Piše: C.R.

Kot je znano, je v Nemčiji na univerzah 146 in na univerzah za uporabne znanosti 50 profesorskih mest za predmet spolne študije. To je skoraj enako številu profesorskih mest za farmacijo (191). Ker ti izredno pomembni učitelji in drugi, zaradi narave svojega dela, ne morejo zagotovo reči, kako čutijo v svoji notranjosti, jim je seveda treba kar se da pomagati.

Paleta norosti sega od zahteve po tamponih in higienskih vložkih na moških straniščih do tretjega “spolno nevtralnega” stranišča na nogometnih stadionih. Konec koncev ne želimo diskriminirati ljudi, ki ne vedo, ali so moški ali ženska.

Vendar je tudi nemški jezik podvržen stalnemu posiljevanju, ki se včasih izraža v nazivih delovnih mest. Moške profesorje na UNI Dresden na primer naslavljajo z “Herr Professorin” (gospod profesorica). Ali morajo zgodovinarji tam govoriti tudi o »voditeljici nacionalsocialistov gospodu Adolfu Hitlerju«, ni znano.

Vendar se zabloda ne ustavi niti pri ponudbah za delo. V prihodnosti ne bo več dovolj, če boste iskali “bagerista«. Kdor bi iskal takšnega robustnega fanta, bi moral v prihodnje v svoj oglas za delo napisati ” Baggerfahrerin (a)” (bageristka (a)). Kajti (a) pomeni “vsi” in kdo lahko reče, da med več kot 50 spolov, ki so jih odkrili v tem času, ni mogoče najti tudi voznika bagra. Točno tako.

Če ne morete verjeti ali razumeti norosti, je tu dokaz:

“Mesto Freiburg želi v prihodnje v ponudbah za zaposlitev namesto »m/f/d« (moški, ženski, srednji)  uporabljati končnico (a) za “vse”. Poleg tega je treba nazive delovnih mest pisati samo v ženski obliki. Župan želi s tem “razbiti stereotipe”, poroča WELT, ker: “Vsi ljudje – ne glede na spol, spolno usmerjenost, invalidnost, starost, izvor ali veroizpoved – bi se morali počutiti neposredno nagovorjeni na ta način.”

V nadaljevanju piše, da “k raznolikemu mestu sodi tudi raznolika mestna uprava”, nestrankarski župan Martin Horn pa o tej raznolikosti navdušeno govori: “Neštete individualne razlike v raznoliki družbi so obogatitev in o njih ne bi smeli le razmišljati, temveč bi jih morali v prihodnje tudi agresivno spodbujati.”

Župan Feiburga pravi, da od leta 2018 v razpisih za zbiranje predlogov uporablja pozdrave v skladu z raznolikostjo. Leta 2019 je dodatku v oklepaju (f/m/d)  sledila tako imenovana spolna vrzel, tj. podčrtaj kot v besedi ” Lehrer_in“ (učitelj).

Postavlja se vprašanje, kako bo videti nadaljnje povečanje nediskriminacije? Učitelji (a) na 191 profesorskih mestih nimajo lahke naloge. Vendar smo lahko prepričani, da je na področju norosti spolov še vedno dovolj prostora za izboljšave.

Vir: UME

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj