Piše: C.R.

V četrtek zvečer so bili objavljeni izidi primarnih volitev stranke Levica. Glede na rezultate je v prvem krogu največ glasov prejela Klára Dobrev, pred Gergelyjem Karácsonyjem in Péterjem Márki-Zayem. Ob uradni razglasitvi je Klára Dobrev primarne volitve označila za začetek sprememb, vendar so politologi, s katerimi se je pogovarjal Mediaworks Hírcentrum, poudarili povsem drugačne vidike rezultata.

»Glede na rezultate levih primarnih volitev lahko rečemo, da je casting dejansko služil interesom levice pred letom 2010 in Ferenca Gyurcsánya,” je dejal Erik Tóth, vodilni analitik pri madžarskem Centru za temeljne pravice.

Demokratična koalicija (DK) in Ferenc Gyurcsány osebno sta bila jasna zmagovalca prvega kroga, ki so ga odločali zakulisni dogovori in je bil omejen na ozek krog. Kandidat DK bi lahko bil izzivalec stranke Fidesz-KDNP v več kot polovici posameznih okrožij, ki so bila na prejšnjih volitvah v korist opozicije. Vse to pomeni, da bo v državnem zboru, ki bo oblikovan po volitvah leta 2022, najmočnejša frakcija DK, Gyurcsányjevi ljudje pa bodo imeli največji potencial za pritisk.

Po mnenju vodilnega analitika lahko vodja DK Gyurcsány pričakuje, da bosta za kandidata za predsednika vlade leve koalicije šestih strank kandidirala njegova žena Klára Dobrev ali Gergely Karácsony, ki je nekoč delal kot njegov svetovalec.

András Fekete-Győr (Momentum) in Péter Jakab (Jobbik) sta doživela ponižujoče poraze: vodji strank je izvolilo presenetljivo majhno število volivcev in niti lastnih podpornikov nista mogla prepričati, da si zaslužita njihovo zaupanje.

Enak scenarij bi se lahko zgodil tudi v drugem krogu: Péter Márki-Zay bo odstopil v korist Karácsonyja, ki ima tudi podporo drugih voditeljev opozicije proti Klári Dobrev.

Med primarnimi volitvami levice so se večkrat pojavili sumi, da je bil rezultat v več primerih že vnaprej določen, v analitičnih krogih pa prevladuje mnenje, da si člani levo-liberalne Mavrične koalicije za skupnega kandidata za predsednika vlade želijo Gergelyja Karácsonyja in da je celoten postopek le farsa – tako meni Dániel Deák, vodilni analitik Inštituta XXI. stoletje. Dodal je: »To potrjujejo znaki zlorabe in goljufije. Po nesreči na avtocesti M3 so na primer našli volilne lističe, v avtomobilu, ki je bil udeležen v nesreči, pa je bila najdena velika količina gotovine. Vendar po več poročilih volilne skrinjice niso bile zapečatene, tajne glasovnice v volilnih šotorih pa sploh niso bile zavarovane.«

Po mnenju strokovnjaka zaupanje v verodostojnost rezultatov spodkopavata tudi okvara informacijskega sistema opozicije in dejstvo, da so celo levoliberalni časopisi poročali o resnih težavah pri beleženju preštetih glasov. Za nameček so morali v četrtek popoldne evakuirati nekatere ali vse prostore v Újpestu, kjer je od zgodnjega sredinega jutra potekalo štetje glasov v Budimpešti. Sedež MSZP v kraju Villányi út je bil določen kot ena od novih lokacij.

Dániel Deák je zaključil: “Ker preglednost v številnih primerih ni zagotovljena, je zelo vprašljivo, ali so podatki pristni ali pa so bili prirejeni.«

Vir: Magyar Nemzet

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj