Piše: C.R.

Dokumenti, ki jih je razkril Forum za Bližnji vzhod (MEF), razkrivajo, da katarska vlada v veliki meri uporablja “humanitarno” pomoč za razdelitev skoraj milijarde dolarjev islamističnim organizacijam po svetu.

Zbirka podatkov, ki jo je obdelal in prevedel Forum, vključuje skoraj 46.000 donacij in več sto tisoč pod-donacij, ki jih je dodelilo dobrodelno združenje Sheikh Eid Bin Mohammad Al Thani, znano tudi kot Eid Charity. Med letoma 2004 in 2019 je bilo 288 islamskih organizacij deležnih sredstev v skupni vrednosti več kot 770 milijonov dolarjev.

V uradnih dokumentih katarskega režima je dobrodelna organizacija Eid označena kot “polvladna organizacija”.

Njegovo radikalno poreklo ni bilo nikoli vprašljivo. Carnegie Endowment for International Peace je organizacijo Eid Charity opisal kot “verjetno največjo in najvplivnejšo aktivistično dobrodelno organizacijo na svetu, ki jo nadzorujejo salafisti”. Njenega ustanovitelja Abdulrahmana al Nuaimija je ameriško ministrstvo za finance leta 2013 zaradi tesnih povezav z Al Kaido uvrstilo na seznam posebej označenih globalnih teroristov (SDGT).

Eid Charity kljub svojim dosežkom uživa dober ugled, zlasti pri mednarodnih organizacijah in NVO. Najnovejše odkritje bi lahko to spremenilo.

V Jemnu je dobrodelna organizacija Eid Charity očitno donirala skoraj 20 milijonov dolarjev dobrodelnim organizacijam, povezanim z Al Kaido, kot so Al Ihsan Charitable Society, Rahma Charity in Al Hikma Yemeni Charitable Society. Al Ihsan vodi Abdullah Mohammed al-Yazidi, ki je bil član notranjega sveta Al Kaide na Arabskem polotoku (AQAP) Hadhrami. Dobrodelna fundacija Rahma je teroristična organizacija, ki jo je vlada uvrstila na seznam ZDA in jo opisala kot “frontno organizacijo AQAP”.

Na palestinskih ozemljih je dobrodelna organizacija Eid razdelila 3 milijone dolarjev katarskemu odboru za obnovo Gaze, ki javno podpira palestinski Islamski džihad, uvrščen na seznam ZDA. Islamski dobrodelni organizaciji v Hebronu je podarila 5 milijonov dolarjev, čeprav jo je nemška obveščevalna služba opisala kot “neposredno povezano s Hamasom”.

V Pakistanu je dobrodelna organizacija Eid Charity 830 donacij v skupni vrednosti skoraj 11 milijonov dolarjev namenila organizaciji, za katero se zdi, da se po imenu in lokacijah ujema z Al-Furqan Foundation Welfare Trust, ki jo ameriško finančno ministrstvo opisuje kot “glavno sredstvo za finančno in materialno podporo terorističnih skupin in njihovih dejavnosti v Pakistanu in Afganistanu, v nekaterih primerih pod krinko humanitarnega dela”. Ministrstvo za finance tudi ugotavlja, da je Al-Furqan “zagotavljal finančno in drugo podporo terorističnim organizacijam, kot so Al Kaida, talibani in Lashkar-e-Tayyiba”.

V drugih delih sveta, od Egipta do Indije, od vzhodne Afrike do Indonezije, so med upravičenci dobrodelnih projektov ob prazniku Eid pogosto podporniki radikalnih salafistov.

Tudi na Zahodu so islamisti imeli koristi od katarske radodarnosti. V Združenem kraljestvu je dobrodelna organizacija Eid Charity razdelila 2 milijona dolarjev združenju Al Muntada Al Islami Trust, salafističnemu združenju, ki je povezano s finančnikom ISIS Nabilom al-Awadijem.

V Franciji je doniral ogromne zneske vodilnim institucijam Muslimanske bratovščine, kar potrjuje obtožbe v Katarskih dokumentih, preiskovalni študiji francoskih novinarjev Christiana Chesnota in Georgesa Malbrunota iz leta 2019.

Na Švedskem je dobrodelna organizacija Eid podarila skoraj milijon dolarjev mošeji Al-Rashideen, znani tudi kot mošeja v Gävleju. Leta 2014 je imam te mošeje Abu Raad ploskal ISIS, ki je zavzela iraško mesto Mosul, in celo pozval svoje vernike, naj podprejo to teroristično organizacijo.

V Združenih državah Amerike je dobrodelna organizacija Eid Charity prek Kanade nakazala skoraj 100 000 dolarjev muslimanskemu skupnostnemu centru v Koloradu, ustanovi, ki jo nadzoruje salafistični klerik Karim Abu Zaid, neomajen apologet talibanov.

Čeprav je bilo že prej veliko neuradnih dokazov, ki katarski režim povezujejo s financiranjem globalnega islamizma, so ti dokumenti, ki jih je odkril Forum za Bližnji vzhod, najobsežnejši dokazi do zdaj.

Zbirka podatkov je obsežna, preučiti pa je treba še več deset tisoč dokumentov. A četudi je to le majhen del celotne porabe Katarja za njegove islamistične partnerje po svetu, te novo odkrite informacije jasno kažejo, da je Katar na čelu nove globalne sunitske islamistične osi.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu LA VOCE DEL PATRIOTA, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj