na koncu predora.

AP: Ali se je po podpori EU Poljski in Litvi v migracijski krizi kaj spremenilo glede madžarskega zidu in ali je Bruselj zagotovil sredstva?

Zaenkrat še ne. Zagotovili so le 1-2 % stroškov zidu in prikrivajo, da je denar namenjen financiranju obrambe meje. Tega ne morejo odkrito povedati, ker je to v nasprotju z njihovimi načeli. Vendar pa vam lahko zagotovim, da bomo z madžarske strani trdno vztrajali pri naši migracijski politiki. Letos je bilo doslej 175 000 poskusov nezakonitega prehoda meje in to je za nas rdeča črta. Pred vojno so se z enakim izzivom soočale baltske države in Poljska, zato je realnost potrkala na vrata in pritisnila na evropske politike, da premislijo o svojem stališču. Sprejemamo odločitve drugih držav glede migracijskih vprašanj, vendar pričakujemo tudi, da bodo te države spoštovale naše stališče. Ne verjamemo, da so množične migracije dobre za Evropo ali prihodnost Evropejcev. V Pogodbo želimo vključiti, da je družinska politika pomembna in da mora EU poleg migracij in vključevanja financirati tudi družine, ki imajo otroke. To je madžarski model. Madžarska za družinsko politiko namenja 5 % BDP. Leta 2010 je bila stopnja rodnosti 1,21, zdaj pa 1,56. To še vedno ni dovolj, saj moramo doseči 2,1, vendar smo na pravi poti. Poleg tega se veliko Madžarov, ki so zaradi gospodarskih razlogov zapustili svojo državo, vrača domov.

JAF: Ali menite, da bo Bruselj lahko prevzel vrednost Madžarske? Jasno je, da čas kaže, da ima Fidesz prav, vendar ste za zdaj sami.

Da, vendar se svet vedno spreminja. Zdaj prihaja zelo mrzla zima, cene hrane in goriva bodo naraščale, in mislim, da bo to politike približalo njihovi realnosti. Ni normalno, da v parlamentu govorijo o Madžarski, namesto da bi razpravljali o svojih problemih. Oglejte si proteste v nekaterih državah ali dogajanje na Švedskem, to bi moralo pretresti tiste, ki živijo v mehurčku. Nisem naivna, vem, da so v družbi močno zakoreninjene strukture, ki sledijo modelu elite in prek medijev zanikajo resnico. Toda vprašanja državljanov se lahko temu zoperstavijo, zlasti če vidimo ta trend: Italija, Švedska, celo Francija, kjer je prišlo do spremembe v narodni skupščini. Ali pa Amerika, kjer bo novembra morda prišlo do konservativne spremembe v kongresu. Naša glavna politika je, da vedno govorimo resnico in se ne spreminjamo, ne glede na to, ali imamo prijatelje ali ne. Zdaj imamo tako močno demokratično legitimnost, da bomo premagali vse, kar bo prišlo.

Na velike izzive 21. stoletja, kot so migracije ali spol, dajemo preprost odgovor, s katerim se strinja večina madžarske družbe. Na volitvah je Fidesz dobil več kot 50 % glasov, vendar je na referendumu o zaščiti otrok, ki je zagovarjal stališče, da so starši tisti, ki morajo vzgajati svoje otroke, za vladne ukrepe glasovalo 700.000 ljudi več, torej so bili to volivci opozicije. Gre za vprašanje kulturne identitete: ali ste za tradicionalno družino? Ali želite živeti v svoji državi s svojimi rojaki? Na ta vprašanja bodo morali odgovoriti politiki v drugih državah, danes pa odgovore najdemo na desnici.

AP: Pred tednom dni je Fidesz zmagal na lokalnih volitvah v okrožju Budimpešte, mesta, ki je večinsko levičarsko.

Da, v gradu Buda. To je majhna zmaga na tradicionalno levem območju in nam še ne omogoča, da bi ponovno osvojili Budimpešto, je pa dokaz, da državljani razumejo, da za naraščajoče cene ni kriva vlada, ampak vojna in sankcije. To je tako preprosto. Naša naloga je, da to pojasnimo. Zaradi eksistenčne grožnje, ki jo je povzročila vojna, državljane bolj skrbi račun za elektriko kot politiki, zato je opozicija, ki se ukvarja le z ideologijo, vse manj priljubljena.

AP: Ali menite, da je ena od posledic te vojne, tega spopada z realnostjo, konec zelenih politik v Evropi?

To mora služiti temu, da se odločitve v Evropi sprejemajo kot celota, odločitve za izzive te vojne je treba sprejeti od spodaj navzgor, ne pa jih vsiljevati državam članicam. Na primer pri naftnem embargu se s članicami niso predhodno posvetovali. Ali pa v primeru plina v Srednji Evropi ne gre za vprašanje ideologije ali cenejšega nakupa, temveč za to, da plin sploh imamo. Gre za vprašanje geografije, poglejte zemljevid, čeprav nas zahodne države želijo ali želijo oskrbovati s plinom, tega ne morejo storiti. Med Španijo in Madžarsko ali med Belgijo in Madžarsko ni plinovodov, in če hočemo biti realni in solidarni, moramo razmišljati o interesih vseh članic. Če 80 % plina prihaja iz Rusije, tudi če prihaja iz povezovalnega voda v Avstriji ali Romuniji, je to še vedno ruski plin. V zadnjih desetih letih smo vlagali v povezave s sosednjimi državami, vendar se nič ne spremeni, če te države kupujejo plin iz Rusije. Obstajal je evropski projekt, ki pa žal do zdaj ni uspel in zdaj prihaja zima, mi pa se te odvisnosti od ruskega plina ne moremo znebiti. Takšna so dejstva. Zelene politike so zelo dobre, če se država odloči, da jim bo sledila, toda za pogajalsko mizo v Bruslju morajo razumeti druga stališča.

JAF: Vojna v Ukrajini vbija klin med Madžarsko in njene partnerice v Višegradu, kaj lahko Madžarska stori, da bi izboljšala ta položaj?

Sodelovanje v okviru V4 je bilo vedno zelo pragmatično in celo z vladami z različnimi ideologijami. Seveda so nekateri mediji poskušali pretiravati z razlikami z Rusijo. Razlike, ki niso ideološke, ampak praktične, saj moramo zagotoviti oskrbo s plinom. Poljaki so razumeli, da je to praktičen problem, ko pa gre za eksistenčno grožnjo ali varnostno vprašanje, pošljemo svoje lovce, da branijo zračni prostor baltskih držav. To smo storili že pred vojno, ker razumemo naravo te grožnje, in tako je bilo vedno. In kljub temu, kar pišejo mediji, vedno najdemo dober skupni jezik. Verjamem, da je prihodnost Evrope v Srednji Evropi, saj lahko s svojo politiko naložb in lokalnih izjem ponudimo drugačno gospodarsko politiko za izhod iz krize in naš model deluje.

AP: Vaš gospodarski model deluje, ali je to ključno?

Obstaja dober stavek predsednika vlade, dober recept, kako uspeti s konservativno politiko, in sicer da resnica ni pomembna, če nimaš moči. Zavedamo se svojih zmožnosti, smo država z desetimi milijoni prebivalcev, vendar nam posvečajo nesorazmerno veliko pozornosti, ker smo uspeli s svojimi konservativnimi politikami. Zelo lepo je govoriti o družini in nacionalni kulturi, toda če nisi gospodarsko uspešen, potem ni nič pomembno. Gospodarski uspeh je nujen pogoj.

Na Madžarskem smo se namesto za migracije odločili za družino, odločili smo se za izbire, ki niso tiste, ki jih ponujajo liberalci. Tako je nastal izraz “neliberalen”, ki nima nič skupnega z državljanskimi svoboščinami in za nas pomeni, da ni v skladu z liberalnim receptom. “Neliberalna” demokracija pomeni, da je demokracija lahko drugačna, ni nujno, da je samo liberalna demokracija, lahko je nacionalno konservativna, lahko je krščansko demokratična. To je ključ do razumevanja gospodarskega in socialnega recepta, ki ga je Madžarska uspešno uporabila in ki bi lahko bil nevaren za liberalce v Evropi, saj bi ga lahko, če bi deloval in uspel, posnemali tudi drugi. Konservativna gospodarska politika je lahko uspešna, ustvarja delovna mesta in podpira družine.

JAF: Ali se bo zakon o splavu kaj spremenil?

Ne, ne bo nobene spremembe. Poslušanje otrokovega srčnega utripa je praksa, ki se je že izvajala in ki je bila formalizirana z odlokom ministrstva za zdravje, vendar je služila za začetek nove sovražne kampanje. Resnica je, da se ni nič spremenilo. Na Madžarskem imamo veliko preventivnih načrtov proti splavu in veliko nevladnih organizacij za podporo družinam, ki ponujajo svoje storitve, da bi matere imele alternativo splavu, in sicer finančno podporo ali posvojitev.

JAF: Viktor Orbán je eden najbolj priljubljenih politikov v Španiji, poznate ga, kakšen je Viktor Orbán?

Viktor Orbán je politik, ki že dvanajst let vztrajno vodi s podporo ljudstva, njegova osebna verodostojnost pa je večja od verodostojnosti stranke. Ne gre le za karizmo, je politik z več kot tridesetletno kariero, ki je bil borec za svobodo proti diktaturi in se je zbiral proti sovjetskim vojakom. Je pravi Madžar z velikim srcem in ljubeznijo do svoje države. Tudi tisti, ki ga na Madžarskem sovražijo, pravijo, da v krizi verjamejo vanj, saj vedo, da je edini, ki lahko reši državo. Njegova dokazana sposobnost vodenja države je splošno sprejeta v družbi, in to je demokracija. Poznam ga, odkar sem vstopila v politiko, in vsako njegovo odločitev vodi zelo preprosta logika: Kaj je dobro za državo? In ima sposobnost razmišljati tri ali štiri korake pred večino. Tako preprosto je, da je človek, ki ima rad svoje delo in svojo državo ter je odličen strateg. Obstaja madžarska igra s kartami, ki se imenuje “ulti”, in on je odličen igralec in vedno pravi, da je politika podobna “ulti”, saj je vsaka igra nepričakovana in drugačna, zato potrebuješ kombinacijo racionalnega razmišljanja in intuicije. Pravi tudi, da si lahko zadovoljen, če v enem dnevu sprejmeš veliko odločitev in jih je 60 % pravilnih.

AP: Morda je velika razlika v primerjavi z večino evropskih politikov v tem, da Orbán razmišlja o tem, kakšna bo Madžarska čez 20 ali 30 let?   

Da, Orbán ima vizijo in veliko izkušenj v politiki, saj je bil 16 let v opoziciji in 16 let v vladi. Skupaj z Ruttejem je politik, ki je najdlje sodeloval v Evropskem svetu. Ob tej krizi, ki preusmerja našo pozornost v številne smeri, kot konservativci ali nacionalkonservativci ne smemo izgubiti izpred oči naših ciljev. Tudi v tem času moramo še naprej sprejemati odločitve, kot so naložbe v posodobitev naše vojske ali obrambo naših meja. Hkrati pa smo sprejeli milijon ukrajinskih beguncev, kar je prava humanitarna katastrofa, ki nima nič skupnega z množičnimi migracijami. To so resnični begunci, ki se želijo vrniti v svojo državo, ko se bo vojna končala, in Madžarska dela vse, kar je v njeni moči, da bi jim pomagala.

Vir: El Correo de España