Piše: Judith Bergman

Kitajska že več kot desetletje na skrivaj kupuje evropska podjetja v strateških sektorjih, zlasti tehnološkem in energetskem. Zdi se, da Kitajska uporablja ta evropska sredstva za uresničitev ambicij kitajske komunistične partije, da bi postala svetovna sila, tehnološko neodvisna od Zahoda, in sčasoma izpodrinila ZDA kot svetovno gospodarsko, politično in vojaško velesilo.

Kitajska je svoje evropske nakupe prikrila tako, da jih je prikazala kot domnevno komercialne naložbe. Po podatkih nizozemskega podjetja Datenna, ki spremlja kitajske naložbe v Evropi, so bila podjetja v državni lasti, ki so sodelovala pri naložbah, skrita za “plastmi lastništva, zapletenimi lastniškimi strukturami in posli, sklenjenimi prek evropskih podružnic”. Po podatkih družbe Datenna je bilo kar 40 % od 650 kitajskih naložb v Evropi v obdobju 2010-2020 “z visoko ali zmerno udeležbo podjetij v državni lasti ali pod državnim nadzorom, vključno z nekaterimi na področju naprednih tehnologij”.

Na primer, ko so Kitajci kupili italijanskega proizvajalca brezpilotnih letal Alpi Aviation, so italijanske letalske sile že razkrile strateški pomen Alpijevih brezpilotnih letal z njihovo uporabo v Afganistanu. Leta 2018 je podjetje Mars Technology, registrirano v Hongkongu, pridobilo 75-odstotni delež v družbi Alpi Aviation. Italijanski organi za prodajo niso vedeli, saj so zanjo izvedeli šele leta 2021 in nato sprožili preiskavo. Italijanski organi so ugotovili, da je bila družba Mars Technology le navidezno podjetje, ki ga je bilo mogoče izslediti do dveh kitajskih podjetij v državni lasti. Eden od njih je bil China Railway Rolling Stock Corp, največji svetovni dobavitelj železniškega voznega parka. Namen nakupa je bil očitno ta, da bi si kitajska država prisvojila Alpijevo tehnologijo za brezpilotna letala, ki so jo Kitajci kmalu po prodaji prenesli na Kitajsko. “To je šolski primer,” je dejal Jaap van Etten, direktor podjetja Datenna. “To je strategija kitajske države, ki jo vodi kitajska vlada.”

Kitajci so pred kratkim prevzeli Newport Wafer Fab, največjega britanskega proizvajalca polprevodnikov, znanih tudi kot mikročipi, ki so bistveni v elektroniki, od pametnih telefonov do visokotehnološkega orožja. Julija 2021 je podjetje Nexperia, ki naj bi bilo nizozemsko podjetje, kupilo Newport Wafer Fab. Vendar je Nexperia v lasti kitajskega podjetja Wingtech Technology, ki je tesno povezano s kitajsko državo. Po podatkih družbe Datenna je 30 % družbe Wingtech Technology v lasti kitajskih vladnih agencij. Kljub temu se je zdelo, da britanska vlada ne razume grožnje. Prodaja je bila izvedena kljub protestom, ki jih je vložil britanski minister za gospodarske zadeve Kwasi Kwarteng. Ko je predsednik odbora za zunanje zadeve britanskega parlamenta Tom Tugendhat zapisal, da kitajsko lastništvo britanske tovarne mikročipov “predstavlja pomemben gospodarski in nacionalno varnostni problem”, je Kwarteng odgovoril, da je bil posel “temeljito preučen”. Britanski premier Boris Johnson je šele po velikem pritisku privolil v nacionalni varnostni pregled prodaje.

Evropsko računsko sodišče, institucija EU, ki spremlja finance EU, je ugotovilo, da je zaradi pomanjkanja celovitih podatkov težko dobiti pregled nad kitajskimi naložbami v EU. Zdi se, da podatkov nihče ne beleži.

Zdi se, da tudi učinkovitih sistemov za blokiranje tujih naložb zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti ni ali pa se premalo uporabljajo. Le 18 evropskih držav, med njimi Nemčija, Francija in Španija, je uvedlo ali posodobilo nacionalne mehanizme za preverjanje tujih naložb, vendar se zdi, da jih ne uporabljajo vedno. Od leta 2012 je na primer Italija svoje mehanizme uporabila le štirikrat, od tega dvakrat v zadnjih devetih mesecih.

Po Datennovih besedah je španski mehanizem za preverjanje naložb “eden najstrožjih nadzornih okvirov v Evropi”. Kljub temu je Kitajski še vedno uspelo prodreti v španski energetski in jedrski sektor.

Leta 2020 je dve španski podjetji, Empresarios Agrupados in Ghesa, ki načrtujeta in gradita jedrske elektrarne, kupila družba China Energy Construction Group Planning and Design. To podjetje je prek svoje matične družbe China Energy Engineering Group tesno povezano s Komisijo za nadzor in upravljanje premoženja pri državnem svetu (SASAC), ki je agencija kitajske vlade. Družba SASAC ima v lasti skoraj 100 % delnic družbe China Energy Engineering Group – matične družbe kitajskega kupca dveh španskih podjetij za jedrsko projektiranje. Prevzem naj bi bil eden največjih kitajskih prevzemov španskih infrastrukturnih podjetij doslej. Poleg tega je agencija Reuters leta 2020 poročala, da se je kitajski državni energetski in infrastrukturni velikan China Three Gorges dogovoril o nakupu 13 španskih sončnih elektrarn.

“Najstrožji nadzorni okviri” Kitajske očitno ne ustavijo

Zdi se, da Evropa zdaj nujno potrebuje globlje razumevanje grožnje, ki jo predstavlja Kitajska, in politično voljo, da se ji zoperstavi. Nujno je treba ukrepati, da bi preprečili naložbe, ki strateška sredstva Evrope na srebrnem pladnju podarjajo kitajskim podjetjem v državni lasti, ki jih kitajska komunistična partija nato uporablja za pospeševanje svojih ekspanzionističnih ciljev.

 

Judith Bergman, kolumnistka, pravnica in politologinja, je zaslužna višja sodelavka inštituta Gatestone.

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu GATESTONE INSTITUTE, ki je naš partner pri EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj