Piše: Mariann Őry

Demokracija in pravna država na Madžarskem delujeta brezhibno, bolje kot v Bruslju, je prejšnji teden med obiskom delegacije Evropskega parlamenta za temeljne pravice (LIBE) potrdil španski poslanec Jorge Buxadé. Politik VOX je poudaril, da je liberalna večina v delegaciji že dolgo pred potovanjem sprejela sklepe, da so se razmere na Madžarskem poslabšale.

Kako koristna se vam je zdela misija za ugotavljanje dejstev v Budimpešti?

Načeloma naj bi misija raziskala stanje pravne države na Madžarskem. Po treh dneh druženja z novinarji, politiki, predstavniki nevladnih organizacij, sodniki in drugimi ključnimi akterji madžarske civilne družbe smo se lahko prepričali, da je Madžarska polnopravna demokracija. Sama misija je bila gledališka, saj so bili sklepi napisani že vnaprej, vendar lahko vseeno rečem, da je bila koristna, saj smo se lahko seznanili z dejanskim stanjem na Madžarskem. Demokratična in svobodna država, ki deluje v popolni harmoniji z vladavino prava, je zelo varna in seveda lepa.

Se je vaše mnenje o Madžarski spremenilo?

Potovanje je potrdilo ne le, da je Madžarska polnopravna demokracija, temveč tudi, da je verjetno na višji ravni kot druge države članice. In povsem prepričana je, da so njene institucije boljše od institucij Evropske unije, od katerih je ena prišla na Madžarsko le zato, da bi okrepila ideološko ofenzivo proti vladi, ker jim ni všeč, da se zavzema za družino, skupnost, identiteto in krščansko tradicijo.

Ali je vodstvo delegacije upoštevalo vaša stališča?

Med misijo se člani delegacije niso niti enkrat usedli, da bi razpravljali o tem, ali se strinjajo. Zato ne vem, ali so bila moja stališča upoštevana ali ne. Vodja delegacije je na tiskovni konferenci povedal, da je večina delegacije ugotovila, da so se razmere na Madžarskem še poslabšale. Ne vem, kdaj so prišli do te ugotovitve, saj, kot sem že dejal, se nismo nikoli sestali.

Ne zdi se mi resno iti na tiskovno konferenco s takšno izjavo, zlasti glede na poročila, ki smo jih slišali v treh dneh, ko smo bili v Budimpešti. Liberalni člani Odbora za temeljne pravice Evropskega parlamenta v štiriindvajsetih urah zasedanj niso našli niti enega dokaza, da se na Madžarskem krši pravna država. Na njihovih obrazih je bilo videti, da niso dosegli svojih ciljev. Prav tako so bili zelo slabo pripravljeni na soočenje z madžarskimi oblastmi.

Ali lahko sestanki v Budimpešti prispevajo k večji objektivnosti poročila?

Ne. sklepi misije so bili napisani že dolgo pred potovanjem. Misija je bila gledališka predstava, prevara, ki pa se je izjalovila. V teh treh dneh smo videli le čisto, varno, svobodno in lepo mesto, v katerem – za razliko od tako imenovanih multikulturnih evropskih mest – ni nezakonitega priseljevanja. Ko sem prišel v Budimpešto, sem se počutil, kot da bi se končno nadihal svežega zraka, še posebej, ker so bile odpravljene skoraj vse omejitve. Tudi druge liberalne evropske vlade zapirajo svoje državljane. Nerazumljivo je, da si prav oni upajo tako kritizirati madžarsko vlado.

Kakšne nadaljnje korake bi predlagali?

Odbor LIBE mora prenehati preganjati Madžarsko. Vse institucije EU bi morale prenehati z ideološkim lovom na čarovnice proti madžarski vladi. Bruselj ne sme pozabiti, da države članice ne služijo EU, temveč obratno: EU je bila ustanovljena, da bi služila državam članicam. Na potovanju sem predlagal, da bi nacionalni parlamenti v Bruselj poslali misije, ki bi raziskale stanje demokracije in pravne države v institucijah EU. To bi bila zelo koristna misija.

Kako vidite možnosti za sodelovanje med konservativnimi silami v Evropskem parlamentu?

Konservativne in domoljubne sile v Evropi morajo sodelovati. Vedno pa moramo spoštovati identiteto in razlike med nami. Če tega ne bomo storili, bomo ustvarili le še eno vrsto globalizma. Vendar menim, da smo na pravi poti.

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu MAGYAR HÍRLAP, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj