Piše: Álvaro Peñas

Intervju z Jurijem Novievyjem, aktivistom revolucije na Majdanu, koordinatorjem pravoslavnega gibanja “Katehon” in med letoma 2013 in 2015 regionalnim poslancem stranke Svodoba (Svoboda), največje ukrajinske nacionalistične stranke, v Kijevski regiji.

Trenutno služite v silah, ki branijo prestolnico.

Tako je, sodelujem pri obrambi mesta Kijev. V obrambne sile in vojsko se je vključilo veliko število ljudi. Sodeloval je tudi pri logističnih nalogah, kot je organiziranje in razdeljevanje hrane, zdravil, oblačil, nočnih vizirjev itd.

Ruskim enotam še ni uspelo priti do glavnega mesta.

Ne, spopadi, ki še vedno potekajo, potekajo v okolici Kijeva, v mestih, kot so Makariv, Boča, Irpin ali Barišivka, in v vaseh v bližini teh mest.

Kako se ta mesta branijo?

Mesta smo utrdili, vendar naša vojska ne izvaja statične obrambe in kadar je mogoče, izvede protinapad.

In kaj se dogaja v velikih mestih?

Sovražniku ni uspelo vstopiti v velika mesta, njegove sile so bile potisnjene nazaj. Zato so začeli obstreljevati mesta, kar je povzročilo veliko mrtvih in ranjenih, med njimi 40 mrtvih otrok.

V Kijevu smo imeli napade z balističnimi izstrelki na vladne stavbe in tudi na stanovanjske bloke. Najhuje pa so bila obstreljevana mesta v bližini prestolnice, ki so jih napadla letala, artilerija in rakete. Poleg tega sovražnik ni spoštoval prekinitve ognja za evakuacijo nebojujočih se oseb, zaradi česar so umrli številni civilisti, ki so želeli zapustiti Irpin, Bočo ali Hostomel.

Enako se dogaja v okolici večjih mest, kot so Černigiv, Sumy, Harkov in Mariupol.

Kdo poveljuje tem obrambnim enotam?

Vsi obrambni bataljoni so pod neposrednim poveljstvom ukrajinske vojske.

Po razdeljevanju orožja in izpustitvi zapornikov so nekateri mediji poročali, da so v prestolnici nenadzorovane tolpe.

Ne, to ni res. Samo veterani, ki so bili v zaporu, so dobili orožje v zameno za ponovno bojevanje. Poleg tega so bili ti moški ponovno vključeni v enote, v katerih so prej služili.

Prejšnji teden sem se pogovarjal z ukrajinskim poslancem Svjatoslavom Jurašem, ki je dejal, da je območje prepovedi letenja nujno. Ali se strinjate s tem mnenjem?

Da, Ukrajina resnično potrebuje Zahod, da uvede območje prepovedi letenja. To bi jim preprečilo nekaznovano bombardiranje naših mest. Sestrelili smo veliko sovražnih letal, vendar to ni dovolj. Za zaščito našega neba potrebujemo zvezo Nato.

Tako kot leta 2014 je v Ukrajino prišlo veliko tujcev, da bi se borili proti ruski vojski.

Da, veliko domoljubov se je pridružilo mednarodni legiji, da bi se borili proti Rusiji, prav tako pa je veliko tujih organizacij, ki pomagajo z vojaškimi predmeti, zdravili itd.

Pri tem nas preseneča, da na Zahodu obstajajo desničarji ali nacionalisti, ki podpirajo Putina. Zgodovina in politika Vzhodne Evrope jih ne zanimata, zato ne razumejo, kaj se dogaja. So kot voznik avtobusa, ki govori, kako se izvaja operacija. Kako lahko opredelimo te ljudi?

Ukrajinski nacionalisti nasprotujejo tudi zahodnemu globalizmu. Nočemo ne Putina ne Sorosa. To, da smo proti zahodnemu globalizmu, ne opravičuje vojne proti evropskemu narodu s strani ruskega imperializma. Te ideje o Putinu pomenijo, da obstajajo ljudje, ki ne morejo razmišljati o dveh različnih stvareh hkrati. Mislim, da vojno vidijo kot film, ko sedijo s pivom pred televizorjem, mi pa jo vidimo s svojimi očmi.

Nekateri zahodni mediji to legijo opredeljujejo kot “mednarodne nacistične brigade”.

V Ukrajino je prišlo skoraj 20.000 tujih prostovoljcev 52 narodnosti (podatki zunanjega ministrstva). Tu so prostovoljci iz Latinske Amerike, Afrike, od vsepovsod. Te novice so zgolj nesmisel.

Ali so med njimi tudi Rusi?

Rusi so se pridružili predvsem v letih 2014-2015.

In Belorusi?

Da, zdaj je prišlo do novega vala beloruskih prostovoljcev.

Ali tudi oni pripadajo mednarodni legiji?

Ne, so v vojski in nacionalni gardi. Mednarodna legija ni namenjena njim.

Zakaj?

Ker so naši ljudje.

Vrnilo se je tudi na tisoče Ukrajincev, ki živijo v tujini.

Da, do zdaj jih je bilo skoraj 100 000, vsak dan pa se jih vrača še več.

Kaj bi zahtevali od Zahoda?

Zahtevamo zavarovanje neba, lovcev in protiletalskih raketnih sistemov, popolno zaprtje sistema SWIFT za Rusijo in pravi trgovinski embargo. Če bo vzpostavljeno območje prepovedi letenja, bomo lahko prej zmagali v tej vojni, saj sta naša vojska in teritorialna obramba v kopenskem boju boljši od ruske.

Vir: El Correo de España

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj